Cooltura

Festivalul de Film de la Berlin 15-25 februarie 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 08.02.2018

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în data de 15 februarie a.c. cu premiera mondială a filmului de desene animate Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson. Acesta este, totodată, și primul film animat care deschide Berlinala, atrage atenția Directorul Festivalului de peste 15 ani, Dieter Kosslick, convins fiind încă de la început că pelicula va capta inimile audienței cu șarmul specific al lui Anderson. De-a lungul timpului, Anderson a avut trei filme incluse în competiția de la Berlinală, respectiv The Royal Tenenbaums (2002), The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), and The Grand Budapest Hotel (2014), cel din urmă deschizând ediția cu numărul 64 a Festivalului și obținând în anul respectiv Ursul de Argint al Marelui Juriu (Silver Bear Grand Jury Prize). „Sunt extrem de încântat că Wes Anderson va da din nou startul Competiției de la Berlinale”, a declarat Kosslick.

Trofeele râvnite

citește articolul


Propuneri culturale (de) la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 11.01.2018

Până și cerul de ianuarie al Berlinului devine generos

Berlin, la început de ianuarie: forfota sărbătorilor s-a stins, turiștii răsfirați pe plaiurile orașului din toate colțurile lumii s-au întors la casele lor, târgurile de Crăciun s-au terminat, focurile de artificii s-au încheiat, iar străzile au fost deja curățate de urmele petardelor și ale rachetelor lansate în abundență de Anul Nou – totul pare să fie într-o fază de oarecare încremenire, acalmie necesară și tipică tranziției de la o stare (de spirit) la alta, de la un an la altul… Și totuși, chiar și în perioada de față, oferta cultural-artistică se menține în continuare amplă și variată; spectacole și expoziții, evenimente de diferite genuri invită la o rupere de ritm cotidian, reușind pentru o clipă frântura de catharsis atât de benefic pentru sufletele noastre.

citește articolul


Lansarea unei extensii a Universității din București la Berlin, în parteneriat cu Institute for Cultural DiplomacyDr.phil. Cătălina Ene Onea 31.10.2017

Fără cultură nu poate să existe democrație” (Emil Constantinescu)

„Politica poate demoniza, cultura poate umaniza” pe fundamental acestei zicale a luat naștere la New York, în anul 1999, Institutul de Diplomație Culturală, ICD, primul program de diplomație culturală din lume. Iar această zicală rămâne relevantă și astăzi, aproape 20 de ani mai târziu, într-o lume aflată într-o situație (politică) tulbure, la risc de fragmentare, atenționează fondatorul ICD, Mark Donfried, evidențiind rolul important care îi revine în prezent diplomației culturale, între timp chiar materie de studiu la nivel universitar.

citește articolul


Interviu cu atleta Alina Rotaru, medaliată cu aur la Universiada de la TaipeiDr.phil. Cătălina Ene Onea 11.09.2017

Drăguță, zâmbitoare și modestă, așa am descoperit-o pe Alina Rotaru încă de la prima noastră întâlnire, la celebra competiție de atletism ISTAF pe Olympiastadion Berlin, în septembrie 2016. Am păstrat de atunci legătura și am ajuns să cunosc în ea un om de valoare, corect și muncitor, preocupat de a se desăvârși pe calea aleasă și fără teama de a-și atinge limitele, în drumul spre autodepășire. Multipla campioană națională a României la săritura în lungime, legitimată în prezent la CSM București, se antrenează de trei ani în Germania, la Stuttgart, și a reușit anul acesta cea mai mare performanță a carierei până la ora actuală – medalia de aur la Campionatul Mondial Universitar de la Taipei. Printre multiplele conferințe de presă, invitațiile la emisiuni radio și TV, evenimente de gală și alte întâlniri obligatorii ce au urmat revenirii campioanei în țară, Alina și-a făcut timp să ne răspundă și nouă la câteva întrebări. Am stat de vorbă cu medalia la vedere, am povestit și ne-am simțit foarte bine în preajma unei tinere cu care România este datoare să se mândrească.

citește articolul


Mitul Medeei în contemporaneitateDr.phil. Cătălina Ene Onea 08.08.2017

Multă lume știe că m-am dedicat în ultima perioadă unui doctorat în literatură și interculturalitate la Universitatea Humboldt din Berlin. În decurs de cinci ani, cu o bursă de la Fundația Konrad Adenauer, am lucrat cu diferite metode de investigație, am susținut referate științifice la congrese și conferințe internaționale, am absolvit un stagiu de cercetare interculturală la Madrid și am lucrat cu bucurie la teza mea de doctorat dedicată unei figuri mitologice aparte, Medeea. Toate acestea din dorința de a „diseca” mitul Medeei în laboratorul interculturalității și de a-l comenta dintr-o perspectivă nouă, ancorată în epoca în care trăim.

Mi-am încheiat cu succes cercetarea, iar lucrarea mea de doctorat a fost publicată de curând în Germania, sub formă de studiu de literatură interculturală. O deosebită bucurie a reprezentat-o și colaborarea la acest proiect cu marea artistă Geta Brătescu, ea însăși pasionată de figura mitologică a Medeei, a cărei litografie Potraits of Medea ilustrează coperta cărții.  Mă bucur să pot împărtăși acum cu cititorii Revistei Conștiința această apariție editorială care marchează un moment important în munca mea de cercetare recentă.

citește articolul