Comozii de azi, rataţii de mâine Ioana David 12.06.2017

Lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. (Matei 7, 13)

Devine din ce în ce mai observabil felul în care spiritul se îndobitoceşte tot mai mult pe zi ce trece. Oamenii îl zdrobesc, îl încătușează și-l lasă fără suflare. Profunzimea l-a părăsit pe individ și cu rapiditate a fost înlocuită de mediocritatea în brațele căreia  omul se afundă tot mai tare. Atât de strânsă este legătura, încât ființa umană nu vrea să o rupă și nu-și dorește debarasarea și nici curățarea sufletească de petele ignoranței. De ce nu poate omul să se ridice din propriul noroi existențial? Ce îl împiedică să poată depăși acest stadiu care îl apropie de fiară? Este vorba despre pericolul lumii moderne: comoditatea.

citește articolul


Nori negriEduard Ioan Rădună 09.06.2017

Ce se va întâmpla când va ajunge şi la noi valul care mătură acum Occidentul?

Cum va arăta Ortodoxia peste o generaţie-două? E o întrebare legitimă. Asupra ei s-ar cuveni să reflectăm mai ales azi, când creştinătatea răsăriteană urmăreşte, cu uimire şi stupoare, islamizarea accelerată a Occidentului, asumată ca un fapt dacă nu pozitiv, oricum implacabil, de liderii apuseni[1]. Este ca şi cum Imperiul Otoman s-ar reconstrui la vest. Nu e exasperant?

citește articolul


Închis pentru blasfemie 07.06.2017

Guvernatorul în funcție al Jakartei, creștinul Basuki Tjahaja Purnama, a fost condamnat recent la doi ani de închisoare pentru blasfemie la adresa Coranului, într-un proces considerat un test pentru toleranța religioasă în Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație musulmană din lume, relatează AFP. a37c5e39-3fc9-43d6-af9b-558b7e04962e

Decizia, salutată în fața tribunalului de musulmani conservatori, survine după ce Parchetul ceruse o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Potrivit judecătorului Dwiarso Budi Santiarto, cei cinci magistrați din complet au considerat că Basuki Tjahaja Purnama ''se face vinovat, cu probe, de blasfemie'', condamnându-l la doi ani de detenție. Judecătorul a ordonat de asemenea încarcerarea guvernatorului, care a pierdut alegerile în luna aprilie, dar al cărui mandat se va încheia în octombrie. Purnama, supranumit Ahok, este primul guvernator nemusulman din ultima jumătate de secol al Jakartei și totodată primul provenit din minoritatea chineză. Cunoscut pentru franchețea sa, Ahok a declarat în septembrie că interpretarea de către anumiți ulema (teologi musulmani) a unui verset din Coran, potrivit căruia un credincios musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată, provocând astfel un val de contestare în Indonezia, țară în care aproape 90% din locuitori sunt musulmani. Declarația sa a fost instrumentalizată de islamiști adepți ai liniei dure, iar la presiunea și apelurile de a fi întemnițat, guvernatorul a fost inculpat la sfârșitul lui 2016 pentru blasfemie, delict pentru care risca cinci ani de închisoare. Procesul s-a desfășurat pe fondul campaniei electorale și al scrutinului pentru alegerea noului guvernator al capitalei indoneziene, post considerat o trambulină pentru scrutinul prezidențial din 2019. După un prim tur câștigat de Ahok, acesta a fost învins de rivalul său musulman Anies Baswedan, fost ministru al educației. Marți, unul din judecători a justificat severitatea verdictului prin faptul că inculpatul nu simte ''nicio vinovăție'' și ''i-a rănit pe musulmani''. Cazul a scos în evidență influența în creștere a musulmanilor conservatori adepți ai liniei dure, într-o țară cu 255 milioane de locuitori, practicanți, în marea lor majoritate, a unei forme moderate de islam. Islamiștii radicali au organizat în ultimele luni proteste masive împotriva guvernatorului.

citește articolul


Cea mai veche icoană a Maicii Domnului06.06.2017

Dura-Europos (Deir ez-Zor) este unul dintre numeroasele situri arheologice care sunt amenințate de conflictele în curs de desfășurare din Siria. Acesta se afla amplasat pe râul Eufrat din Siria de Est.

Sit-ul este de o importanţă deosebită, întrucât, în urma unei excavări efectuate aici de o echipă a Universităţii Yale în anii 1920, a fost descoperită o casa recunoscută ca fiind cea mai veche biserică creștină existentă din lume. Se crede, acum, că o imagine găsită în aceasta biserică este cea mai timpurie reprezentare a Maicii Domnului care există. Icoana prezintă o femeie, uşor înclinată spre binecuvântare, iar aceasta se află spre păstrare (date fiind condiţiile riscante din Siria), în bună stare, într-un muzeu din Yale. Pictura murală a fost extrasă din baptisteriul mic al bisericii din secolul al III-lea, un loc în care creștinii se întâlneau pentru sărbătorile liturgice înainte ca Sfântul Împărat Constantin să permită creştinilor să se manifeste liberi. Slujbele se ţineau la parterul casei, unde încăpeau aproximativ 60 de persoane, iar etajul acestei case a rămas pe mai departe o locuinţă privată. Frescele de la parter constituie primele reprezentări cunoscute ale Păstorului cel Bun, Vindecării Paraliticului, Mersului lui Iisus pe apă cu Petru. Din 2011, niciun arheolog nu a reușit să mai pătrundă în Dura-Europos, aceasta aflându-se într-o zonă condusă de ISIS.  (lonews.ro)

A apărut nr. 186-187, aprilie - mai 2021

Din sumar:

Maran atha! - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Credință fără ABC? - Eduard Ioan Rădună

Viața care ne cuprinde - Gabriela Băducu

Actul de vindecare - viziunea medicului creștin - prof.univ.dr. Nicolae M. Constantibescu

Înviem sau o scăldăm? - Florina Steliana Vasilescu

Pandemonia, OMS-ul, Big Pharma - decimarea voită a seniorilor - Eugen Cojocaru

Arma bacteriologică și Neo-Marxismul - Profețiile martirului Nil Dorobanțu - Silviu Alupei

Nemurire și durere - Carmen Elena Toader

Ce apostol alegem să fim? - Vlad Mușat

Ursul de Aur de la Berlin pentru noul film al lui Radu Jude - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Semnificații - Sabina Ene

„Tu ești Fiul lui Dumnezeu Celui Viu!” - Constantin St. Dogaru

Învierea din peșteră

OMEGA 3-6-9 în prevenția bolilor  - Dr.Roxana Constantinescu

Lumină și speranță - Cosmin St. Georgescu

Drob de pui- Valentina Georgescu

PARTENERI