Berlinala 2018 este în toi!
A 68-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin s-a deschis joi, 15 februarie 2018, sub semnul spiritului controversat al anului în care ne aflăm: #Me too, #Free Deniz sau comentarii ironice la adresa situației politice din Germania la ora actuală au fost doar câteva din ingredientele ceremoniei de deschidere din Berlinale Palast am Postdamer Platz. În prim-plan stau însă ca de fiecare dată filmele selectate în festival (aproape 400) și starurile care vin la Berlin din toate colțurile lumii pentru a își prezenta cele mai noi proiecte. Pe covorul roșu au pășit deja Wes Anderson, Bryan Cranston, Bill Murray, Helen Mirren, Robert Pattison, Rupert Everett, Isabelle Huppert și mulți alți actori cunoscuți și îndrăgiți în lumea întreagă, urmând să vină Willem Dafoe (primește anul acesta Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră), Steven Sodebergh, Idris Elba ș.a., poate chiar și Ed Sheeran, cel mai de succes cantautor din lume la ora actuală, despre care s-a făcut filmul documentar Songwriter, ce va fi prezentat în data de 23 februarie a.c.
citește articolul
Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în data de 15 februarie a.c. cu premiera mondială a filmului de desene animate Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson. Acesta este, totodată, și primul film animat care deschide Berlinala, atrage atenția Directorul Festivalului de peste 15 ani, Dieter Kosslick, convins fiind încă de la început că pelicula va capta inimile audienței cu șarmul specific al lui Anderson. De-a lungul timpului, Anderson a avut trei filme incluse în competiția de la Berlinală, respectiv The Royal Tenenbaums (2002), The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), and The Grand Budapest Hotel (2014), cel din urmă deschizând ediția cu numărul 64 a Festivalului și obținând în anul respectiv Ursul de Argint al Marelui Juriu (Silver Bear Grand Jury Prize). „Sunt extrem de încântat că Wes Anderson va da din nou startul Competiției de la Berlinale”, a declarat Kosslick.
Trofeele râvnite
citește articolul
Până și cerul de ianuarie al Berlinului devine generos
Berlin, la început de ianuarie: forfota sărbătorilor s-a stins, turiștii răsfirați pe plaiurile orașului din toate colțurile lumii s-au întors la casele lor, târgurile de Crăciun s-au terminat, focurile de artificii s-au încheiat, iar străzile au fost deja curățate de urmele petardelor și ale rachetelor lansate în abundență de Anul Nou – totul pare să fie într-o fază de oarecare încremenire, acalmie necesară și tipică tranziției de la o stare (de spirit) la alta, de la un an la altul… Și totuși, chiar și în perioada de față, oferta cultural-artistică se menține în continuare amplă și variată; spectacole și expoziții, evenimente de diferite genuri invită la o rupere de ritm cotidian, reușind pentru o clipă frântura de catharsis atât de benefic pentru sufletele noastre.
citește articolul
„Fără cultură nu poate să existe democrație” (Emil Constantinescu)
„Politica poate demoniza, cultura poate umaniza” – pe fundamental acestei zicale a luat naștere la New York, în anul 1999, Institutul de Diplomație Culturală, ICD, primul program de diplomație culturală din lume. Iar această zicală rămâne relevantă și astăzi, aproape 20 de ani mai târziu, într-o lume aflată într-o situație (politică) tulbure, la risc de fragmentare, atenționează fondatorul ICD, Mark Donfried, evidențiind rolul important care îi revine în prezent diplomației culturale, între timp chiar materie de studiu la nivel universitar.
citește articolul
Drăguță, zâmbitoare și modestă, așa am descoperit-o pe Alina Rotaru încă de la prima noastră întâlnire, la celebra competiție de atletism ISTAF pe Olympiastadion Berlin, în septembrie 2016. Am păstrat de atunci legătura și am ajuns să cunosc în ea un om de valoare, corect și muncitor, preocupat de a se desăvârși pe calea aleasă și fără teama de a-și atinge limitele, în drumul spre autodepășire. Multipla campioană națională a României la săritura în lungime, legitimată în prezent la CSM București, se antrenează de trei ani în Germania, la Stuttgart, și a reușit anul acesta cea mai mare performanță a carierei până la ora actuală – medalia de aur la Campionatul Mondial Universitar de la Taipei. Printre multiplele conferințe de presă, invitațiile la emisiuni radio și TV, evenimente de gală și alte întâlniri obligatorii ce au urmat revenirii campioanei în țară, Alina și-a făcut timp să ne răspundă și nouă la câteva întrebări. Am stat de vorbă cu medalia la vedere, am povestit și ne-am simțit foarte bine în preajma unei tinere cu care România este datoare să se mândrească.
citește articolul