Cooltura

Ecourile Berlinalei 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.03.2018

Cifre record și teme controversate

Duminică, 25 februarie a.c., s-a tras cortina peste cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Cu peste 21 de mii de acreditați din 130 de țări, aproximativ 10 mii de vizitatori la European Film Market (târgul de film european organizat în cadrul festivalului), circa 330 de mii de bilete vândute și 1300 de discuții individuale în cadrul Co-Production Market (loc de întâlnire pentru cineaști din întreaga lume, care au ocazia aici să se cunoască și să pună bazele unei colaborări), Berlinala 2018 marchează cifre record atât la public, cât și la participanți din branșa cinematografică. A fost o „ediție cu succes”, se scrie în comunicatul de presă emis de biroul Festivalului după ultimele proiecții, o nouă ediție cu filme din cele mai diverse, care au generat sentimente din cele mai variate, de la admirație și încântare, până la indignare sau chiar furie – adică exact ceea ce își dorește Festivalul de la filmele incluse în programul său. Căci se știe că Berlinala este un festival îndrăzneț, cu multă personalitate, și fără teama de a rupe bariere (artificial) impuse sau de a șoca.

citește articolul


Interviu cu Irina Margareta Nistor la Berlinala 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 22.02.2018

În mijlocul celei de-a 68-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin am avut plăcerea de a merge la o proiecție de presă alături de doamna Irina Margareta Nistor, la ora actuală criticul de film numărul 1 în România. Am vorbit despre proiecte culturale și cinematografice, am comentat cele mai recente filme văzute, am glumit și am povestit diverse până la începerea filmului. I-am oferit în dar cel mai recent număr al Revistei Conștiința, doamna Irina mi-a oferit o ciocolată. În cele din urmă am făcut următorul interviu:

citește articolul


Berlinala 2018 este în toi!Dr.phil. Cătălina Ene Onea 20.02.2018

Berlinala 2018 este în toi!

A 68-a  ediție a Festivalului de Film de la Berlin s-a deschis joi, 15 februarie 2018, sub semnul spiritului controversat al anului în care ne aflăm: #Me too, #Free Deniz sau comentarii ironice la adresa situației politice din Germania la ora actuală au fost doar câteva din ingredientele ceremoniei de deschidere din Berlinale Palast am Postdamer Platz. În prim-plan stau însă ca de fiecare dată filmele selectate în festival (aproape 400) și starurile care vin la Berlin din toate colțurile lumii pentru a își prezenta cele mai noi proiecte. Pe covorul roșu au pășit deja Wes Anderson, Bryan Cranston, Bill Murray, Helen Mirren, Robert Pattison, Rupert Everett, Isabelle Huppert și mulți alți actori cunoscuți și îndrăgiți în lumea întreagă, urmând să vină Willem Dafoe (primește anul acesta Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră), Steven Sodebergh, Idris Elba ș.a., poate chiar și Ed Sheeran, cel mai de succes cantautor din lume la ora actuală, despre care s-a făcut filmul documentar Songwriter, ce va fi prezentat în data de 23 februarie a.c.

citește articolul


Festivalul de Film de la Berlin 15-25 februarie 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 08.02.2018

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în data de 15 februarie a.c. cu premiera mondială a filmului de desene animate Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson. Acesta este, totodată, și primul film animat care deschide Berlinala, atrage atenția Directorul Festivalului de peste 15 ani, Dieter Kosslick, convins fiind încă de la început că pelicula va capta inimile audienței cu șarmul specific al lui Anderson. De-a lungul timpului, Anderson a avut trei filme incluse în competiția de la Berlinală, respectiv The Royal Tenenbaums (2002), The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), and The Grand Budapest Hotel (2014), cel din urmă deschizând ediția cu numărul 64 a Festivalului și obținând în anul respectiv Ursul de Argint al Marelui Juriu (Silver Bear Grand Jury Prize). „Sunt extrem de încântat că Wes Anderson va da din nou startul Competiției de la Berlinale”, a declarat Kosslick.

Trofeele râvnite

citește articolul


Propuneri culturale (de) la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 11.01.2018

Până și cerul de ianuarie al Berlinului devine generos

Berlin, la început de ianuarie: forfota sărbătorilor s-a stins, turiștii răsfirați pe plaiurile orașului din toate colțurile lumii s-au întors la casele lor, târgurile de Crăciun s-au terminat, focurile de artificii s-au încheiat, iar străzile au fost deja curățate de urmele petardelor și ale rachetelor lansate în abundență de Anul Nou – totul pare să fie într-o fază de oarecare încremenire, acalmie necesară și tipică tranziției de la o stare (de spirit) la alta, de la un an la altul… Și totuși, chiar și în perioada de față, oferta cultural-artistică se menține în continuare amplă și variată; spectacole și expoziții, evenimente de diferite genuri invită la o rupere de ritm cotidian, reușind pentru o clipă frântura de catharsis atât de benefic pentru sufletele noastre.

citește articolul