Medi(†)ații

Străin în țara meaNicușor Nacu 27.10.2020

”Nu mai regăsesc decât întâmplător România profundă”

Din nou acasă, după aproape un an. O constatare ... Agresivitatea-i prezentă la tot pasul. În comportament, în remarci, în întrebări, în definirea identității ortodoxe, în limbajul care o apără, în deciziile celor care țin să îngrădească exercițiul firesc al libertății religioase, în atitudinea celor care spun ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut, în goana după titluri și după multă, multă slavă deșartă. Cu această agresivitate nu mă pot obișnui oricât efort de înțelegere și de adaptare aș face.

citește articolul


Rezistăm doar cât mărturisimNicușor Nacu 02.09.2020

”Biserica nu a rezistat timpurilor prin duioșenii omiletice, ci prin reflecție și atitudine conjugate iubirii”

Participam în octombrie, 2019 la un seminar de filosofie a religiilor, după ce trăisem o experiență neplăcută, cu o săptămână în urmă, la un seminar consacrat identității creștine europene.

citește articolul


Într-o zi Dumnezeu a spus: ”Stop!”Nicușor Nacu 28.04.2020

”O luase lumea razna. Totul trebuia modificat, refăcut, codificat și, apoi, repus în alte perspective.”

În inutilul efort de definire a unei identități absurd proiectate, mintea trecuse dincolo de limitele admise pentru a reconstrui, artificial, punctul de plecare al unei umanități diverse.

citește articolul


Sinceritatea inimiiNicușor Nacu 21.02.2020

„Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din aceşti copii, pe Mine Mă primeşte” (Mc. 9 :37).

Adult în devenire, copilul este ființă deplină, susținut interior de potențialitățile ființei. Pentru că lumea lui este concentrare de esențial, copilului îi reține atenția doar ceea ce-i atinge interioritatea, adică adevărul cuprins în condiția lui absolută, nealterată de judecăți de valoare. Incapabil să agrege cuvintele în judecăți absolute, copilul nu experiază ca adevăr conceptual ceea ce receptează, ci ca evidență trăită nemijlocit. Pentru că el nu cunoaște și nu participă încă la experiența lumii, la acumulările ei conceptuale, copilul interiorizează în chip natural lumea, trăind-o ca revelație a iubirii dumnezeiești. Într-un fel, copilul experiază esențialul.

citește articolul


Crăciunul și ordinea darului Nicușor Nacu 09.01.2020

”Celebrarea Crăciunului nu este doar amintire.”

Nașterea Domnului nu este un eveniment petrecut într-un timp mitic, ci este înomenire concretă a Cuvântului într-un moment cheie al istoriei – absolutul timpului kairologic, sublim surprins în expresia „la plinirea vremii” (plērōmatoukhronou, Gal. 4 :4).

citește articolul