"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Untold. Nenumitul17.08.2017

Între 3 şi 6 august a avut loc la Cluj festivalul Untold, la care au participat   330.000 de oameni din ţară şi din toate colţurile lumii, fiind înregistrate încasări de zeci de milioane de euro.  Un preot ortodox din Cluj-Napoca, Claudiu Melean, se numără printre puţinii care au avut curajul unei opinii critice faţă de cele întâmplate pe scenele şi pe lângă scenele festivalului: „Până când ne veţi batjocori credinţa cu Untold-ul închinat lui satan? Până când o tot jigniti pe Maica Domnului şi credincioşii care-i cinstesc Adormirea? De ce ne întunecaţi cu o sărbătoare a întunericului tocmai în sărbătoarea luminii taborice? Dacă nu vă e ruşine de mulţimea de oameni pe care îi obligaţi să ia parte la zgomotul vostru, măcar de Dumnezeu să vă temeţi! Ne-am săturat de festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot în care vă închinaţi nenumitului aducându-i ofrandă energiile voastre”, a scris preotul pe pagina sa de Facebook. „Înţelegeţi odată că noi avem alt Dumnezeu. Până când noi să tot tăcem şi voi să ne tot insultaţi? Noi n-avem ţinte şi dorinte ce pun pe alţii suferinte. Voi de ce aveti? De ce stresaţi populaţia Clujului? De ce nu vă e milă de copiii din Spitalul de lângă parc? De ce râdeţi de bătrânii care nu pot dormi în tot Clujul din cauza voastră? De ce trebuie să fugim din faţa voastră ca să fie bine? Oare paguba spirituală, socială, psihică, energetică, ş.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini? Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de POST. Va trebui să facem sfeştanie în parcul mare ca să ne mai putem duce copiii!”, a mai scris el. (mediafax)


Aronia - fructul minune!Dr. Roxana Constantinescu 16.08.2017

Aronia este un arbust relativ mic, cu o înălţime de 150-200 cm, originar din regiunile reci ale Americii de Nord, dar plantat des în estul Asiei. Studiat în America încă din anul 2007, fructul s-a clasat pe primul loc privind cantitatea de antioxidanti organici.

Aronia conţine cel mai mare nivel de antociani- pigmentul care le dă culoarea neagră purpurie şi cel mai mare nivel de proantocianidine- superantioxidantul din plantă. Altfel spus, antioxidanţii sunt compuşi chimici din vitaminele,C,E şi alte substanţe găsite în alimente care protejează celulele din corp de efectele nocive ale oxidării. Antioxidanţii luptă împotriva multor boli degenerative, precum cancer, boli cerebro-vasculare şi ajută la încetinirea îmbătrânirii, în general. Informaţia trebuie înteleasă echilibrat, întrucât aronia ca element singular într-o alimentaţie nesănătoasă nu poate deveni cu adevarat un combatant al cancerului. O cantitate de 100 grame de aronia uscată oferă 16,9 grame fibre macro-nutrienţi esenţiali. Fibrele nu sunt digerate imediat şi trec aproape intacte prin tractul digestiv, aceasta fiind una din proprietăţile sale unice. Aronia ofera 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Este o recompensă generoasă, întrucât vitamina C susţine producerea de colagen, ajută imunitatea şi reduce inflamaţiile organismului. Conţine şi vitaminele: A, E, K, B9, P, ceea ce înseamnă că oasele vor fi protejate, ochii îşi vor păstra vederea bună, iar pielea va fi sănătoasă. O mână de fructe de aronia este exact ce avem nevoie pentru  a preveni răceala. Proprietăţile antivirale ale fructului rezidă din conţinutul crescut al vitaminei C. Cercetările recente confirmă şi efectul împotriva dezvoltării staphylococcus sau escherichia coli. Datorită conţinutului de insulină este recomandat în diabetul zaharat de tip 2, iar 100 grame de fructe asigură necesarul zilnic de acid folic. Din acest motiv este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.

citește articolul


Virtutea curajului şi păcatul friciiCosmin St. Georgescu 15.08.2017

  • Dacă te dai bătut înainte de finalul luptei, victoria nu-ţi va aparţine nici data viitoare.
  • Când începem o acţiune, ne uităm vârsta.
  • Curajul care nu devine faptă e orgoliu.
  • Orice erou ştie că are un timp limitat pentru a-şi făptui curajul.
  • Muniţia a încurajat întotdeauna curajul combatanţilor.
  • A cere înseamnă a avea înainte de termen.
  • Nu ştiu dacă are rost să ne iubim, dar cu siguranţă trebuie să încercăm.
  • A-ţi face curaj înseamnă a te recunoaşte superior.
  • Frica: tristeţea plasată în viitor.
  • Curajul e orgoliul fricii.
    • Umbrele duşmanilor sunt mai înfricoşătoare decât ei.
    • Şi când te-ai săturat să trăieşti tot îţi e frică de moarte.
    • Frica de moarte: exteriorizarea pasiunii pentru frumosul din noi.
    • Mi-e frică de tine, nu de puterea ta!
    • Martorul povesteşte întotdeauna din perspectiva aceluia care nu avea cum să intervină.
    • Am curajul să spun că îmi e frică.
    • Când pornim şovăielnici parcă şi drumul se îngustează.

citește articolul


A apărut nr. 220-221 ianuarie - februarie 2024

Din sumar:

Cum de vorbim fără lacrimi? - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Foamea de putere nu știe de principii - Gabriela Băducu

O carte A-tipică: „Taina omului - firescul rugăciunii” - Silviu Alupei

Moartea Acvilei Bicefale - pr. Eduard Ioan Rădună

Nu compromisul, ci jertfa ține Biserica! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Totul este altundeva!

Zare în ochi - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nenea Constantin -Nicușor Nacu

Berlinala 2024: Caleidoscop de stări și fapte - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Flori și sfinți - Carmen Elena Toader

Între macrocosmos și microcosmos - Sabina Ene

Nu se poate vorbi oricum despre orice - Constantin St. Dogaru

Schilodul de la marginea drumului

De unde vine fericirea? - Dr. Roxana Constantinescu

Mare vânzoleală

Frigărui de miel cu banane fripte - Marian Paraschiv

PARTENERI