„Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu!” (Psalmul 45, 10)

Credință și știință

Adevărul lucrurilorFizician dr. Sabina Ene 22.10.2020

La alungarea din rai, căzând în lume, omul a întâlnit o altă realitate. Pentru că în univers sunt mai multe niveluri de realitate, academicianul Basarab Niculescu scria în volumul intitulat Noi, particula și lumea că și în noi trebuie de asemenea să existe  mai multe niveluri de realitate, ca să putem înțelege universul în întregul lui.

Hartă pentru minte

citește articolul


ComplementaritateFizician dr. Sabina Ene 28.07.2020

Sufletul omului  încearcă  mereu  să  intre  în armonie  cu o parte din frumusețea Creației, într-o complementaritate aidoma ca între undă și corpuscul, ca între trup și suflet...

Viața, mereu surprinzătoare

citește articolul


ConstanteFizician dr. Sabina Ene 07.05.2020

“La originea Creației nu există hazard, ci o ordine cu mult superioară tuturor celor pe care noi putem să ni le imaginăm” (Brandon Carter)

O  zi frumoasă îmi intră  pe  fereastră,  cu  o izbucnire  de  senin în vârful copacilor,  ca  o  cupolă  a  zilelor  ce  vor veni și,  parcă un pot să cred că suntem  la  mijlocul primăverii,  al  înfloririi ei,  înțelegând că iarna a trecut nebănuit de repede.

citește articolul


Rugăciunea și semnul cruciiFizician dr. Sabina Ene 14.02.2020

Eternitatea este în timp, ceea ce transcende timpul; nu este nici durată fără sfârșit, nici absență a timpului, afirma filosoful Karl Jaspers, accentuând că eternitatea poate fi atinsă “și printr-o ruptură a timpului, care conferă clipei existențiale greutatea sa absolută. Ea nu este străină istoriei.”   Jaspers o numește în unele locuri, transcendență, iar in altele, Dumnezeu.

Nu rezonăm cu moartea!

citește articolul


Strania memorie Fizician dr. Sabina Ene 11.12.2019

”Cunoaşterea intuitivă este adevărata cunoaştere. Spre ea trebuie să tindem” (Baruch Spinoza)

Viaţa e mereu plină de surprize, la fel și rememorarea faptelor trăite.   Memoria e într-adevăr un lucru straniu, spunea scriitorul Mathias Enard. Și înțeleg bine stranietatea memoriei, care ne obligă uneori să navigăm printre amintiri, putem spune, să navigăm între Scila și Caribda, amândouă amenințătoare, dar care ne scoate, de cele mai multe ori, la limanul frumuseții și ne face să credem că alergăm pe  “pajiștea Duhului”, pe drumul cunoașterii…

citește articolul