Medi(†)ații

Ultimul apostol, primul între ziditorii creștinismuluiPetru Rubian Borcan 18.07.2022

O personalitate extraordinară, complexă, care a redat cu acuratețe exemplară mesajul lui Hristos, Saul din Tars, Pavel după convertire, s-a născut prin anul 6-10 e.n. (în unele scrieri în 8 e.n.). A văzut lumina zilei la Tars (Cilicia, în Turcia de azi), la 8 zile a fost tăiat împrejur; fiind din neamul lui Israel, din seminția lui Veniamin, după lege fariseu.

Aprigul prigonitor

citește articolul


Chipul celuilalt din Timpul AcestaNicușor Nacu 29.07.2021

”Orice ființă vie pe care o întâlnesc este parte activă din planul lui Dumnezeu.”

Nu mi-a aparținut niciodată timpul prin care trec. Timpul acesta este sumă de daruri și semne pe care le primesc preț de o idee. Toate sunt sensuri instantanee pe care decid să le fac lucrătoare în căutări care nasc alte căutări. A dărui cuiva o parte a acestui dar care mi s-a oferit este maniera cea mai la îndemână prin care pot mulțumi Domnului pentru darul Vieții.

citește articolul


Dezbinarea în BisericăNicușor Nacu 16.02.2021

”Suntem noi altfel decât sub umbrela protectoare a Providenței?”

Exercițiul de decriptare a realității – evaluat de manieră reducționistă drept „filosofic” prin chiar ignorarea faptului că filosofia este o elaborată arhitectură a gândirii – trebuie condus printr-o interogare țintită a datelor de care dispunem, și nu dinspre tendința de a da sentimentelor forme absolute.

citește articolul


Crăciunul Copilului fără DumnezeuNicușor Nacu 17.12.2020

«Părinţii au mâncat aguridă şi copiilor li s-au strepezit dinţii» (Ier. 31, 29)

Rupt de spiritualitate și ancorat în lumea multitasking a noului tip de materialitate, Copilul postmodernității devine o ființă epuizată interior. Printre altele, mai nou, mintea îi este manipulată constant de maşina de iluzii care-i vinde Crăciunul sub formă de cadouri sofisticate.

citește articolul


Străin în țara meaNicușor Nacu 27.10.2020

”Nu mai regăsesc decât întâmplător România profundă”

Din nou acasă, după aproape un an. O constatare ... Agresivitatea-i prezentă la tot pasul. În comportament, în remarci, în întrebări, în definirea identității ortodoxe, în limbajul care o apără, în deciziile celor care țin să îngrădească exercițiul firesc al libertății religioase, în atitudinea celor care spun ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut, în goana după titluri și după multă, multă slavă deșartă. Cu această agresivitate nu mă pot obișnui oricât efort de înțelegere și de adaptare aș face.

citește articolul