O iubire de care nu te poți săturaGabriela Băducu 09.12.2022

”Dacă viața noastră se limitează doar la ceea ce este palpabil, amărăciunea lumii ne va seca sufletele destul de curând.”

Federația Rusă a fost recunoscută deunăzi drept stat care sponsorizează terorismul și recurge la mijloace teroriste. Chiar dacă nu are forță obligatorie, conform rezoluției adoptată cu câteva zile în urmă de Parlamentul European, acțiunile invadatoare ale Rusiei în Ucraina sunt declarate acte de terorism și crime de război - sursa: www.europarl.europa.eu

citește articolul


Realitatea haricăFizician dr. Sabina Ene 08.12.2022

”Subiectele principale ale timpului nostru sunt iubirea şi fericirea, insule de sacru, tot ce ne-a rămas.” (Pascal Bruckner)

Icoana Iisus Hristos- Pantocratorul din înalta cupolă a bisericilor ne amintește mereu, privindu-ne, că I s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. ”Puterea, atât în cer cât și pe pământ, este iubirea până la Înviere și dincolo de ea. Trebuie să  iubești până  îl faci să învieze încă din viață pe cel pe care îl iubești” (Părintele Ion Buga).  Iubirea încape toată doar în viața veșnică, într-un univers haric.

citește articolul


50 de ani fără NICHIFOR CRAINIC – teolog genial şi ziarist inegalabilSilviu Alupei 07.10.2022

  • Nichifor CRAINIC (pseudonimul lui Ion Dobre, născut în 1889 la Bulbucata, jud. Vlaşca, pe malurile Neajlovului şi trecut la Domnul în 1972) a fost profesor de Teologie Ortodoxă la Universităţile din Chişinău şi Bucureşti (unde a fondat catedra de „Mistică”).
  • A înfiinţat, condus şi patronat un adevărat trust de presă ortodoxă, în epoca interbelică: revista lunară „GÂNDIREA”, publicaţia săptămânală „SFARMĂ-PIATRĂ” şi ziarul „CALENDARUL” (primul cotidian creştin-ortodox din Europa).
  • Nichifor CRAINIC a fost laureat al Premiului Naţional de Poezie (1930), preşedinte al Radiodifuziunii (1940), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Viena (1940) şi membru titular al Academiei Române (1941).
  • Fiind considerat un director de conştiinţă al tineretului universitar (ca şi Nae Ionescu, profesorul de Logică şi Metafizică de la Universitatea Bucureşti), genialul teolog şi inegalabilul ziarist ortodox Nichifor Crainic a executat 15 ani de temniţă grea, ca deţinut politic, la Închisoarea Aiud, sub regimul comunist (alături de sociologul Traian Brăileanu, de filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu şi de Profesorul Ion Petrovici).
  • Puţin sau deloc cunoscute sunt astăzi multe din articolele sale de forţă din revista „Gândirea” (interzisă de ocupaţia militară sovietică, în august 1944). O parte din eseurile şi studiile sale fenomenale au fost strânse în volumul „Puncte cardinale în haos” (1936), un best-seller al epocii interbelice în materie de apologetică ortodoxă.
  • În documentarul nostru de presă, redăm citate/pasaje din publicistica sa, care a generat curentul „GÂNDIRISMULUI”, susţinut de elita intelectualităţii ortodoxe a epocii interbelice. Din redacţia „GÂNDIREA” au făcut parte: Lucian Blaga, Vasile Băncilă, Aron Cotruş, Dan Botta, Petrescu P. Ionescu, Nicolae Roşu, Emilian Vasilescu, Pan M. Vizirescu, Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Radu Gyr, Ovidiu Papadima, Vasile Voiculescu, Tudor Vianu, Ioan Coman, Ion Petrovici, Dragos Protopopescu, Ilariu Dobridor.
  • Remarcabil este volumul intitulat „TEOLOGIE ŞI FILOSOFIE”, editat la „Aius Printed” din Craiova, de filosoful dr. Adrian Michiduţă, în 2010 (cu binecuvântarea P.S. Ambrozie, Episcopul Giurgiului) în care au fost adunate articole zguduitoare, publicate de Nichifor Crainic în timpul dictaturii antonesciene (1941-1944), sub ocupaţia germană (din lucrare lipseşte teribilul eseu „TEHNICĂ fără suflet”, publicat de teologul anti-comunist în ultima ediţie a revistei „GÂNDIREA” din iulie 1944). Revista „CONŞTIINŢA” promite să îl recupereze din arhivele unor foşti deţinuţi politici.

GÂNDIREA, nr. 7-8/iulie-august 1927/rubrica pp. 181-184 – „Cronica măruntă”, articol de Nichifor Crainic:

citește articolul

A apărut nr. 208-209 ianuarie-februarie 2023

Din sumar:

Mărțișor pentru Maica Domnului - pr. dr. Claudiu Băzăvan

De ce Patriarhul BOR a fost medaliat de U.S. ARMY? - Silviu Alupei

Tragediile nu se iau la întrecere - Vlad Mușat

Îndreptar pentru recuperarea minții - Pr. Eduard Ioan Rădună

Centenar OASTEA DOMNULUI - o mișcare salvatoare pentru Ortodoxia mileniului III - Georgeta Liliana Lupoaie

„Ortodoxia în contextul mondialismului ocult” - Mihai Valică

Înrobirea omului globalizat - Mihai Valică

„Ne temem și ne MINUNĂM de tehnologiile HAARP-TESLA - Silviu Alupei

Lumina din suflet, stăruitoare lumină - Florina Steliana Vasilescu

Necesitatea vitală a utopiilor - Eugen Cojocaru

Episcopul ortodox și provocările mileniului III

România culturală de dincolo de România geografică și diamantele rusești din cenușa Imperiului Roșu - Bogdan-Costin Georgescu

Cui îi este frică de ... Ursul de Aur - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Ritmuri - Sabina Ene

Șah mat la realitate- Constantin St. Dogaru

Cu Sfântul la un pahar de vin

„Roagă-te și mișcă-ți picioarele”- Dr.Roxana Constantinescu

Cântec de dincolo de timp - Carmen Elena Toader

Cum preparăm un brownie delicios? - Alexandra Valentina Georgescu

PARTENERI