Cooltura

Ana, mon amour - Ursul de Argint pentru montajDr.phil. Cătălina Ene Onea 20.02.2017

Vineri, la premiera mondială a filmului Ana, mon amour s-a aplaudat. În picioare. La conferinţa de presă de după s-a râs. Cu poftă. Echipa filmului, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, „dirijorul” discuţiei, s-a arătat dornică să povestească şi să răspundă la cele mai diverse întrebări, venite de la jurnalişti din întreaga lume.

Inspirat din cartea „Luminiţa, mon amour”, scrisă de Cezar Paul-Bădescu, de asemenea implicat în proiectul cinematografic ca scenarist (alături de Călin Peter Netzer şi Iulia Lumânare), filmul se clădeşte  pe o atmosferă de relaţie complexă şi chiar complicată, în care personajele principale parcurg o călătorie de (re)cunoaştere grea şi dureroasă, à la Murakami. În legătura dintre Toma şi Ana se pot găsi elemente demne de „Pădurea norvegiană”,  în ciuda faptului că nici scriitorul şi nici scenariştii nu au marjat pe o asociere estetică de acest gen, declarând că dacă se identifică asemenea influenţe, ele nu au venit în mod conștient.

citește articolul


Ne pregătim de Berlinală!Dr.phil. Cătălina Ene Onea 06.02.2017

În doar câteva zile va începe un nou capitol al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei îşi deschide porţile între 9-19 februarie 2017. Încă o dată sunt așteptate în capitala Germaniei nume sonore ale elitei cinematografiei internaţionale, precum şi jurnalişti şi iubitori de film din întreaga lume. Printre cei mai cunoscuţi actori care participă la Festival anul acesta se numără Richard Gere, Penélope Cruz, Catherine Deneuve sau Geoffrey Rush.

Programul complet a fost prezentat oficial de directorul Festivalului, Dieter Kosslick, în data de 31 ianuarie a.c., în cadrul unei conferinţe speciale de presă: pe lângă competiţia propriu-zisă, Wettbewerb, Berlinala 2017 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Forum (producţii avangardiste şi experimentale), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (anul acesta o retrospectivă a celor mai spectaculoase filme SF).

citește articolul


Când visurile prind contur - ISTAF 2016Dr.phil. Cătălina Ene Onea 24.10.2016

Despre ISTAF (Das Internationale Stadionfest), competiţia de atletism cu cea mai mare tradiţie şi cel mai numeros public din lume, care an de an aduce pe Olympiastadion Berlin starurile atletismului internaţional, am mai scris şi cu alte ocazii (v. şi nr. 121-122, oct-nov. 2015), revista „Conştiinţa” fiind prezentă pe lista oficială a partenerilor media la mai multe ediţii din ultimii ani.

Un subiect delicat

citește articolul