„Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu!” (Psalmul 45, 10)

Credință și știință

Nectarie, Sfântul care descoperă cerul. Drumul spre ordinea interioarăNicușor Nacu 11.11.2016

În plin august torid, sfântul radia o răcoare mistică pe care o puteai simţi aproape trupeşte.

Pentru conștiința ortodoxă, Sfântul Nectarie a devenit deja un nume sinonim cu minunea. Despre el s-a vorbit și se vorbește constant, ca semn al prețuirii de care se bucură în spațiul creștinismului ortodox. Până într-acolo încât uzajul de a da mărturie despre minunile sale sau despre bucuriile resimțite de către cei care au avut privilegiul de  a-i fi în preajmă apare aproape mai important decât faptul de a vorbi despre viața sa!

citește articolul


Dimensiuni ibericeFizician dr. Sabina Ene 09.11.2016

În vecinătatea cetăţii istorice Malaga, Costa del Sol îşi desfăşoară arsenalul: Almunecar, Nerja, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Mijas Costa, Marbella, Puerto Banus, Estepona, înşiruite până la stânca Gibraltarului, ca nişte boabe de perle pe firul de aur al Mediteranei. Dintre ele, Torremolinos, recunoscută ca fiind cea mai veche staţiune şi mereu înnoită, îşi trăieşte bucuriile din plin, diurn şi mai ales nocturn, descoperind turiştilor săi deviza spaniolă: “Vivir sin dormir”. Neadaptaţi la programul de noapte, ne facem vizitele la muzee şi excursiile ziua, împletindu-le cu activităţile litorale şi mai ales cu lectura.

Malaga

citește articolul


Ora veşnicăFizician dr. Sabina Ene 18.10.2016

“În Liturghie trăim, cu anticipaţie, ziua a opta, ziua Învierii” (Dumitru Stăniloae).

În toamnă, anotimpul prin excelenţă al nostalgiei, simţim că devenim capabili să auzim cum tainic curge lumina lângă castanele de culoarea ochilor din icoane și poezia se prăvălește peste  gânduri, ca ploaia cu franjurii strălucitori din cerul înalt, pe care parcă-l auzim apropiindu-se și... începe rugăciunea de seară.

citește articolul


Rostul lucrurilorFizician dr. Sabina Ene 05.10.2016

Descoperirea ştiinţifică demonstrează că materia se poate transforma în lumină.

Fiecare dintre noi, în funcţie de credinţa şi de pregătirea sa, speră să înţeleagă realitatea în care trăieşte, această realitate dublă,  fizică şi spirituală, în totalitatea ei, în unitate şi totodată diversitate - coincidentia oppositorum, în sensul celor scrise de  Heraclit : “cele  opuse se acordă şi din cele discordante rezultă cea mai frumoasă armonie”.

citește articolul