În doar câteva zile va începe un nou capitol al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei îşi deschide porţile între 9-19 februarie 2017. Încă o dată sunt așteptate în capitala Germaniei nume sonore ale elitei cinematografiei internaţionale, precum şi jurnalişti şi iubitori de film din întreaga lume. Printre cei mai cunoscuţi actori care participă la Festival anul acesta se numără Richard Gere, Penélope Cruz, Catherine Deneuve sau Geoffrey Rush.
Programul complet a fost prezentat oficial de directorul Festivalului, Dieter Kosslick, în data de 31 ianuarie a.c., în cadrul unei conferinţe speciale de presă: pe lângă competiţia propriu-zisă, Wettbewerb, Berlinala 2017 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Forum (producţii avangardiste şi experimentale), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (anul acesta o retrospectivă a celor mai spectaculoase filme SF).
citește articolul
Interviu cu pianistul Cătălin Şerban
La început de an nou, am avut plăcerea de a sta de vorbă la o cafea cu pianistul român stabilit la Berlin încă de acum 20 de ani, Cătălin Şerban.
citește articolul
Despre scena de spectacole din Berlin, acest „mecanism viu”, ale cărui rotiţe par că se învârt fără oprire, căci oferta pentru timpul liber este foarte bogată şi variată, am mai scris şi cu alte ocazii. Continuăm aici periplul, amintind câteva dintre spectacolele remarcate în ultimele luni.
Oamenii albaştri
citește articolul
Despre ISTAF (Das Internationale Stadionfest), competiţia de atletism cu cea mai mare tradiţie şi cel mai numeros public din lume, care an de an aduce pe Olympiastadion Berlin starurile atletismului internaţional, am mai scris şi cu alte ocazii (v. şi nr. 121-122, oct-nov. 2015), revista „Conştiinţa” fiind prezentă pe lista oficială a partenerilor media la mai multe ediţii din ultimii ani.
Un subiect delicat
citește articolul
Angela Gheorghiu pe scena Staatsoper Berlin
„Omul modern se străduieşte să iasă din propria ‚istorie’ şi să trăiască un timp calitativ diferit”, scria Mircea Eliade la jumătatea secolului trecut, numind ca „principale căi de evaziune” în acest sens spectacolul şi lectura. Aceste două preocupări capătă valenţă mitologică, substituind însuşi rolul jucat de mituri în societăţile arhaice, explică Eliade, dacă ţinem cont că ele „utilizează un cu totul alt timp decât ‚durata profană’, un ritm temporal concentrat și rupt în același timp, care, în afara oricărei implicații estetice, provoacă o profundă rezonanță în spectator”, respectiv în cititor.
citește articolul