"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Prefectul cu haine ponosite21.06.2017

Avva Iosif Pelusiotul ne-a povestit: Pe când trăiam la Sinai era un frate destoinic, nevoitor și frumos la trup. Venea în biserică, la slujbă, îmbrăcat într-o haină veche, strâmtă și peticită în mai multe locuri. Văzându-l de fiecare dată venind așa pentru liturghie, l-am întrebat: „Frate, uită-te la ceilalți călugări, parcă-s îngeri când vin la liturghie în biserică. Tu de ce vii mereu îmbrăcat așa?”. El mi-a zis: „Iartă-mă, avva, dar nu am alte haine”: Atunci l-am luat în chilia mea, i-am dat un leviton și tot ce-i mai trebuia și a început să vină îmbrăcat ca și ceilalți frați și părea un înger. Odată, părinții au fost nevoiți să trimită zece frați la împărat, cu o treabă, și l-au ales și pe el între dânșii. Dar el cum a auzit s-a închinat părinților și le-a zis: „Iertați-mă, pentru numele Domnului, dar nu pot merge, pentru că sunt sclavul unui mare dregător de la curte și dacă mă recunoaște, îmi ia rasa și mă pune din nou în robie”. Părinții, înduplecați, l-au lăsat acasă, dar pe urmă au aflat de la cineva care-l cunoștea foarte bine că în viața lumească fusese prefectul pretoriului. A inventat acel motiv, ca să nu fie recunoscut și sâcâit de oameni. Atât de mult se străduiau părinții să fugă de slava și de tihna acestei lumi”.


Un zăvorât plin de har: Părintele ProcluZosima Macarie 20.06.2017

“Iubirea este de patru ori mai mare decât dreptatea!”

Când am început să-L caut pe Dumnezeu eram încă departe de a înţelege cum trebuie făcută căutarea, aşa că, în disperarea şi consecvenţa mea de a-L găsi, eram fascinată de părinţii pustiei din vechime şi mă întrebam dacă există şi la noi, în România, oameni nebuni după Dumnezeu, sihaştri, pustnici care să fugă departe de civilizaţie şi să trăiască în Duhul lui Dumnezeu. Şi m-am rugat atunci să nu plec în căutarea lui, ba mai mult, cu îndrăzneală, să-mi deschidă Dumnezeu o fereastră spre un asemenea om. Au trecut anii şi dorul după o legătură de duh a rămas in inima mea.

citește articolul


Experiența trăirii lângă ceilalțiNicușor Nacu 19.06.2017

Suntem doar învățăcei în compania celorlalţi călători ai lumii.

Dacă reușim să ne conștientizăm problemele sufletești, realizăm că ceilalți nu sunt chiar atât de răi și că totul depinde doar de modul în care ne raportăm noi la ei și nu ei la noi. Trebuie să fim conștienți că arta comunicării cu celălalt nu este la îndemâna oricui. Comunicarea nu este un joc simplu, pentru că sufletul omului este o realitate complexă. Chiar dacă unii oameni au o formă de credință și o practică, oarecum, convinși de ideea că sunt fideli învățăturii Bisericii, ei nu pot renunța, uneori, la propriile orgolii.

citește articolul


A apărut nr. 220-221 ianuarie - februarie 2024

Din sumar:

Cum de vorbim fără lacrimi? - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Foamea de putere nu știe de principii - Gabriela Băducu

O carte A-tipică: „Taina omului - firescul rugăciunii” - Silviu Alupei

Moartea Acvilei Bicefale - pr. Eduard Ioan Rădună

Nu compromisul, ci jertfa ține Biserica! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Totul este altundeva!

Zare în ochi - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nenea Constantin -Nicușor Nacu

Berlinala 2024: Caleidoscop de stări și fapte - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Flori și sfinți - Carmen Elena Toader

Între macrocosmos și microcosmos - Sabina Ene

Nu se poate vorbi oricum despre orice - Constantin St. Dogaru

Schilodul de la marginea drumului

De unde vine fericirea? - Dr. Roxana Constantinescu

Mare vânzoleală

Frigărui de miel cu banane fripte - Marian Paraschiv

PARTENERI