Despre scena de spectacole din Berlin, acest „mecanism viu”, ale cărui rotiţe par că se învârt fără oprire, căci oferta pentru timpul liber este foarte bogată şi variată, am mai scris şi cu alte ocazii. Continuăm aici periplul, amintind câteva dintre spectacolele remarcate în ultimele luni.
Oamenii albaştri
citește articolul
Despre ISTAF (Das Internationale Stadionfest), competiţia de atletism cu cea mai mare tradiţie şi cel mai numeros public din lume, care an de an aduce pe Olympiastadion Berlin starurile atletismului internaţional, am mai scris şi cu alte ocazii (v. şi nr. 121-122, oct-nov. 2015), revista „Conştiinţa” fiind prezentă pe lista oficială a partenerilor media la mai multe ediţii din ultimii ani.
Un subiect delicat
citește articolul
Angela Gheorghiu pe scena Staatsoper Berlin
„Omul modern se străduieşte să iasă din propria ‚istorie’ şi să trăiască un timp calitativ diferit”, scria Mircea Eliade la jumătatea secolului trecut, numind ca „principale căi de evaziune” în acest sens spectacolul şi lectura. Aceste două preocupări capătă valenţă mitologică, substituind însuşi rolul jucat de mituri în societăţile arhaice, explică Eliade, dacă ţinem cont că ele „utilizează un cu totul alt timp decât ‚durata profană’, un ritm temporal concentrat și rupt în același timp, care, în afara oricărei implicații estetice, provoacă o profundă rezonanță în spectator”, respectiv în cititor.
citește articolul
Orchestra România-Moldova la Young Euro Classic Festival Berlin
„Diversitate”. Acesta este cuvântul de bază în cadrul Young Euro Classic Festival Berlin, festivalul celor mai bune orchestre de tineret din lume, aflat anul acesta la cea de-a XVII-a ediţie. Sub motto-ul sugestiv „Hier spielt die Zukunft” (trad. Aici se desfăşoară/ se joacă/ cântă viitorul), între 17 august şi 3 septembrie s-au reunit în capitala Germaniei aproximativ 1500 de tineri muzicieni din Europa, cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, care au concertat în faţa unui public estimat în total la 25 de mii de spectatori.
citește articolul
Poesiefestival berlin, un festival cu tradiţie în capitala Germaniei, este cel mai mare festival de poezie din Europa.
Începând cu anul 2000, an de an, cu ocazia festivalului, vin în metropola de pe Spree numeroşi poeţi şi artişti internaţionali, care au astfel şansa să se cunoască între ei şi să interacţioneze direct, şi mai ales să îşi prezinte creaţia în faţa unui public avizat, avid de cultură şi de poezie contemporană.
citește articolul