"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Dragostea care eliberează09.02.2017

- Cel ce iubeşte pe Dumnezeu cu siguranţă iubeşte şi pe aproapele. Iar unul ca acesta nu poate păstra banii, ci-i foloseşte cu dumnezeiască cuviinţă, dând fiecăruia din cei ce au trebuinţă.

- Cel ce face milostenie imitând pe Dumnezeu nu cunoaşte deosebire între rău şi bun, între drept şi nedrept când e vorba de cele ce sunt de trebuinţă trupului, ci împarte tuturor la fel, după trebuinţă, chiar dacă cinsteşte mai mult, pentru buna aplecare a voii, pe cel virtuos decât pe leneş.

citește articolul


Mintea și lumea cer refacereaNicușor Nacu 08.02.2017

Experiența cotidiană ne așază față în față cu neputința de a infirma sau confirma validitatea unor manifestări umane cu caracter spiritual. Și pentru că verdictul aparține în mod suveran unui Dumnezeu care înțelege interior, în absolut, textura oricărei dimensiuni, înțelept este să-i lăsăm Lui judecata în legătură cu situații cărora nu le surprindem și nu le vom surprinde niciodată coerent conținutul. Ceea ce nu înseamnă că nu putem reacționa critic în legătură cu un aspect moral, mai ales când, prin consecințele sale, acesta tinde să dizolve până la eliminare profunzimile etice ale normei. În principiu, o viziune critică legată de un aspect, nu înseamnă judecată, ci perceperea unor nuanțe care contravin normei în sine. Cu toate acestea, se impune ca naturală reacția care, prin ordinea care o introduce în lucruri, vine dinspre conștiința limitelor. Dacă nu putem înainta cu întrebări tari acolo unde ele se izbesc de ordinea tainei, putem utiliza, în schimb, întrebarea și critica dialectică atunci când o situație anume pune norma sub semnul întrebării.

Exigențele minții în raport cu aproapele

citește articolul


Ne pregătim de Berlinală!Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.02.2017

În doar câteva zile va începe un nou capitol al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei îşi deschide porţile între 9-19 februarie 2017. Încă o dată sunt așteptate în capitala Germaniei nume sonore ale elitei cinematografiei internaţionale, precum şi jurnalişti şi iubitori de film din întreaga lume. Printre cei mai cunoscuţi actori care participă la Festival anul acesta se numără Richard Gere, Penélope Cruz, Catherine Deneuve sau Geoffrey Rush.

Programul complet a fost prezentat oficial de directorul Festivalului, Dieter Kosslick, în data de 31 ianuarie a.c., în cadrul unei conferinţe speciale de presă: pe lângă competiţia propriu-zisă, Wettbewerb, Berlinala 2017 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Forum (producţii avangardiste şi experimentale), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (anul acesta o retrospectivă a celor mai spectaculoase filme SF).

citește articolul


Un deget sugestivOana Băzăvan 03.02.2017

Sunt încă persoane care nu au înțeles gravitatea situației în care PSD aruncă din nou o țară întreagă. Discuțiile, reacțiile, evenimentele au depășit de mult sfera politică: discutăm deja despre trădarea și manipularea acestui popor de către o clică de infractori care se agață disperați de iluzia de putere pe care le-a dat-o votul unor români mințiți și înșelați și absenteismul altor români scârbiți și blazați. Ca și cum nu ar fi suficient caracterul penal al faptelor acestor așa-ziși politicieni (și mă refer aici inclusiv la modul în care au adoptat și au publicat această ordonanță a rușinii), atitudinea lor față de acest popor este incalificabilă.

citește articolul

A apărut nr. 220-221 ianuarie - februarie 2024

Din sumar:

Cum de vorbim fără lacrimi? - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Foamea de putere nu știe de principii - Gabriela Băducu

O carte A-tipică: „Taina omului - firescul rugăciunii” - Silviu Alupei

Moartea Acvilei Bicefale - pr. Eduard Ioan Rădună

Nu compromisul, ci jertfa ține Biserica! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Totul este altundeva!

Zare în ochi - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nenea Constantin -Nicușor Nacu

Berlinala 2024: Caleidoscop de stări și fapte - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Flori și sfinți - Carmen Elena Toader

Între macrocosmos și microcosmos - Sabina Ene

Nu se poate vorbi oricum despre orice - Constantin St. Dogaru

Schilodul de la marginea drumului

De unde vine fericirea? - Dr. Roxana Constantinescu

Mare vânzoleală

Frigărui de miel cu banane fripte - Marian Paraschiv

PARTENERI