Cooltura

Berlinala 2018 este în toi!Dr.phil. Cătălina Ene Onea 20.02.2018

Berlinala 2018 este în toi!

A 68-a  ediție a Festivalului de Film de la Berlin s-a deschis joi, 15 februarie 2018, sub semnul spiritului controversat al anului în care ne aflăm: #Me too, #Free Deniz sau comentarii ironice la adresa situației politice din Germania la ora actuală au fost doar câteva din ingredientele ceremoniei de deschidere din Berlinale Palast am Postdamer Platz. În prim-plan stau însă ca de fiecare dată filmele selectate în festival (aproape 400) și starurile care vin la Berlin din toate colțurile lumii pentru a își prezenta cele mai noi proiecte. Pe covorul roșu au pășit deja Wes Anderson, Bryan Cranston, Bill Murray, Helen Mirren, Robert Pattison, Rupert Everett, Isabelle Huppert și mulți alți actori cunoscuți și îndrăgiți în lumea întreagă, urmând să vină Willem Dafoe (primește anul acesta Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră), Steven Sodebergh, Idris Elba ș.a., poate chiar și Ed Sheeran, cel mai de succes cantautor din lume la ora actuală, despre care s-a făcut filmul documentar Songwriter, ce va fi prezentat în data de 23 februarie a.c.

citește articolul


Festivalul de Film de la Berlin 15-25 februarie 2018Dr.phil. Cătălina Ene Onea 08.02.2018

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în data de 15 februarie a.c. cu premiera mondială a filmului de desene animate Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson. Acesta este, totodată, și primul film animat care deschide Berlinala, atrage atenția Directorul Festivalului de peste 15 ani, Dieter Kosslick, convins fiind încă de la început că pelicula va capta inimile audienței cu șarmul specific al lui Anderson. De-a lungul timpului, Anderson a avut trei filme incluse în competiția de la Berlinală, respectiv The Royal Tenenbaums (2002), The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), and The Grand Budapest Hotel (2014), cel din urmă deschizând ediția cu numărul 64 a Festivalului și obținând în anul respectiv Ursul de Argint al Marelui Juriu (Silver Bear Grand Jury Prize). „Sunt extrem de încântat că Wes Anderson va da din nou startul Competiției de la Berlinale”, a declarat Kosslick.

Trofeele râvnite

citește articolul


Propuneri culturale (de) la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 11.01.2018

Până și cerul de ianuarie al Berlinului devine generos

Berlin, la început de ianuarie: forfota sărbătorilor s-a stins, turiștii răsfirați pe plaiurile orașului din toate colțurile lumii s-au întors la casele lor, târgurile de Crăciun s-au terminat, focurile de artificii s-au încheiat, iar străzile au fost deja curățate de urmele petardelor și ale rachetelor lansate în abundență de Anul Nou – totul pare să fie într-o fază de oarecare încremenire, acalmie necesară și tipică tranziției de la o stare (de spirit) la alta, de la un an la altul… Și totuși, chiar și în perioada de față, oferta cultural-artistică se menține în continuare amplă și variată; spectacole și expoziții, evenimente de diferite genuri invită la o rupere de ritm cotidian, reușind pentru o clipă frântura de catharsis atât de benefic pentru sufletele noastre.

citește articolul


Lansarea unei extensii a Universității din București la Berlin, în parteneriat cu Institute for Cultural DiplomacyDr.phil. Cătălina Ene Onea 31.10.2017

Fără cultură nu poate să existe democrație” (Emil Constantinescu)

„Politica poate demoniza, cultura poate umaniza” pe fundamental acestei zicale a luat naștere la New York, în anul 1999, Institutul de Diplomație Culturală, ICD, primul program de diplomație culturală din lume. Iar această zicală rămâne relevantă și astăzi, aproape 20 de ani mai târziu, într-o lume aflată într-o situație (politică) tulbure, la risc de fragmentare, atenționează fondatorul ICD, Mark Donfried, evidențiind rolul important care îi revine în prezent diplomației culturale, între timp chiar materie de studiu la nivel universitar.

citește articolul


Oktoberfest - cea mai mare sărbătoare populară din lumeDr.phil. Cătălina Ene Onea 10.10.2017

Oktoberfest este în zilele noastre o sărbătoare tradițională germană, cunoscută la nivel internațional. Nu numai în Germania, țara de unde provine, ci și în multe alte locuri de pe glob (inclusiv în România) se organizează în mod constant la început de toamnă așa-numita „sărbătoare a lunii octombrie“, cu bere, Brezn, Hendl sau Dirndl. Dar câtă lume mai știe oare cum a început, de fapt, această tradiție și care erau semnificațiile inițiale?

Primul Oktoberfest s-a organizat la München, capitala landului german Bavaria, în anul 1810, cu ocazia căsătoriei prințului Ludwig I de Bavaria cu prințesa Therese de Sachsen-Hildburghausen. Ideea i-a aparținut unui subofițer din Garda Națională Bavareză,  care a venit cu propunerea de a marca fericitul eveniment prin organizarea unei curse de cai, sugestie îmbrățișată cu mare încântare de regele Max I, cel care a poruncit imediat organizarea cursei. Astfel, în data de 17 octombrie 1810, la numai cinci zile după nunta regală, a avut loc în cinstea noii perechi cursa de cai dorită de rege. Totul s-a desfășurat pe o câmpie întinsă de la marginea orașului, cunoscută astăzi ca Theresienwiese, după numele soției moștenitorului Bavariei. Serbarea a fost un succes fulminant, din 40 000 de locuitori ai orașului la momentul respectiv au participat aproape 30 000, așa că în anul următor s-a organizat din nou, de data aceasta cu o durată de două zile. Și așa a început tradiția de pe Theresienwiese, supranumită pe scurt, în dialect bavarez,  dWiesn.

citește articolul