Kerigma

Sufletul și bolile luiFlorina Steliana Vasilescu 05.06.2018

”În esență, noi suntem creatorii bolilor pe care le dezvoltăm.”

Să recunoaștem că una dintre cele mai importante preocupări ale noastre este sănătatea. Sau, mai bine zis, lipsa ei, atunci când, din varii motive și sub diferite forme, ajungem să ne îmbolnăvim.  Nemulțumirile noastre cresc exponențial cu gravitatea diagnosticului, căutările abordează metode tehnice din ce în ce mai sofisticate – fapt lăudabil- dar uităm un lucru esențial: neglijăm cauza care a determinat apariția bolii. Aproape că nu stârnește în noi nici o curiozitate! Punem accent doar pe soluția de moment – pastila magică – pe care o folosim ca să redevenim activi și funcționali. Să reintrăm în program!

citește articolul


BIOPOLITICA lui Eminescu – terapie pentru ţarăSilviu Alupei 22.01.2018

  • 15 IANUARIE – zi cu ...„sărbătoare-şablon”, în plan cultural şi ideologic.
  • Despre uriaşul GÂNDITOR POLITIC al Naţiei Române, nimic! Doar Mihail Eminescu poetul, poetul, poetul, poetul...
  • După apariţia perfidei Legi 217/2015 pentru incriminarea (penală!) a personalităţilor culturii române, chiar şi „sărbătoarea-şablon” a intrat în lichidare!
  • Poporului român i se interzice – în continuarea directivelor regimului comunist – accesul la miezul operei politice a celui mai puternic creier şi celei mai strălucite minţi de român (conform unor evaluări interbelice).
  • Acest „miez” este GÂNDIREA BIOPOLITICĂ. E fapt sesizat ştiinţific de medicul Gheorghe Vornica în teza sa de doctorat în Medicină (susţinută şi publicată, în 1942, la Cluj) – o lucrare căutată cu lumânarea de politrucii comunişti şi distrusă prin ardere.

Teribila teză de doctorat a fost reeditată în anul 2001 de către „Liga pentru Apărarea Adevărului Istoric” şi „Asociaţia Preşedinţilor Studenţimii Române 1920-1948” (Editura şi Tipografia „Crater” – ISBN 973 – 0 – 01079 – X), cu titlul „BIOPOLITICA EMINESCIANĂ”. Din acest volum, cu un tiraj foarte mic şi refuzat de Ministerul Culturii, aflăm că „îndrumătorul lucrării şi preşedintele comisiei a fost prof. dr. Iuliu Moldovan (1880-1966), titularul Institutului de Igienă al Facultăţii de Medicină Cluj-Napoca”.

citește articolul


Părintele Adrian Făgețeanu – rugător și mărturisitor neînfricatFlorina Steliana Vasilescu 22.11.2017

”Ori de câte ori vin bezne peste om, Dumnezeu îi vine în ajutor”.

“Calm şi blajin, deschis la suflet, de o linişte plină de evlavie pe care nimeni nu i-o putea clătina, puţin la trup, meditativ, aşa era Părintele Adrian Făgeţeanu, monahul de la Mănăstirea Putna, Ciorogârla sau Mănăstirea Antim Ivireanul. Obrajii supţi, de o paloare discretă, sugerau sublima taină a unei frumuseţi interioare deosebite… O certitudine stăpâneşte de atunci inima mea: ori de câte ori vin bezne peste om, Dumnezeu îi vine în ajutor. Părintele Adrian a fost un trimis scump. Din multa bogăţie a inimii sale şi din marea lui înţelepciune m-am înaripat cu noi puteri sufleteşti pentru bătălii viitoare.” Așa îl descria Petre Baciu în volumul  Răstigniri ascunse.

citește articolul