Cooltura

Mitul Medeei în contemporaneitateDr.phil. Cătălina Ene Onea 08.08.2017

Multă lume știe că m-am dedicat în ultima perioadă unui doctorat în literatură și interculturalitate la Universitatea Humboldt din Berlin. În decurs de cinci ani, cu o bursă de la Fundația Konrad Adenauer, am lucrat cu diferite metode de investigație, am susținut referate științifice la congrese și conferințe internaționale, am absolvit un stagiu de cercetare interculturală la Madrid și am lucrat cu bucurie la teza mea de doctorat dedicată unei figuri mitologice aparte, Medeea. Toate acestea din dorința de a „diseca” mitul Medeei în laboratorul interculturalității și de a-l comenta dintr-o perspectivă nouă, ancorată în epoca în care trăim.

Mi-am încheiat cu succes cercetarea, iar lucrarea mea de doctorat a fost publicată de curând în Germania, sub formă de studiu de literatură interculturală. O deosebită bucurie a reprezentat-o și colaborarea la acest proiect cu marea artistă Geta Brătescu, ea însăși pasionată de figura mitologică a Medeei, a cărei litografie Potraits of Medea ilustrează coperta cărții.  Mă bucur să pot împărtăși acum cu cititorii Revistei Conștiința această apariție editorială care marchează un moment important în munca mea de cercetare recentă.

citește articolul


Opera de artă în secolul vitezeiIoana David 23.05.2017

Mirarea pare să-l fi părăsit pe omul modern, iar în locul profunzimii s-a instalat superficialitatea.

În ultima perioadă de timp se remarcă apetitul crescut pentru artă al întregii omeniri. Muzeele și galeriile se bucură de un număr spectaculos de vizitatori nu numai la expozițiile artiștilor consacrați, ci și la manifestările contemporanilor.

citește articolul


„Suntem ceea ce ne amintim”Dr.phil. Cătălina Ene Onea 16.05.2017

Întâlnire cu scriitorul Carlos Ruiz Zafón

A patra și ultima parte din ciclul Cimitirului Cărților Uitate, imaginat și prezentat de autorul spaniol Carlos Ruiz Zafón, a văzut de curând lumina tiparului. El laberinto de los espíritus (traducere liberă în română: Labirintul spiritelor), roman apărut la editura Planeta din Madrid, în noiembrie 2016, se alătură celorlalte trei cărți din aceeași sagă, pentru a finaliza cel mai ambițios proiect al autorului până la ora actuală.

citește articolul


Berlinala 2017 - „Bilanţul” Festivalului Internaţional de Film de la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 22.03.2017

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat între 9-19 februarie a.c., atrăgând, ca în fiecare an, oaspeţi internaţionali de cel mai înalt calibru (Richard Gere, Sienna Miller sau Hugh Jackman sunt doar câteva nume sonore), un public extrem de numeros şi jurnalişti din toate colţurile lumii, activi şi vocali, interesaţi chiar şi de cele mai mici detalii din spatele producţiilor prezentate. Cifrele exacte nu au fost încă anunţate, se lucrează în continuare la bilanţul final al ediţiei, ceea ce denotă încă o dată amploarea acestui eveniment cinematografic, cel mai mare festival de film din lume deschis publicului.

Cert este că Berlinale 2017 s-a prezentat fresh şi vital, prin cele 303 filme prezentate combinând genuri cinematografice variate şi mesaje puternice, atât în sfera artistică dar şi în sfera politică, neputându-se face abstracţie de la situaţia tensionată din întreaga lume la ora actuală. Dieter Kosslick, directorul Festivalului, a ţinut să mulţumească la gala finală tuturor cineaştilor care s-au înscris la cea de-a 67-a ediţie pentru că „au încercat să salveze lumea cu poezie, într-un prezent marcat de multiple turbulenţe”.

citește articolul