Ca o prezență înaintea Prezenței23.01.2023

Avva Nistheroos a zis: „[Creștinul] trebuie să se socotească în fiecare seară și dimineață: ce am făcut după voia lui Dumnezeu și ce n-am făcut după voia Lui? Astfel să se examineze pe sine toată viața. În fiecare zi străduiește-te să stai fără păcat înaintea lui Dumnezeu. Roagă-te lui Dumnezeu, ca o prezență înaintea altei prezențe, căci El cu adevărat este prezent; nu-ți da singur legi și nu judeca pe nimeni. A jura, a nu ține cuvântul dat, a minți, a blestema, a jigni, a râde sunt lucruri străine creștinului. Cel cinstit și lăudat peste merit își face un rău mare”.

 

citește articolul


Binecuvântările Postului Dr. Roxana Constantinescu 19.01.2023

”Numai cei care își asumă drumul vor ajunge la destinație.”

Ne aflăm în postul Crăciunului, primul post din anul bisericesc cu durata de 40 zile, care ne primenește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post, specific anotimpului rece, pregătește organismul pentru intrarea în iarnă, ținând cont de încărcătura alimentară specifică sfârșitului de an, respectiv sedentarismului și temperaturilor scăzute care favorizează îmbolnăvirile.

citește articolul


Vocaţia pedagogică a laicilor în BisericăSilviu Alupei 05.01.2023

  • Eveniment editorial (noiembrie 2022) pentru cultura teologică şi pentru comunitatea intelectualilor din BOR: a apărut lucrarea „Vocaţia pedagogică a laicilor în Biserică” (Ed. Universităţii din Bucureşti).
  • Autorul este preotul conf. univ. Vasile Creţu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (Catedra „Catehetică”), slujitor la biserica „Sfântul Ilie” – Gorgani, un temerar dascăl universitar şi tânăr predicator cu mare forţă intelectuală.
  • Părintele V. Creţu şi-a asumat, la început de secol 21, în această carte cu un titlu excepţional, riscul de a aborda „problema laicilor în BOR” (subiect „delicat”, pus la index de ideologii NKVD-KGB, pentru ca teologii, ierarhii şi clericii să se distanţeze de mirenii intelectuali).
  • Laicii (în limbaj teologic european) sau mirenii (în cel slav/rusesc) constituie şi azi (incredibil!) o spaimă pentru puterile politice anti-creştine/ne-creştine. Pentru creştinismul carpatin, „problema laicilor” rămâne, în continuare, incomodă, deoarece în „micul parlament al BOR”, adică în A.N.B. (Adunarea Naţională Bisericească), procentul prezenţei mirenilor este de 2/3, iar al clericilor de 1/3. Aşa prevede valorosul şi utilul „Regulament de funcţionare al BOR”, elaborat de nemuritorul mitropolit Andrei Şaguna.
  • Indispensabila lucrare a părintelui V. Creţu urmează editării altor două cărţi, dedicate strict „problemei laicilor”. Cu regret, consemnez că sunt doar două astfel de cărţi (de pionierat) publicate de trei teologi (probabil cu acelaşi curaj... bisericesc) la început de secol 21. În rest, doar simple articole, mici studii apărute în diverse reviste etc.

Ne referim, aşa cum am descoperit în bibliografia lucrării, la cartea „Laicii şi misiunea creştină: realitate istorică, vocaţie personală, necesitate eclesială”, publicată de pr. prof. univ. Ion Vicovan şi de Emilian-Iustinian Roman, la Ed. Doxologia, Iaşi, 2014, şi la cartea „Apostolat şi responsabilitate. O viziune teologică asupra misiunii laicatului”, Ed. Presa Univ. Cluj, 2015.

citește articolul


A apărut nr. 208-209 ianuarie-februarie 2023

Din sumar:

Mărțișor pentru Maica Domnului - pr. dr. Claudiu Băzăvan

De ce Patriarhul BOR a fost medaliat de U.S. ARMY? - Silviu Alupei

Tragediile nu se iau la întrecere - Vlad Mușat

Îndreptar pentru recuperarea minții - Pr. Eduard Ioan Rădună

Centenar OASTEA DOMNULUI - o mișcare salvatoare pentru Ortodoxia mileniului III - Georgeta Liliana Lupoaie

„Ortodoxia în contextul mondialismului ocult” - Mihai Valică

Înrobirea omului globalizat - Mihai Valică

„Ne temem și ne MINUNĂM de tehnologiile HAARP-TESLA - Silviu Alupei

Lumina din suflet, stăruitoare lumină - Florina Steliana Vasilescu

Necesitatea vitală a utopiilor - Eugen Cojocaru

Episcopul ortodox și provocările mileniului III

România culturală de dincolo de România geografică și diamantele rusești din cenușa Imperiului Roșu - Bogdan-Costin Georgescu

Cui îi este frică de ... Ursul de Aur - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Ritmuri - Sabina Ene

Șah mat la realitate- Constantin St. Dogaru

Cu Sfântul la un pahar de vin

„Roagă-te și mișcă-ți picioarele”- Dr.Roxana Constantinescu

Cântec de dincolo de timp - Carmen Elena Toader

Cum preparăm un brownie delicios? - Alexandra Valentina Georgescu

PARTENERI