Cooltura

30 de ani de prietenie și partneriat româno-german în EuropaDr.phil. Cătălina Ene Onea 31.08.2022

Conferință de presă și concert cameral la Berlin pentru promovarea Festivalului Internațional „George Enescu“ 2023

În cadrul programelor culturale organizate în contextul a „30 de ani de prietenie și parteneriat România-Germania în Europa“ (pe 21 aprilie 1992, la București, România și Germania au semnat „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa“), E.S. Doamna Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania, și domnul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român la Berlin, au invitat în data de 22 august 2022 la un concert cu participarea extraordinară a  laureaților Concursului Internațional „George Enescu“ - ediția 2020, violonistul Valentin Șerban și violoncelistul Ștefan Cazacu. Acompaniați la pian chiar de Cristian Niculescu, deja foarte cunoscut și îndrăgit artist român la Berlin, cei doi tineri muzicieni au prezentat un program cuprinzând lucrări de Enescu, Schumann, Ysaÿe, Beethoven ș.a., încă de la primele acorduri convingând publicul prezent la sediul Ambasadei României din Dorotheenstraße Berlin de talentul și virtuozitatea lor.

citește articolul


Amintiri de la Belinala 2022 (I) Între pandemie și bucuria revederiiDr.phil. Cătălina Ene Onea 26.08.2022

Festivalul Internațional de Film de la Berlin a avut loc anul acesta în luna februarie, în format fizic, în ciuda momentului de apogeu la momentul respectiv al valului omicron din pandemia de coronavirus.

Organizatorii s-au încăpățânat să lase Berlinala 2022 să se desfășoare cu prezența personală a starurilor invitate și a publicului (la capacitate redusă), cei doi directori ai festivalului, Mariette Rissenbeek și Carlo Chatrian, accentuand în mai multe rânduri că „acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie să vadă din nou filme în cinema“. Cu siguranță nu au avut sarcina ușoară să își ducă planul la bun sfârșit, mai ales dacă ne gândim că exact înainte de startul ediției cu numărul 72 Senatul berlinez a înăsprit restricțiile legate de pandemie, ceea ce a dus, firește, și la modificări în desfășurarea Festivalului de film. Regulile de acces pentru participanți, public și presă au fost schimbate de mai multe ori, în funcție de diferitele ordonanțe date de conducerea Berlinului la fiecare cateva zile...

citește articolul


Superluna la puterea a treiaDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.06.2022

Luna is my middle name

Sunt lucrurile mici, cele care dor. De fapt, lipsa lor. O îmbrățișare neprogramată; un sărut pe frunte, lângă tâmplă, ca semn de afecțiune dătătoare de forță și inspirație, energie vie; un zâmbet spontan, oferit pe nebănuite, în timp ce colțurile gurii se ridică instinctiv spre urechile atât de dornice să audă vocea care îți sună a fericire. Fericirea scăpată printre degete se transformă în cea mai cruntă pedeapsă atunci când îți dai seama de ea. Regretul nu e suficient de puternic să exprime durerea, durerea nu e suficient de dură, să exprime groaza care te năpădește atunci când realizezi că ceea ce aveai și ai pierdut se dovedește a fi mai important decât ceea ce ți-ai dorit și nu ai putut avea...

citește articolul


Netăcerea apei - Sau despre frumusețeDr.phil. Cătălina Ene Onea 19.04.2022

„Frumusețea este darul lui Dumnezeu“ (Aristotel)

„Frumusețea e în ochii privitorului“, spune un vechi proverb german, ceea ce în echivalență românească populară ar putea fi tradus prin „nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie“. O atitudine subiectivă, deci, o impresie, o părere, o interpretare personală, variind de la privitor la privitor, în funcție de o mulțime de factori, printre care și background-ul personal al fiecăruia, cam așa ar fi de înțeles frumusețea, am putea gândi. Frumusețea poate fi comentată, însă, și la nivel obiectiv, existând numeroase studii și cercetări științifice despre cum poate fi definit conceptul de frumusețe, respectiv conceptul frumosului ca o categorie estetică.

citește articolul