La vânătoare de sufletePr. Eduard Ioan Rădună 23.02.2022

”În fața marii amăgiri, în confruntarea cu marile capcane ale sfârșitului, e necesar să fie preferat Dumnezeu, chemat Dumnezeu, rugat Dumnezeu.”

Omul poate fi constrâns să păcătuiască, însă păcatul săvârșit în afara voinței proprii sau prin amăgire nu are greutate morală integrală. Este iertare pentru cei constrânși să comită păcat - ne asigură, printre alții, Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă păcatul a fost săvârșit cu forța sau printr-o constrângere morală suficientă sau irezistibilă, răspunderea pentru păcatul astfel determinat se transferă (integral sau o parte din această răspundere) asupra autorului silniciei, care devine, astfel, culpabil pentru întreaga acțiune: și pentru silnicie și pentru păcatul propriu-zis și pentru consecințele care decurg de aici.

citește articolul


Greșelile trecutuluiVlad Mușat 21.02.2022

Mulți spun că istoria se repetă și se pare că au dreptate. Am scris acum ceva timp un articol, “Sfinții Închisorilor”, în care am pomenit câteva nume, printre care și pe cel al străbunicului meu. Ce nu am știut la acea vreme este că o parte dintre cei menționați, nu și străbunicul meu, au fost considerați antisemiți (Mircea Vulcănescu a fost, publicistsociolog și politician român de dreapta cu puternice idei antisemite, condamnat în 1946 de un tribunal din România pentru crime de război. A făcut parte din Guvernul Ion Antonescu ca subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe) . Îmi cer iertare dacă, povestind despre modul cum a murit Mircea Vulcănescu, am deranjat pe cineva!

Să nu uităm ororile istoriei

citește articolul


HOMONLINE şi FIINŢA POSTBIOLOGICĂ – VIAŢĂ ARTIFICIALĂ ŞI TRANSUMANISMSilviu Alupei 18.02.2022

  • Ceea ce ni se întâmplă din februarie 2020 încoace a fost profeţit nu doar teologic/religios, ci şi inginereşte/ştiinţific, înainte de lansarea  „plan-demiei Wuhan”.
  • Timp de doi ani (2020-2021) s-au publicat, sub diverse forme, anumite profeţii biblice/teologice (unele de-a dreptul zguduitoare) care se împlinesc „matematic” (cum ar spune părintele-martir Arsenie Boca) sau „milimetric” – potrivit scrierilor lăsate de ava Nil Dorobanţu, de părintele Iustin Pârvu, de părintele athonit (român) Dionisie Ignat, de Sfântul Paisie Aghioritul etc.
  • Există însă şi anticipări inginereşti, previziuni în plan tehnic/tehnologic, făcute de specialişti/experţi laici, cu sau fără viziuni religioase, asupra evoluţiei (involuţiei?!) omenirii secolului 21 către „post-adevăr”, „post-normalitate”.

„Viitorul tehnologic al fiinţei umane – FIINŢA POSTBIOLOGICĂ” este titlul unei lucrări anticipative, extraordinare, realizată de prof. univ. ing. Victor Emil Lucian de la Universitatea Politehnică Bucureşti. A fost publicată în anul de graţie 2019 la Editura Universitară (acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice).

citește articolul

A apărut nr. 198-199 martie-aprilie 2022

Din sumar:

Sângele vărsat strigă la Cer - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Operațiune specială de răstignire a lui Hristos - Vlad Mușat

Război pe drumul Învierii - Gabriela Băducu

Îmi așez biblioteca - Eduard Ioan Rădună

Amprenta „Crainici” - o matrice a ortodoxiei carpatine - Silviu Alupei

Purtând cerul în inimă

Mistica bizantină pe Valea Cașinului - Silviu Alupei

85 de ani de la o caterisire nedreaptă - preotul martir Iosif Trifa - Silviu Alupei

Configurația unui destin exemplar - model de pedagogie harică - prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Savaliada - o formă de actualizare a slujirii sociale și misionare - pr. prof. dr. Mihai Milea

Pictorul și mărturisitorul Vasile Pascu(II) - Florina Steliana Vasilescu

Cu urechile astupate - Zosima Macarie

Netăcerea apei - Sau despre frumusețe - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Întinerim pe măsură ce îmbătrânim? - Sabina Ene

Celălalt este în noi sau nicăieri - Constantin St. Dogaru

Trei prieteni

Beneficiile fructelor de mare - Dr.Roxana Constantinescu

Primăvara de dincolo de cruce - Carmen Elena Toader

Chec cu glazură de lămâie - Valentina Georgescu

PARTENERI