Sănătatea trupului

Postul ne reface sănătatea!Dr. Roxana Constantinescu 11.12.2016

Ne aflăm în postul Crăciunului, care reprezintă primul post din anul bisericesc cu durată de 40 de zile și care pregătește ființa omului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post, specific anotimpului rece, pregătește organismul pentru intrarea în iarnă, ținând cont de încărcătura alimentară specifică sfârșitului de an, respectiv sedentarismului și temperaturilor scăzute care favorizează îmbolnăvirile.

Semnificația spirituală a postului constă nu numai în abstinența de la mâncare, băutură, ci trebuie să fie o continuă strădanie de a domina cu spiritul și cu voința instinctele, patimile și pornirile inferioare ale trupului. Din punct de vedere religios, postul este o rânduială disciplinară, prin care Biserica îndrumă viața credincioșilor pe căile creștine ale virtuții și cinstirii lui Dumnezeu. Cunoscută drept cea mai veche metodă terapeutică, postul reprezintă o modalitate foarte simplă și la îndemâna oricui de a redeveni mai ușori și mai luminoși, de a ne redobândi sau de a păstra puritatea și libertatea. În loc să vrem să acumulăm cu lăcomie prea mult din toate, învățăm să renunțăm și să fim mai detașați, pentru că înțelegem că exact această tendință instinctuală de a acumula este în realitate ceea ce ne împiedică să fim cu adevărat fericiți și mulțumiți.

citește articolul


Durerea de spateDr. Roxana Constantinescu 21.10.2016

Toamna nu vine doar cu ploi şi nostalgii….

Durerile vertebrale sunt extrem de frecvent întâlnite în practica medicală, reprezentând statistic 6% din solicitările cu care se confruntă medicul. Acestea sunt produse de bolile coloanei vertebrale, precum şi de alte organe şi aparate. Iată aceşti factori: 1. congenitali, cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală; 2. traumatici, în fracturile corpurilor vertebrale sau în herniile de disc; 3. inflamatori, asa cum se întâmplă în spondilita ankilozantă sau în sindromul Reiter; 4. factori tumorali întâlniţi în tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale; 5. factori metabolici, întâlniţi în osteoporoză, osteomalacie sau boala Paget; 6. factori degenerativi, întâlniţi în spondiloză sau în discartroză; 7. factori infecţiosi, de pildă morbul lui Pott; 8. factori psihici, reprezentaţi de depresie, stres sau hipocondrie.

citește articolul


Dureri de cap04.10.2016

Unul din zece oameni sunt afectaţi de migrenă

Migrena reprezintă o cefalee foarte frecvent întâlnită în practica medicală curentă. Ea survine în crize intermitente, precedate de anumite simptome senzoriale, însotite de grețuri, vărsături, fotofobie, fonofobie. În perioada dintre crize bolnavul nu prezintă nici o simptomatologie, dar crizele de migrenă se pot succeda la intervale foarte diferite, de la câteva crize pe săptămână, până la o criză în câteva luni.

citește articolul


Tiroida si bolile ei 2Dr. Roxana Constantinescu 06.08.2016

Hipertiroidia este o afecţiune cu caracter multisistemic (afectează multe organe şi sisteme), care apare preponderent la femei (2%), mai rar la bărbaţi (numai 0,2%).

Cauzele apariţiei acestei boli nu sunt elucidate, dar un rol important la femei îl are perioada de sarcină şi post partum, când există oscilaţii ale stării de imunitate. Factorii de mediu implicate sunt stressul, fumatul,excesul de iod.

citește articolul


Tiroida si bolile lorDr. Roxana Constantinescu 06.07.2016

O femeie din 8 suferă de o boală tiroidiană!

Patologia endocrină este atât de diversă încât este cuprinsă în zeci de volume. Statisticile din România stabilesc o frecvenţă crescută a bolilor glandei tiroide: 1 femeie din 8 are o boală tiroidiană.Tabloul clinic este divers şi amplu, multe din aceste simptome nu sunt însoţite de durere şi sunt frecvent ignorate,  prin urmare pacienta întârzie consultaţia la endocrinolog.

citește articolul