Festivalul Internațional de Film de la Berlin ajunge în 2020 la cea de-a 70 ediție. După ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, cel mai important eveniment cinematografic la nivel mondial se va desfășura în capitala Germaniei între 20 februarie și 1 martie. Se anunță o ediție incendiară, care va fi marcată de multe premiere.
Câteva noutăți
citește articolul
Prendidos pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu”
V-ați întrebat deja care a fost cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat anul acesta? Care este amintirea care vă va rămâne întipărită în minte? Momentul care stăruiește în suflet, cu potențial să devină parte din tolba cu povești pentru urmași? Sau poate o simplă „întâmplare” care v-a înseninat chipul pentru o clipă?
citește articolul
Născută și crescută la Lipova, într-un mediu ca un mozaic cultural și lingvistic (în familie vorbea de mică româna, germana, maghiara, italiana), Carmen-Francesca Banciu se numără astăzi printre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori originari din România stabiliți în Germania.
„Berlinul este Parisul meu!”
citește articolul
De mică am fost fascinată de cifra trei. Forma sa ca o unduire de val în aer, ca aripi de pasăre în fâlfâitul zborului, jumătatea superioară a unei inimi privite pe orizontală… și asta cu mult timp înainte de a-i afla simbolistica puternică în religia creștină sau însemnătatea ca cifră magică în numerologie, ca piatră de temelie în mitologie. Mă încânta faptul că în basme totul se întâmpla de trei ori: se aruncau trei obiecte fermecate, erau trei probe de trecut de către erou, la un moment dat cineva se dădea de trei ori peste cap, ori apăreau trei fete de împărat, se petrecea trei zile și trei nopți etc., ceea ce îmi crea senzația de simetrie și cumva de echilibru în poveste (am aflat mai târziu la cursurile de teorie literară că exact acesta era scopul, iar acum, bazându-se pe asta, cele mai noi tehnici de vorbit în public recomandă chiar tripla repetiție, respectiv dublul paralelism, tocmai pentru a da greutate și stabilitate discursului).
Miruna e de vină!
citește articolul
Când interculturalitatea se transformă în intercoolturalitate
După lansarea oficială a cărții Intercooltural în România, în luna octombrie a anului trecut, în cadrul Festivalului „Conștiința”, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, volumul care reunește cele mai apreciate și citite articole ale ultimilor ani din rubrica de față, a fost acum prezentat și la Berlin.
citește articolul