„Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu!” (Psalmul 45, 10)

Credință și știință

Cercetare şi cunoaştereFizician dr. Sabina Ene 04.09.2018

În domeniul cunoaşterii ştiinţifice actuale, cercetătorii au acceptat greu adevărurile stranii ale fizicii cuantice în explicarea lumii noastre. Laureatul Premiului Nobel pentru fizică, Niels Bohr, care a contribuit la explicarea structurii atomice, accentuând stranietatea, afirma că „dacă mecanica cuantică nu te-a şocat profund, înseamnă că nu ai înţeles-o încă. Tot ce numim real este alcătuit din lucruri care nu pot fi considerate reale”.

Universul înseamnă energie

citește articolul


StructuriFizician dr. Sabina Ene 18.07.2018

”Un Principiu al Graţiei guvernează ordinea creativă a naturii”

Prezentarea fizicii atomice, a teoriei elaborată de Niels Bohr despre structura atomului, a fost făcută de Werner Heisenberg în cartea sa, intitulată Partea şi întregul.

citește articolul


Linii de forţăFizician dr. Sabina Ene 03.05.2018

”În căutarea lor comună, ştiinţa şi religia sunt prietene, nu vrăjmaşe.” (John Polkinghorne)

Dorinţa omului de a se apropia de taina supremă, de a înţelege rostul lucrurilor şi sensul vieţii, se poate împlini dacă gândirea, cunoaşterea şi credinţa se întâlnesc armonios, subtil şi împreună reuşesc, după afirmaţia Sfântului Maxim Mărturisitorul, să urce „mintea omului care a lucrat virtuţile la înălţimea lui Dumnezeu prin asemănare”.

citește articolul


Taina frumuseţiiFizician dr. Sabina Ene 20.03.2018

”Frumusețea e pretutindeni, dar nu se dezvăluie decât dragostei”. (Emil Male)

Universul a fost înzestrat de Dumnezeu cu ordine raţională, pe care explorările ştiinţifice întreprinse de om în căutarea adevărului îl ajută să o înţeleagă în corelaţie cu structura lui.“Dacă sufletul raţional n-ar fi în trupul raţional constituit, legat de lumea raţional organizată, sufletul nu s-ar putea ridica prin gândire la Dumnezeu” (Părintele Stăniloae)

citește articolul