AniversareaNicușor Nacu 06.07.2016

O sumă de zâmbete, de stări, de întrebări….

Latinii ne-au sugerat cu o precizie semantică uimitoare semnificația cuvântului aniversare (anniversarius), spunându-ne că revenind la noi înșine într-un moment anume al fiecărui an, adică atenți prin conștientă și efectivă întoarcere (versus, participiul trecut al lui a reveni, vertere) la un an (annus) precis, prin extensie, la ziua venirii noastre pe lume, o readucem și o retrăim acum în spațiul activ al conștiinței noastre temporale. Făcând astfel, readucem în memorie un eveniment esențial legat de noi înșine, ne bucurăm de realitatea și irepetatibilitatea acestei veniri personale în lume și ne aplecăm spre ea pentru a-i înțelege semnificația.

citește articolul


„Ca pe tine însuţi!” Oana Băzăvan 06.07.2016

Să ne cultivăm talanții, să ne ținem coloana dreaptă și aspirația spre înălțime!

Fie că ajungi sau nu prea des pe la biserică, cu siguranță știi că una dintre cele mai importante porunci lăsate de însuși Mântuitorul este: „Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți!” (Mt., 22, 39). Iubirea de aproapele e predicată, amintită, discutată și mai puțin pusă în practică, în special în ultimii ani/ zeci de ani în care dezbinarea, ura, invidia și răutatea sunt cultivate pe cât mai multe canale pentru că le prind bine trăgătorilor de sfori. N-au descoperit ei focul și nici roata, divide et impera e un principiu bine cunoscut și aplicat din cele mai vechi timpuri.

citește articolul


Sfântul Sinod din Creta - Certitudini şi provocări01.07.2016

„Biserica nu vieţuieşte pentru sine, ea este prezența și mărturia Împărăției Dumnezeului iubirii”.

În perioada 18-26 iunie, în Creta, a avut loc Sfântul şi Marele Sinod Ortodox. Pregătit de câteva decenii, Sinodul nu s-a bucurat de prezenţa tuturor Bisericilor Ortodoxe şi nici de poziţia unanimă a acestora. Invocând diferite motive, cu precădere de natură procedurală, Bisericile Rusiei, Antiohiei, Georgiei şi Bulgariei au refuzat să participe la lucrările Sinodului. Mai mult, deciziile Sinodului sunt aprig contestate în anumite medii ortodoxe, iar unii ierarhi participanţi,  la întoarcerea din Creta, au fost admonestaţi de credincioşi,  cum este cazul Mitropolitului Ignatie de Demetrias.

citește articolul


Sssst! Puţină linişte, vă rog! Ovidiu Badea 01.07.2016

Cunoașterea, frumusețea fizică, puterea, averea, mâncarea, băutura, plăcerea erotică etc. – dorim toate acestea pentru că, printre altele, ne fac să uităm de moarte, de vulnerabilitatea esențială ce ne caracterizează.

Atât de vulnerabili

citește articolul

A apărut nr. 215-216-217 august-septembrie-octombrie 2023

Din sumar:

Țara unde curge lapte, miere și sânge - Traian Ionescu

Nimic altceva! - pr. dr. Claudiu Băzăvan

O Clauză pentru o Cauză- Prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Pinii Marmarei, Codrii Vlăsiei - Pr. Eduard Ioan Rădună

Într-o zi se va vorbi de noi - Prof. drd. Alina Greere

Precum un fulger care luminează totul în jur - Lorena Pastor

Ileana a Românei: de la Principesă la Monahie - Marina Cristina Rotaru

Când Interculturalul devine palpabil - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Paralelism - Sabina Ene

Cel mai profund sentiment - Constantin St. Dogaru

Șansa fiecărui ceas

Maica Domnului,raza Raiului - Carmen Elena Toader

Crap cu sos de vin roșu - Marian Paraschiv

PARTENERI