„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Editorial

Diamante în noroiPr. dr. Claudiu Băzăvan 17.10.2016

Dacă omul mult prea grăbit al zilelor noastre s-ar opri din goană şi ar zăbovi puţin asupra unor pagini scrise cu decenii sau chiar secole în urmă, ar observa cu uimire că, dincolo de spoiala de suprafaţă, nimic nu s-a schimbat în profunzime, mai ales când vine vorba de societatea românească.

Patimile, năravurile, vanităţile, trădările rămân constante în timp, schimbându-şi doar exponenţii, de la o epocă la alta. Altfel spus: “Aceeaşi Mărie cu altă pălărie!”

citește articolul


Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!Pr. dr. Claudiu Băzăvan 07.10.2016

Nu îţi face prieteni închipuiţi care pot deveni peste noapte duşmani adevăraţi!

Isus din Nazaret. Nu este doar titlul capodoperei lui Zefirelli, (Jesus of Nazareth, în original) cu genialul Robert Powell în rolul principal, ci şi numele unui înverşunat utilizator facebook. Ştiam din evanghelii că Mântuitorul ne este veşnic contemporan (”şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele…” –Matei 28, 20), dar nu ne aşteptam să posteze zilnic pe facebook! În realitate este vorba despre un tânăr teribilist din Ploieşti, dacă ne luăm după ceea ce declară, care postează zilnic mesaje obscene şi manele, hulindu-L dezinvolt pe Nazarinean.

citește articolul


Frământări în Biserică Pr. dr. Claudiu Băzăvan 06.08.2016

Pregătit cu atâta minuţiozitate  încât cei care l-au iniţiat au trecut de mult în lumea celor drepţi, Marele Sinod desfăşurat între 18 şi 26 iunie în Creta a pus la grea încercare lumea ortodoxă. În zadar s-a străduit Patriarhul Ecumenic să-i adune pe sinodali pe ţărmul Mediteranei, într-un cadru de vis numai bun pentru decizii inspirate. Nu a fost chip! Mitrele patriarhale şi-au exhibat resentimentele, frustrările şi vanităţile.

Secole la rând le-am reproşat catolicilor că au concentrat autoritatea Bisericii în mâna unei singure persoane, titularul scaunului episcopal de la Roma, lăudându-ne că la noi sinodul, inspirat de Duhul Sfânt, conduce Biserica. Nu am vrut să recunoaştem că în Ortodoxie nu avem papă, ci papi, câte unul în fiecare capitală de ţară cu populaţie majoritar ortodoxă. Orice încercare de a aduna la un loc atâtea înalte feţe bisericeşti presupune riscuri neprevăzute.

citește articolul