Cooltura

Îmbrățișări ... la distanțăDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.12.2020

O îmbrățișare de doar 20 de secunde duce la secretarea în corp a oxitocinei și a dopaminei, substanțe responsabile pentru starea de bine și dătătoare de bună dispoziție. Oxitocina, supranumită și hormonul dragostei, este produsă în glanda hipofiză și  îmbunătățește calitatea somnului, stimulând și întărind sistemul imunitar prin reducerea sau chiar neutralizarea hormonilor de stres, respectiv prin reglarea ritmului cardiac. Un studiu efectuat la Universitatea Carolina de Nord  a demonstrat că nivelul cortizolului, hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres puternic, asociat cu creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, a scăzut semnificativ atunci când participanții la studiu s-au îmbrățișat pentru 20 de secunde sau mai mult.

Îmbrățișări interzise

citește articolul


Berlinul pe apăDr.phil. Cătălina Ene Onea 23.10.2020

„Berlinul are mai multe poduri decât Veneția, Amsterdam și Stockholm la un loc”, așa se deschide programul de prezentare a capitalei germane pe vaporașele uneia din cele mai mari companii de turism pe apă în Berlin, Stern und Kreis.

Poduri și mistere

citește articolul


File de poveste personal Berlinala 2020 (II)Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.05.2020

■ A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti… Parcă în urmă cu secole, pe vre­mea când lumea încă mai râdea cu gura până la urechi în public, fără nicio mască de protecție, iar sălile de spectacole erau conside-rate sursă de energie, și nu doar focar de infecție, acum… două luni, a avut loc în capitala Ger­maniei o aniversare specială.

7 decenii de viață

citește articolul


Berlinala 2020 (I). O ediție a premierelorDr.phil. Cătălina Ene Onea 13.02.2020

Festivalul Internațional de Film de la Berlin ajunge în 2020 la cea de-a 70 ediție.  După ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, cel mai important eveniment cinematografic la nivel mondial se va desfășura în capitala Germaniei între 20 februarie și 1 martie. Se anunță o ediție incendiară, care va fi marcată de multe premiere.

Câteva noutăți

citește articolul