Gala „100 pentru Centenar” la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 28.11.2018
Premii de Excelență pentru personalități românești în Germania*
Premii de Excelență pentru personalități românești în Germania*
Am lansat cu bucurie noua mea carte, „Intercooltural“, cu ocazia Festivalului Conștiința, ediția a VI-a, marți, 9 octombrie 2018, într-un cadru intercultural și interdisciplinar (sau cu un cuvânt inventat ad-hoc, „inter-cool-disciplinar“), la Filarmonica „Paul Constantinescu“ din Ploiești.
Pentru mulți, Spania este destinația de vară par excellence, spiritul tumultuos iberic, combinat cu o vreme bună, de cele mai multe ori necapricioasă, orașe-bijuterie, istorie și mozaicuri culturale, tradiții și obiceiuri din cele mai variate, zone multiple de coastă, cu plaje lungi și largi, marea limpede și caldă, o bucătărie ce îmbină meniul tipic mediteranean cu specialități regionale, și nu în ultimul rând cerul de un albastru infinit, azul profondo, ce te răsfață necondiționat zi de zi, fiind motive mai mult decât suficiente pentru a alege să îți petreci o vacanță în țara lui Cervantes. Și încă una, și încă una…
Peisajul cultural-artistic berlinez este o sursă vie de multiculturalism și interdisciplinaritate și totodată un exemplu clar de contopire de genuri și spații aparent contradictorii. Numeroase foste incinte industriale, la origine fără nici o legătură cu aria de cultură, au fost transformate după căderea Zidului în spații dedicate frumosului și artelor, ceea ce evidențiază încă o dată spiritul metropolei de pe Spree ca liant între vechi și nou, industrial și artistic, vintage și hip(ster). După uzina devenită centru cultural la ufa Fabrik Tempelhof, fabrica de cultură Kulturfabrik Moabit sau berăria culturală Kulturbrauerei Prenzlauer Berg, Berlinul se bucură acum și de o „cooperativă artistică“ sub numele de KunstKooperative, un proiect pornit dintr-o colaborare românească fructuoasă.
Oranienstraße 163, 10969 Berlin: O adresă cu suflet românesc, fixată deja pe harta culturală a capitalei germane, un loc de întâlnire pentru iubitorii de frumos, dornici de a lăsa rutina și cotidianul în urmă, pentru a intra într-o lume nouă, autentică și netrucată, o lume a artelor în dialog. Studio Niculescu și-a deschis porțile în anul 2003 (inițial sub numele de Schokoladenfabrik, aflându-se în clădirea unei foste fabrici de ciocolată din cartierul berlinez Kreuzberg), la inițiativa pianistului român Cristian Niculescu, un nume cel puțin la fel de cunoscut în Germania ca și spațiul cultural pe care l-a consacrat în inima Berlinului.