Cooltura

De-ale derdelușuluiDr.phil. Cătălina Ene Onea 23.02.2021

În parcul de lângă casă s-a format în urma ninsorilor abundente din ultimele săptămâni un derdeluș natural, care în doar câteva zile a schimbat total peisajul din jurul lui. Nu numai că i-a atras ca un magnet pe toți cei dornici de aer proaspăt și săniuș, devenind dintr-odată atracția principală a locului, dar parcă această mică formă de relief rotund, acoperită acum cu zăpadă, a reușit peste noapte (la propriu) să transforme lumea dintr-o lume tristă și posomorâtă, chiar posacă în ultima perioadă – mergând parcă din inerție într-o direcție neclară și de alții impusă – într-o lume a bucuriei, o lume a râsetelor și a șotiilor, a obrajilor roșii și a amintirilor de iarnă frumoasă în curs de formare.

La Berlin se zâmbește din nou

citește articolul


Îmbrățișări ... la distanțăDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.12.2020

O îmbrățișare de doar 20 de secunde duce la secretarea în corp a oxitocinei și a dopaminei, substanțe responsabile pentru starea de bine și dătătoare de bună dispoziție. Oxitocina, supranumită și hormonul dragostei, este produsă în glanda hipofiză și  îmbunătățește calitatea somnului, stimulând și întărind sistemul imunitar prin reducerea sau chiar neutralizarea hormonilor de stres, respectiv prin reglarea ritmului cardiac. Un studiu efectuat la Universitatea Carolina de Nord  a demonstrat că nivelul cortizolului, hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres puternic, asociat cu creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, a scăzut semnificativ atunci când participanții la studiu s-au îmbrățișat pentru 20 de secunde sau mai mult.

Îmbrățișări interzise

citește articolul


Berlinul pe apăDr.phil. Cătălina Ene Onea 23.10.2020

„Berlinul are mai multe poduri decât Veneția, Amsterdam și Stockholm la un loc”, așa se deschide programul de prezentare a capitalei germane pe vaporașele uneia din cele mai mari companii de turism pe apă în Berlin, Stern und Kreis.

Poduri și mistere

citește articolul


File de poveste personal Berlinala 2020 (II)Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.05.2020

■ A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti… Parcă în urmă cu secole, pe vre­mea când lumea încă mai râdea cu gura până la urechi în public, fără nicio mască de protecție, iar sălile de spectacole erau conside-rate sursă de energie, și nu doar focar de infecție, acum… două luni, a avut loc în capitala Ger­maniei o aniversare specială.

7 decenii de viață

citește articolul