Pentru iubitorii de snooker din Germania, Masters-ul de la Berlin a devenit deja o tradiţie: din 2012, la început de februarie se strânge la Tempodrom elita snooker-ului mondial, şi pentru câteva zile Berlinul „respiră” snooker de cea mai bună calitate (vezi şi articolele din lunile aprilie 2014, martie-aprilie 2015, aprilie 2016). Cea de-a şasea ediţie a turneului de puncte din calendarul oficial World Snooker Association s-a desfăşurat anul acesta între 1-5 februarie; trofeul a fost adjudecat de Anthony Hamilton, care a reuşit astfel cea mai bună performanţă a carierei.
Între două sesiuni de joc l-am reîntâlnit la Berlin şi pe Alex Crişan, primul arbitru român de snooker Class 1 şi primul arbitru examinator la nivel internaţional din Sud-Estul Europei, o prezenţă constantă la evenimente snooker de cel mai înalt nivel. Am reuşit să facem un scurt interviu, în ciuda programului foarte încărcat al competiţiei, care face ca meciurile să dureze uneori până târziu în noapte…
citește articolul
Vineri, la premiera mondială a filmului Ana, mon amour s-a aplaudat. În picioare. La conferinţa de presă de după s-a râs. Cu poftă. Echipa filmului, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, „dirijorul” discuţiei, s-a arătat dornică să povestească şi să răspundă la cele mai diverse întrebări, venite de la jurnalişti din întreaga lume.
Inspirat din cartea „Luminiţa, mon amour”, scrisă de Cezar Paul-Bădescu, de asemenea implicat în proiectul cinematografic ca scenarist (alături de Călin Peter Netzer şi Iulia Lumânare), filmul se clădeşte pe o atmosferă de relaţie complexă şi chiar complicată, în care personajele principale parcurg o călătorie de (re)cunoaştere grea şi dureroasă, à la Murakami. În legătura dintre Toma şi Ana se pot găsi elemente demne de „Pădurea norvegiană”, în ciuda faptului că nici scriitorul şi nici scenariştii nu au marjat pe o asociere estetică de acest gen, declarând că dacă se identifică asemenea influenţe, ele nu au venit în mod conștient.
citește articolul
În doar câteva zile va începe un nou capitol al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei îşi deschide porţile între 9-19 februarie 2017. Încă o dată sunt așteptate în capitala Germaniei nume sonore ale elitei cinematografiei internaţionale, precum şi jurnalişti şi iubitori de film din întreaga lume. Printre cei mai cunoscuţi actori care participă la Festival anul acesta se numără Richard Gere, Penélope Cruz, Catherine Deneuve sau Geoffrey Rush.
Programul complet a fost prezentat oficial de directorul Festivalului, Dieter Kosslick, în data de 31 ianuarie a.c., în cadrul unei conferinţe speciale de presă: pe lângă competiţia propriu-zisă, Wettbewerb, Berlinala 2017 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Forum (producţii avangardiste şi experimentale), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (anul acesta o retrospectivă a celor mai spectaculoase filme SF).
citește articolul
Interviu cu pianistul Cătălin Şerban
La început de an nou, am avut plăcerea de a sta de vorbă la o cafea cu pianistul român stabilit la Berlin încă de acum 20 de ani, Cătălin Şerban.
citește articolul
Despre scena de spectacole din Berlin, acest „mecanism viu”, ale cărui rotiţe par că se învârt fără oprire, căci oferta pentru timpul liber este foarte bogată şi variată, am mai scris şi cu alte ocazii. Continuăm aici periplul, amintind câteva dintre spectacolele remarcate în ultimele luni.
Oamenii albaştri
citește articolul