„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Editorial

Și totuși Domnul Se naște!Pr. dr. Claudiu Băzăvan 04.12.2018

În următoarele zile veţi fi copleşiţi de treburi. Veţi avea numeroase drumuri de parcurs, veţi bân­tui magazinele în căutarea celor mai bune oferte. Vă veţi planifica bugetul la sânge pentru ca, fără să rămâneţi în urmă cu plata deprimantelor facturi, să oferiţi daruri celor dragi şi să aveţi masa îmbelşugată, măcar de sărbători.

Dar grijile, drumurile, ofertele, darurile, bucatele asigură doar recuzi­ta spectacolului. La urma urmei, un sin­gur eveniment justifică sărbătoarea. Domnul se naște! Nu rataţi esenţialul!

citește articolul


7 câștiguri după referendum - ”Ne urăște lumea? Suprem privilegiu!”Pr. dr. Claudiu Băzăvan 10.10.2018

Avertisment: rândurile de mai jos se adresează exclusiv creștinilor practicanți. Cei care nu se numără printre aceștia sunt sfătuiți să nu le citească deoarece pot provoca indispoziții și stări de inexplicabilă furie. 
Dragii mei, 
Vă știu mâhniți și dezarmați, ca după o grea înfrângere pe câmpul de luptă. Nu vă temeți! Medicina ne spune că primul pas pentru redobândirea sănătății este să îți faci analize amănunțite! Paradoxal, a sosit momentul cel mai favorabil pentru întremarea Bisericii. Iată mai jos câteva câștiguri după referendumul eșuat din acest weekend. 
1. Se aleg apele! Știm cine cu cine suntem și ai cui suntem! Vă amintesc scena cu mascații care intră cu mitralierele în biserică și răcnesc: "Cine vrea să moară pentru Hristos, să nu miște, ceilalți să plece!" Toți o zbughesc spre ieșire, cu excepția a trei inși. După care unul dintre mascați se îndreaptă către preot și îi spune: "Părinte, te-am scăpat de ipocriți!" 
2. Pentru prima dată în acest secol, creștinii de toate confesiunile, dar și comunitățile evreiești și musulmane din România s-au unit în jurul unui obiectiv comun: familia. Nu e puțin lucru într-o societate cvasi-apostaziată. Ne stă în putere să realizăm lucruri minunate unii alături de ceilalți! 
3. Biserica a încasat o mare umilință pentru că a fost asociată cu PSD-ul. Din păcate pentru noi, partidul de guvernământ a încercat să își spele imaginea dezastruoasă pe seama Bisericii. Am fost luat drept fraieri și prinși în capcană. Să o spunem pe șleau: dacă nu ar fi fost 10 august, nu ar urmat 6-7 octombrie. Gata cu tovărășiile politice! Ori Îl slujim pe Hristos, fără condiții și în orice circumstanțe, ori "punem botul" ca să obținem fonduri, altfel necesare, pentru diferite reparatii. Ierarhii mai ales ar trebui să învețe că vine decontul pentru orice cârdășie. Deznodământul referendumului pentru familie reprezintă un astfel de decont. 
4. Partidele politice au realizat că BOR nu mai contează prea mult din punct de vedere electoral. Altfel spus, ne-a scăzut cota. Ceea ce înseamnă că politicienii vor încerca mai rar să ne mituiască pentru ca apoi să se folosească de noi. Multe puteau fi zise, în multe rânduri Biserica ar fi trebuit să ridice glasul, la nivel oficial și local, dar a tăcut, dând impresia că doarme. Nu dormea, doar că tăcerea îi fusese deja cumpărată. "Și Adevărul vă va face liberi!" (Ioan 8, 32). Chiar așa, de duminică seara suntem cu mult mai liberi!
5. Este momentul cel mai nimerit pentru a vă face curățenie de toamnă pe contul de facebook. Mulți și-au dat măștile jos, bieții de ei! Pe unii ca aceștia nu vă puteți bizui, ”nu au rădăcină și la vreme de încercare se leapădă”. (Luca 8, 13). Ușurați-vă viața și eliberați-vă de inși care vă disprețuiesc și vă batjocoresc, fără a înceta să îi pomeniți în rugăciunile voastre. Poate că voi sunteți singura lor șansă de a se regăsi pe ei înșiși! 
6. Urmează vremuri grele pentru noi, cei convertiți. Dar "ce nu ne omoară ne face mai puternici"! Mai uniți, mai mobilizați, mai treji, mai curajoși, mai stăruitori în rugăciune, mai îndrăgostiți de Hristos! 
7. Vă amintiți? "Voi nu sunteți din lume, ci pentru că Eu v-am ales din lume, de aceea lumea vă urăște!" (Ioan 15, 19). Ne urăște lumea? În sfârșit! Suprem privilegiu: suntem ai Lui, nu doar la nivel declarativ și nu doar atunci când ne convine. Și câtă fericire!

 


Intoxicări și cârdășiiPr. dr. Claudiu Băzăvan 21.09.2018

“Nu suntem şi nu am fost la remorca niciunui partid!” (Coaliția pentru Familie)

Inițiativa de schimbare a articolului 48 din Constituția României (”familia se în­temeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie…” în loc de ”…între soți”) a inflamat spiritele și a încins mass-me­dia și rețelele de socializare. Pretinșii ”forma­tori de opinie” și numeroșii postaci cu carte puțină și răutate multă au scornit tot felul de nerozii și invective la adresa inițiatorilor, giranților și susținătorilor. Cea mai invocată și cea mai perfidă intoxicare este presupusa cârdășie dintre PSD și BOR. Câteva precizări pe seama acestui subiect:

citește articolul


Diavolul sărbătorește centenarulPr. dr. Claudiu Băzăvan 12.08.2018

Giovani Papinni (1881-1956), autorul excepționalului volum Diavolul – Note pentru o viitoare diabologie (Humanitas, 2013), reproduce un text savuros despre cele șapte reguli de viață care ar deriva  dintr-o morală conștientă a Răutății pure. Vă invit să îl parcurgeți și să recunoașteți în plină acțiune câteva personaje ale scenei publice din România.

  1. Nu fi niciodată sincer și arată-te a fi ca atare. Pentru că dacă tu spui adevărul, ceilalți pot să conteze pe tine, tu îi slujești  pe ei, iar ei nu te slujesc pe tine.
  2. Nu recunoaște nici o proprietate, dar afirmă că proprietatea este sacră și inviolabilă și însușește-ți tot. Dacă tu poți să posezi totul fără să ți se opună nimeni, totul depinde de tine.
  3. Servește-te de moralitatea celorlalți ca de o slăbiciune pentru a-ți atinge scopurile.
  4. Îndeamnă-i pe toți la păcat, în timp ce tu pari să recunoști necesitatea moralității.
  5. Nu iubi pe nimeni.
  6. Fă-l nefericit pe oricine nu vrea să depindă de tine.
  7. Fii pe deplin coerent și nu te căi niciodată de nimic. Ceea ce ai hotărât odată, fă și pe urmă fie ce-o fi. Astfel îți demonstrezi întreaga independență, iar prin coerența acțiunilor tale pari a fi un om drept, ceea ce îți dă un mijloc abil de a-i transforma pe ceilalți în sclavii tăi înainte ca aceștia să-și dea seama. (op. cit., p. 127)

citește articolul


Multe întrebări, puţine răspunsuriPr. dr. Claudiu Băzăvan 06.07.2018

L-ai pierdut cumva pe Dumnezeu? Ai rătăcit drumul? Nu mai vezi Lumina? Nicio şansă de scăpare?

Se întâmplă uneori, dintr-un motiv sau altul, ca pe drumul sinuos al vieţii să-L pierzi pe Dumnezeu. Îl credeai aproape, plin de bunăvoinţă, gata să răspundă la cea dintâi chemare, când colo, ia-L de unde nu-i! Parcă a intrat în pământ. Ori poate s-a ascuns în cer. În acele momente cumplite totul devine inutil. Cuprins de disperarea copilului rătăcit de părintele său, strigi cu înfrigurare: „Unde eşti, Doamne? De ce m-ai părăsit?”. Alteori se întâmplă să rătăceşti drumul şi să te trezeşti străbătând cărări întortocheate şi primejdioase. Te împiedici, cazi, sângerezi. Şi-atunci te întrebi abătut: „Unde este calea?”

citește articolul