„Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare…” (Col. 4, 6)

Ridendo castigat mores

Mare vânzoleală 13.03.2024

Împreună cu un frate călugăr am ajuns la Părintele Iosif, despre care auzisem că un părinte trăitor, lucrător al rugăciunii minții. Am cercetat cu de-amănuntul înainte dacă Gheronda avea cu adevărat rugăciunea minții și dacă era cunoscător al ei. După ce am întrebat în stânga și în dreapta, ne-am făcut ucenicii lui. Eram trei persoane în obște: Gheronda, și noi, proaspeții săi ucenici. Am mers să facem slujba. Ce văd în biserică? Deasupra sobei cu lemne se afla o cratiță cu trahana (mâncare tradițională grecească cu lapte). În biserică, în toiul slujbei, trahana! Gheronda cânta și amesteca în oală! Eu m-am smintit: „Maica Domnului! Ce se petrece aici?” Îi spun : „Gheronda, e posibil să gătim trahana în biserică?” „Ei, ce să facem? Când vom găti? Suntem trei persoane. Cine o să gătească acum trahana?” Am tăcut din gură. Firește că nu mai era loc de altă discuție. La Heruvic, când trebuia să iasă părintele cu Sfintele Daruri: -„Ca pe împăratul tuturor primim”... s-a umflat trahanaua, mâncarea a dat pe dinafară din oală: „Șuuuuuu!”. A căzut pe cărbuni, s-a făcut un miros în biserică! Gheronda alerga să o amestece cu lingura și celălalt frate să o dea jos de pe foc. S-a făcut o vânzoleală mare! Pentru ei nu se întâmplase nimic. Era ceva foarte, foarte firesc! Însă pentru noi, cei „școliți” cu facultate, care căutam părinți duhovnicești, lucrători ai rugăciunii minții, toate acestea erau de neînțeles! Noi credeam că vom merge acolo  și vom găsi Stareți care vor înălța mâinile la cer și vor rămâne nemișcați până a doua zi dimineață. Și chiar așa erau Stareții noștri! Aveau această măsură duhovnicească! Însă, concomitent, erau de o mare simplitate care izvora din smerenia lor și din ștergerea egoismului idolului sinelui lor. Nu-și idolarizau deloc sinele, și nu le era greu să trăiască așa.

*întâmplare povestită de ÎPS Athanasie de Limassol,


De la copii adunate18.10.2017

* "Dumnezeu se înțelege mai ușor cu copiii mici, că cei mici au suflet mai încăpător. La oamenii mari e o înghesuială de rele că nici n-ai unde să stai." (10 ani)

* “Călugării nu sunt așa de vorbăreți pentru că dacă îl lasă pe Dumnezeu să le vorbească toată ziua, ei s-au obișnuit să tacă mult, ca să-L asculte, că nu pot să-L întrerupă tocmai pe Dumnezeu." (8 ani)

citește articolul


Cum s-a amuzat Sfântul IlieSteluţa Chiriac 20.07.2017

Una din cele mai nostime scene din Vechiul Testament îl are protagonist pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care înainte de a le demonstra conaţionalilor săi cine este Dumnezeul cel Viu şi Adevărat, se distrează copios pe seama aşa zişilor profeţi ai idolului baal. Episodul, consemnat la III Regi, 18, 22-40, dovedeşte că sfinţii nu sunt înzestraţi doar cu calităţi excepţionale, ci şi cu un inerent simţ al umorului.

Şi a zis Ilie către popor: „Prooroc al Domnului am rămas numai eu singur, iar prooroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci de oameni şi prooroci ai Aşerei patru sute. Daţi-ne doi viţei; el să-şi aleagă unul, să-l taie bucăţi şi să-l pună pe lemne, dar foc să nu facă, iar eu voi tăia bucăţi pe celălalt viţel şi-l voi pune pe lemne şi foc nu voi face. Apoi voi să chemaţi numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu.

citește articolul