"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

Școala nu e pentru părințiPr. Eduard Ioan Rădună 24.07.2023

„Lași copilul la poartă și îl mai vezi abia la sfârșitul orelor, când îl iei de unde l-ai lăsat”.

De mai multă vreme se tatonează introducerea unei restricții: părinții (mă rog, tutorii, bunicii, frații mai mari) să nu mai aibă acces în grădinițe și școli. Lași copilul la poartă și îl mai vezi abia la sfârșitul orelor, când îl iei de unde l-ai lăsat.

citește articolul


”Știm noi ce este dragostea?”19.07.2023

Câțiva frați vorbeau despre dragoste și avva Iosif le-a zis: „Oare știm noi ce este dragostea?”. Și l-au dat exemplu pe avva Agathon. Acesta avea un cuțit și a venit la el un frate, care i-a lăudat cuțitul, iar avva nu l-a lăsat să plece până când  n-a luat și cuțitul.

Avva Agathon zicea: „Dacă aș putea găsi un lepros, să-i dau lui trupul meu și eu să-l iau pe-al lui, aș fi tare fericit. Aceasta este iubirea cea desăvârșită”.

citește articolul


Zbateri și abateri de traseuGabriela Băducu 17.07.2023

”În definitiv, cine suntem și ce vrem cu adevărat?”

Iată că a sosit mult așteptata dată de 15 iunie, sfârșitul anului școlar, poate cel mai tumultuos din ultimii ani, precedat de trei săptămâni presărate de incertitudine, nervi întinși la maximum, teama că viitorul tinerilor va fi suspendat. Dar pentru că totul are un final, greva a încetat, anul școlar s-a finalizat, profesorii și-au văzut salariile majorate, ce-i drept nu cu cât și-ar fi dorit, elevii au lacune trecute cu vederea, pentru scopul îndreptățit al dascălilor, iar părinții au rămas cu soldul contului bancar diminuat substanțial, căci meditațiile nu doar că au continuat, ci s-au intensificat în perioada cu pricina. Cu alte cuvinte, un talmel balmeș care nu a adus nicio schimbare învățământului românesc, din ce în ce mai șubrezit. Nu a trecut multă vreme și cadrelor didactice le-au urmat magistrații, la rândul lor intrați în grevă. Ca nu cumva să le sară rândul, medicii au anunțat că vor protesta și ei, că doar dreptul la grevă este garantat prin Constituție. Desigur că, atât dreptul la învățătură, cât și accesul liber la justiție și dreptul la ocrotirea sănătății sunt prevăzute în Legea fundamentală, însă interesele unora ori ale altora sunt mai bine reprezentate, în detrimentul unor categorii sociale care nu au la îndemână decât varianta acceptării.

citește articolul


Despre credință sau cum Dumnezeu devine interlocutorNicușor Nacu 14.07.2023

În urma dialogului cu un prieten ateu (el așa se definește) care mă întreba cum îmi explic și interpretez credința.

Credința poate fi spontană sau act reflexiv. Totuși, nu poți crede oricum, după cum nu o poți face la întâmplare. A crede presupune un crescendo de ordin interior și reflexiv. Pentru cel care crede, obiectul credinței sale rămâne constant la distanță față de orice reflecție care-i este dedicată iar reprezentările relative la obiectul respectiv sunt condiționate de profilul său personal, de cultura care l-a format și de raționamentele care îi angajează credința.

citește articolul

A apărut nr. 218-219 noiembrie - decembrie 2023

Din sumar:

În căutarea celui pomis - pr. dr. Claudiu Băzăvan

„Ce-i patriotismul pentru tine?”... mă întreabă un prieten - Nicușor Nacu

„Iată, Vă binevestesc bucurie mare!” - Gabriela Băducu

România, între sublim și trădare - Lorena Pastor

Rămâneți creștini! - Marian Scarlat Ghițeanu

Cei mai religioși și cei mai corupți? - Pr. dr. Ioan Alexandru Mîzgan

Poetul cuvântului hristic - Liliana Georgeta Lupoaie

Colindă la marginea timpului - Carmen Elena Toader

Evenimente cinematografice de importanță internațională - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Firul auriu care ne leagă viața - Principesa Ileana a României

„Nu, mulțumesc!”

Despre ecoul originar - Sabina Ene

Sub bagheta Marelui Dirijor - Constantin St. Dogaru

Ce îi este drag lui Dumnezeu?

Postul Crăciunului, postul bucuriei - Dr. Roxana Constantinescu

Fior - Adina Lorena Pastor

Curcan cu măsline - Marian Paraschiv

PARTENERI