"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Mărturia unui adolescent14.12.2017

O umbră uriaşă, de doi metri, stătea în colţul camerii şi mă privea...

Diavolii şi îngerii există. Ei sunt printre noi, chiar dacă noi nu realizăm. Diavolii vor încerca tot timpul să ne sperie, pe noi, oamenii, dar Dumnezeu nu îi va lăsa niciodată să ne rănească. Noi vom fi întotdeauna apăraţi de îngeri şi nu ar trebui să ne fie frică de ei.

citește articolul


Iudele. Și mirul de Nard Pr. Eduard Ioan Rădună 13.12.2017

Iuda a avut și el grijile lui.

Iisus a cerut tânărului bogat să-și dea avuția săracilor (Lc.18, 18- 23). A predicat virtutea sărăciei răbdătoare, întruchipând-o prin Lazăr (Lc. 16, 19-31). A fericit pe săraci în cu­vântarea de la locul șes (Lc. 6,17). Dar, când Maria L-a uns cu mir de nard (In.12,3), gestul ei a scandalizat și El Însuși a părut că s-ar complace într-un act frivol, care imita obiceiu­rile celor bogați; Iuda s-a plâns deschis că săracii fuseseră neglijați pentru o risipă. Iar grija lui Iuda față de cei săraci invoca direct grija lui Iisus față de toți Lazării lumii.

citește articolul


Începutul multor rele?12.12.2017

Nu mai puțin de 305 de persoane au fost ucise, vineri, 24 noiembrie, în urma detonării unei bombe și a unui tir armat deschis asupra mulțimii aflate lângă o moschee din Egipt, în Peninsula Sinai, la Bir-al Abed, în apropierea localității al-Arish.  În urma atacului, Patriarhul ortodox al Alexandriei avea să declare într-un interviu acordat postului de televiziune grecesc ANT1: "Atacul din nordul Sinaiului este începutul multor rele în Orientul Mijlociu. "Sunt foarte îngrijorat. Cu o lună în urmă, am avut onoarea să-l întâlnesc pe Președintele egiptean și am dezbătut marea nevoie de frățietate. Acum, ne confruntăm cu o mare problemă a ariei Muntelui Sinai. Părinții noștri, mănăstirea noastră și bisericile se află în fața unui semn de întrebare: Ce se va întâmpla mâine?", a adăugat patriarhul. "Regret. Ne apropiem de zile foarte dificile. Evenimentele vor avea loc unul după altul", a spus Primatul. , referindu-se la "criza subterană" din rândul islamiștilor.  De atac au fost suspectați militanții jihadiști, iar islamiștii care se rugau în moschee la momentul atacului făceau parte dintr-o confesiune islamistă considerată eretică de către grupările jihadiste: sufismul.

(lonews.ro)


Un experiment monstruos 11.12.2017

Vizita istorică a Patriarhului Kiril al Rusiei cu prilejul hramului Catedralei patriarhale s-a încheiat în data de 28 octombrie 2017 cu un discurs solemn în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poţi construi o societate fără Dumnezeu”, a declarat Întâistătătorul Rusiei.

Nu întâmplător, Patriarhul a ales ca temă „mărturisirea credinţei ortodoxe în sistemul de stat ateu”, ţinând cont că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Revoluţia Bolşevică. „Secolul XX a fost o epocă dificilă pentru Ortodoxia din întreaga lume. Mulţi fraţi ai noştri au fost nevoiţi să treacă prin coşmarul catastrofei din Asia Mică. Bisericile Ortodoxe din Europa de Est au fost supuse unei altfel de încercări şi anume prigoanei din partea ateismului militant. Sute de mii de creştini ortodocşi – ierarhi, clerici, monahi şi mireni – au fost arestaţi sub diferite pretexte. Mulţi dintre aceştia au fost executaţi, adesea fără niciun fel de proces care să-i condamne”, a spus el, amintind că, începând cu 1918, în Rusia a început închiderea mănăstirilor şi bisericilor, iar „prigoana împotriva credincioşilor a dobândit un caracter sistematic şi de masă”.

citește articolul

A apărut nr. 220-221 ianuarie - februarie 2024

Din sumar:

Cum de vorbim fără lacrimi? - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Foamea de putere nu știe de principii - Gabriela Băducu

O carte A-tipică: „Taina omului - firescul rugăciunii” - Silviu Alupei

Moartea Acvilei Bicefale - pr. Eduard Ioan Rădună

Nu compromisul, ci jertfa ține Biserica! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Totul este altundeva!

Zare în ochi - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nenea Constantin -Nicușor Nacu

Berlinala 2024: Caleidoscop de stări și fapte - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Flori și sfinți - Carmen Elena Toader

Între macrocosmos și microcosmos - Sabina Ene

Nu se poate vorbi oricum despre orice - Constantin St. Dogaru

Schilodul de la marginea drumului

De unde vine fericirea? - Dr. Roxana Constantinescu

Mare vânzoleală

Frigărui de miel cu banane fripte - Marian Paraschiv

PARTENERI