Kerigma

Prin jertfă spre sfințenie Florina Steliana Vasilescu 26.08.2020

”Să nu ne plângem de îngustimea cărării. Fericirea e aproape!”

În  pridvorul  bisericii bolniței mănăstirii Hurezi, ctitorie a doamnei Marica Brâncoveanu,  există o frescă exterioară intitulată ”Corabia ortodoxiei“. Pictura a atras atenția în mod deosebit episcopului de vrednică pomenire și cărturarului de excepție care a fost Îps.  Bartolomeu Anania. Scena (foto 1) îl înfățișează  pe Iisus Hristos, cu ucenicii și apostolii de-a dreapta și de-a stânga, în jurul unei mese – masa euharistică.  Pe masă se află un singur obiect  - chivotul în care se păstrează sfânta Euharistie. Iisus Hristos stă la cârma corabiei,  iar pe malurile apei sunt înfățișați întemeietorii marilor erezii care se căznesc să provoace eșuarea corabiei. Într-un colț, un cap de balaur uriaș cu gura larg deschisă adăpostește un tron pe care stă Mahomed. Acesta întinde un arc, ochind către corabie. Părintele Anania s-a întrebat dacă săgeata ar scăpa din arc, unde ar ajunge. Presupunea că la Iisus Hristos, dar calculând traiectoria săgeții  a descoperit că nu acesta era ținta, ci chivotul cu Sfânta Împărtășanie. Aceasta trebuia să dispară! Și iată cum priceperea pe care zugravul brâncovenesc a avut-o în toată teologia lui adâncă l-a ajutat pe episcop să înțeleagă că “adevărata caznă a necredincioșilor - din orice vreme  -  nu e  Iisus Hristos cel istoric, ci  Iisus Hristos cel euharistic, adică sfințenia Lui. Adevărata luptă e împotriva sfințeniei care străbate istoria!”

citește articolul


Între vameş şi fariseu. Între fratele mai mic şi fratele mai mare…Stelian Gomboş 06.03.2020

Primele două duminici ale perioadei bisericeşti a Triodului ne pun în faţa minţii şi conştiinţei noastre două pilde deosebit de semnificative şi de elocvente pentru viaţa noastră spirituală şi pentru urcuşul nostru duhovnicesc: Pilda Vameşului şi a Fariseului (Ev. Luca, 18, 10 – 14) şi Pilda Fiului Risipitor (Ev. Luca, 15, 11 – 32).

Să începem cu lacrimile!

citește articolul


Acești oameni dăruitori …și câinii lor minunațiFlorina Steliana Vasilescu 23.12.2019

În marea noastra goană după iluzii mai mult sau mai puțin deșarte, te bucuri nespus să întâlnești oameni care să transmită pace, să mângâie sufletele cu gesturi simple și calde care ajung acolo unde nevoia e mai mare. Am aflat despre ei prin Mara, căreia Dumnezeu i-a călăuzit pașii spre ceea ce i se potrivea mai bine – asistența socială și dragostea de animale, împletite cum nu se putea mai frumos într-o activitate de voluntariat. E vorba despre ”terapia asistată de animale”.

Terapia ca artă

citește articolul