Cooltura

Studio Niculescu: Un locaș de artă cu suflet românesc în mijlocul BerlinuluiDr.phil. Cătălina Ene Onea 08.06.2018

Oranienstraße 163, 10969 Berlin: O adresă cu suflet românesc, fixată deja pe harta culturală a capitalei germane, un loc de întâlnire pentru iubitorii de frumos, dornici de a lăsa rutina și cotidianul în urmă, pentru a intra într-o lume nouă, autentică și netrucată, o lume a artelor în dialog.  Studio Niculescu și-a deschis porțile în anul 2003 (inițial sub numele de Schokoladenfabrik, aflându-se în clădirea unei foste fabrici de ciocolată din cartierul berlinez Kreuzberg), la inițiativa pianistului român Cristian Niculescu, un nume cel puțin la fel de cunoscut în Germania ca și spațiul cultural pe care l-a consacrat în inima Berlinului.

Atelierul de muzică

citește articolul


Cursuri de limba română la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 04.05.2018

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ la Berlin oferă tuturor celor interesați șansa să ia parte la cursurile de limbă română ca limbă străină, organizate în mod periodic la sediul din Reinhardtstr. 14. Pe lângă aspecte fundamentale de limbă (gramatică, fonetică, vocabular), cursurile conțin și elemente de cultură și civilizație românească, menite să îi apropie pe cursanți de istoria și tradițiile poporului român. În prezent sunt în desfășurare cursuri de română de nivel începător și mediu, A1 – B2. Participanții sunt în marea lor majoritate adulți vorbitori nativi de limba germană (există și cursanți cu alte limbi materne), care învață limba română din motive variate, de la legături personale cu români și românce, la relații și proiecte de lucru cu România, sau, pur și simplu, din plăcerea de a cunoaște o nouă limbă.

Un proiect de suflet

citește articolul


Ecourile Berlinalei 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.03.2018

Cifre record și teme controversate

Duminică, 25 februarie a.c., s-a tras cortina peste cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Cu peste 21 de mii de acreditați din 130 de țări, aproximativ 10 mii de vizitatori la European Film Market (târgul de film european organizat în cadrul festivalului), circa 330 de mii de bilete vândute și 1300 de discuții individuale în cadrul Co-Production Market (loc de întâlnire pentru cineaști din întreaga lume, care au ocazia aici să se cunoască și să pună bazele unei colaborări), Berlinala 2018 marchează cifre record atât la public, cât și la participanți din branșa cinematografică. A fost o „ediție cu succes”, se scrie în comunicatul de presă emis de biroul Festivalului după ultimele proiecții, o nouă ediție cu filme din cele mai diverse, care au generat sentimente din cele mai variate, de la admirație și încântare, până la indignare sau chiar furie – adică exact ceea ce își dorește Festivalul de la filmele incluse în programul său. Căci se știe că Berlinala este un festival îndrăzneț, cu multă personalitate, și fără teama de a rupe bariere (artificial) impuse sau de a șoca.

citește articolul


Interviu cu Irina Margareta Nistor la Berlinala 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 22.02.2018

În mijlocul celei de-a 68-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin am avut plăcerea de a merge la o proiecție de presă alături de doamna Irina Margareta Nistor, la ora actuală criticul de film numărul 1 în România. Am vorbit despre proiecte culturale și cinematografice, am comentat cele mai recente filme văzute, am glumit și am povestit diverse până la începerea filmului. I-am oferit în dar cel mai recent număr al Revistei Conștiința, doamna Irina mi-a oferit o ciocolată. În cele din urmă am făcut următorul interviu:

citește articolul


Berlinala 2018 este în toi!Dr.phil. Cătălina Ene Onea 20.02.2018

Berlinala 2018 este în toi!

A 68-a  ediție a Festivalului de Film de la Berlin s-a deschis joi, 15 februarie 2018, sub semnul spiritului controversat al anului în care ne aflăm: #Me too, #Free Deniz sau comentarii ironice la adresa situației politice din Germania la ora actuală au fost doar câteva din ingredientele ceremoniei de deschidere din Berlinale Palast am Postdamer Platz. În prim-plan stau însă ca de fiecare dată filmele selectate în festival (aproape 400) și starurile care vin la Berlin din toate colțurile lumii pentru a își prezenta cele mai noi proiecte. Pe covorul roșu au pășit deja Wes Anderson, Bryan Cranston, Bill Murray, Helen Mirren, Robert Pattison, Rupert Everett, Isabelle Huppert și mulți alți actori cunoscuți și îndrăgiți în lumea întreagă, urmând să vină Willem Dafoe (primește anul acesta Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră), Steven Sodebergh, Idris Elba ș.a., poate chiar și Ed Sheeran, cel mai de succes cantautor din lume la ora actuală, despre care s-a făcut filmul documentar Songwriter, ce va fi prezentat în data de 23 februarie a.c.

citește articolul