Sfânta Scriptură ne face mai sănătoşi!
Cele mai vechi leacuri ale omenirii sunt menţionate chiar in Biblie, ele fiind preluate de medicina populară. Până astăzi au rămas pe lista celor mai eficiente remedii naturale. Iată câteva dintre ele:
citește articolul
Vreţi să fiţi mai sănătoşi? Preparaţi pâinea în casă!
Dospirea aluatului unei pâini este rezultatul unor reacții chimice la care contribuie bacteriile și enzimele din maia și din aer precum și mineralele din sare.
Maiaua este un produs din făină și apă ce fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consumă zahăr și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este saracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru şi are o aromă distinctă, lucru datorat prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili.
citește articolul
Ne aflăm în postul Crăciunului, care reprezintă primul post din anul bisericesc cu durată de 40 de zile și care pregătește ființa omului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post, specific anotimpului rece, pregătește organismul pentru intrarea în iarnă, ținând cont de încărcătura alimentară specifică sfârșitului de an, respectiv sedentarismului și temperaturilor scăzute care favorizează îmbolnăvirile.
Semnificația spirituală a postului constă nu numai în abstinența de la mâncare, băutură, ci trebuie să fie o continuă strădanie de a domina cu spiritul și cu voința instinctele, patimile și pornirile inferioare ale trupului. Din punct de vedere religios, postul este o rânduială disciplinară, prin care Biserica îndrumă viața credincioșilor pe căile creștine ale virtuții și cinstirii lui Dumnezeu. Cunoscută drept cea mai veche metodă terapeutică, postul reprezintă o modalitate foarte simplă și la îndemâna oricui de a redeveni mai ușori și mai luminoși, de a ne redobândi sau de a păstra puritatea și libertatea. În loc să vrem să acumulăm cu lăcomie prea mult din toate, învățăm să renunțăm și să fim mai detașați, pentru că înțelegem că exact această tendință instinctuală de a acumula este în realitate ceea ce ne împiedică să fim cu adevărat fericiți și mulțumiți.
citește articolul
Toamna nu vine doar cu ploi şi nostalgii….
Durerile vertebrale sunt extrem de frecvent întâlnite în practica medicală, reprezentând statistic 6% din solicitările cu care se confruntă medicul. Acestea sunt produse de bolile coloanei vertebrale, precum şi de alte organe şi aparate. Iată aceşti factori: 1. congenitali, cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală; 2. traumatici, în fracturile corpurilor vertebrale sau în herniile de disc; 3. inflamatori, asa cum se întâmplă în spondilita ankilozantă sau în sindromul Reiter; 4. factori tumorali întâlniţi în tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale; 5. factori metabolici, întâlniţi în osteoporoză, osteomalacie sau boala Paget; 6. factori degenerativi, întâlniţi în spondiloză sau în discartroză; 7. factori infecţiosi, de pildă morbul lui Pott; 8. factori psihici, reprezentaţi de depresie, stres sau hipocondrie.
citește articolul
Unul din zece oameni sunt afectaţi de migrenă
Migrena reprezintă o cefalee foarte frecvent întâlnită în practica medicală curentă. Ea survine în crize intermitente, precedate de anumite simptome senzoriale, însotite de grețuri, vărsături, fotofobie, fonofobie. În perioada dintre crize bolnavul nu prezintă nici o simptomatologie, dar crizele de migrenă se pot succeda la intervale foarte diferite, de la câteva crize pe săptămână, până la o criză în câteva luni.
citește articolul