"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Vânzătorii de lozuri sfârșesc în sărăcieCosmin St. Georgescu 01.09.2020

  • Avem în noi atâta forţa păstrată încât fiecare suntem laşul propriilor energii latente.
  • Norocul este un cuvânt inventat de atei. Soarta noastră e hotărâtă de Dumnezeu.
  • Jocurile de noroc cu fabuloase câştiguri se defaimă prin vânzătorii de lozuri care niciodată nu ajung bogaţi, deşi presupusa comoară le trece prin mâini.
  • Ne considerăm ghinionişti dacă norocul nostru ni-l ia altcineva.

citește articolul


Bolșevism, fascism și... pandemism în secolul XXIEugen Cojocaru 28.08.2020

  • Avântul liberal și democratizator al anilor ’60-’70, inițiat de formidabila epocă a luptei tinerilor americani, denumită Flower Power, a venit și cu (inițial) bine-intenționata political-corectness.
  • Va fi abuzată, din anii ’90, prin politica establishment-ului de dezavuare a majorităților și instigare (divide et impera!) a minorităților contra lor și între ele.
  • Aparent nici o legătură cu noile știri (apărute odată cu „pandemismul” actual) din Statele Unite despre o „mișcare” de distrugere a statuilor unor personalități care s-au făcut vinovate de „rasism” ori tangențial cu așa ceva...
  • Însă: Nimic nu e întâmplător - lecție dată de cel mai iubit și apreciat președinte american, Theodor Roosevelt, care continuă: „Dacă intervine ceva ce pare așa, a fost bine pregătit dinainte!” El a salvat (cu celebrul New Deal) țara de distrugerea la care au dus-o marile bănci de pe Wall-Street cu și după Marele Crash indus de ei pentru a produce căderea burselor și a acțiunilor, pe care ei le-au cumpărat, apoi, pe mai nimic!!
  • Un studiu bine documentat din anii 2000 a demonstrat cum au vândut, în zilele dinainte, pe bani foarte mulți, numeroase acțiuni și le-au re-cumpărat imediat după, pe mai nimic!! Înainte de Black Friday 1929, proprietățile și acțiunile de la bursa new-yorkeză erau într-un raport 70%/cetățeni - 30%/bănci.
  • După, s-a inversat: marii bancheri americani au „pus gheara” pe 75%, poporul sărăcind cumplit: sinucideri în masă (zeci de mii), șomaj 80%, populația făcea foame și murea că nu avea bani pentru medici și tratamente!

Acest „pandemism” ne-a „blagoslovit” cu niște „efecte” ciudat de asemănătoare: doar în primele 2,5 luni averea miliardarilor lumii a crescut cu 20%, în cifre absolute: 570 miliarde dolari! Acțiunile au căzut mult în acest timp și, dacă vom verifica, vom găsi aceleași „mișcări” ca în 1929: au vândut mult din ce va fi afectat „după”, cumpărând acțiuni la firme care vor câștiga: concerne farma, echipament sanitar etc. Au ei o „păsărică” atot-prevestitoare care le ciripește „viitorul”... Cine crede în „întâmplător” să fie „fericit” în compania lui Moș Crăciun, a Iepurașului de Paște și a Zânelor!

citește articolul


Pâine curată lui HristosPr. dr. Claudiu Băzăvan 27.08.2020

„Dezgustat de prelungita malnutriție, Hristos a decis să Își revizuiască drastic meniul.”

■ Intrând în conflict cu autoritățile vremii, tipic pentru creștinii oricărei epoci, Sfântul Ignatie Teo­forul (†107) a fost declarat vino­vat, din principiu, și condamnat la moarte.

citește articolul


Prin jertfă spre sfințenie Florina Steliana Vasilescu 26.08.2020

”Să nu ne plângem de îngustimea cărării. Fericirea e aproape!”

În  pridvorul  bisericii bolniței mănăstirii Hurezi, ctitorie a doamnei Marica Brâncoveanu,  există o frescă exterioară intitulată ”Corabia ortodoxiei“. Pictura a atras atenția în mod deosebit episcopului de vrednică pomenire și cărturarului de excepție care a fost Îps.  Bartolomeu Anania. Scena (foto 1) îl înfățișează  pe Iisus Hristos, cu ucenicii și apostolii de-a dreapta și de-a stânga, în jurul unei mese – masa euharistică.  Pe masă se află un singur obiect  - chivotul în care se păstrează sfânta Euharistie. Iisus Hristos stă la cârma corabiei,  iar pe malurile apei sunt înfățișați întemeietorii marilor erezii care se căznesc să provoace eșuarea corabiei. Într-un colț, un cap de balaur uriaș cu gura larg deschisă adăpostește un tron pe care stă Mahomed. Acesta întinde un arc, ochind către corabie. Părintele Anania s-a întrebat dacă săgeata ar scăpa din arc, unde ar ajunge. Presupunea că la Iisus Hristos, dar calculând traiectoria săgeții  a descoperit că nu acesta era ținta, ci chivotul cu Sfânta Împărtășanie. Aceasta trebuia să dispară! Și iată cum priceperea pe care zugravul brâncovenesc a avut-o în toată teologia lui adâncă l-a ajutat pe episcop să înțeleagă că “adevărata caznă a necredincioșilor - din orice vreme  -  nu e  Iisus Hristos cel istoric, ci  Iisus Hristos cel euharistic, adică sfințenia Lui. Adevărata luptă e împotriva sfințeniei care străbate istoria!”

citește articolul

A apărut nr. 220-221 ianuarie - februarie 2024

Din sumar:

Cum de vorbim fără lacrimi? - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Foamea de putere nu știe de principii - Gabriela Băducu

O carte A-tipică: „Taina omului - firescul rugăciunii” - Silviu Alupei

Moartea Acvilei Bicefale - pr. Eduard Ioan Rădună

Nu compromisul, ci jertfa ține Biserica! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Totul este altundeva!

Zare în ochi - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nenea Constantin -Nicușor Nacu

Berlinala 2024: Caleidoscop de stări și fapte - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Flori și sfinți - Carmen Elena Toader

Între macrocosmos și microcosmos - Sabina Ene

Nu se poate vorbi oricum despre orice - Constantin St. Dogaru

Schilodul de la marginea drumului

De unde vine fericirea? - Dr. Roxana Constantinescu

Mare vânzoleală

Frigărui de miel cu banane fripte - Marian Paraschiv

PARTENERI