Ne plâng morțiiPr. dr. Claudiu Băzăvan 11.01.2021
De când s-a declanșat pandemia, nu doar stările de spirit, planurile, grijile, zilele și nopțile ne sunt diferite. Nu doar viața, ci și moartea ni s-a schimbat.
De când s-a declanșat pandemia, nu doar stările de spirit, planurile, grijile, zilele și nopțile ne sunt diferite. Nu doar viața, ci și moartea ni s-a schimbat.
”De atunci oamenii caută explicații, soluții și speranțe”
Animați de cele mai îndrăznețe idealuri și aroganți până la cer, oamenii au proiectat o lume fără Dumnezeu. Pentru punerea în operă a cutezătorului plan, a fost nevoie întâi de toate să Îl evacueze pe Intrus:
Între blasfemie, abuz și incompatibilități pastorale
Prin prezenta, subsemnatul preot Dr. Mihai VALICĂ de la Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, judeţul Suceava, în calitate de preot slujitor, de doctor docent în Teologie Socială și de cercetător științific asociat în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, unde activez cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului PIMEN, având expertiză în cunoașterea legislației privind economia durabilă, a elementelor de diagnoză și prognoză socială, întrucât „m-am trezit” peste noapte cu o poliță de asigurare obligatorie a Bisericii, a picturii și a casei parohiale, fără acordul Parohiei, aduc la cunoștință, clerului și credincioșilor, încălcarea Statutului BOR și a legislației civile, prin această practică abuzivă, făcând în același timp o diagnoză și o prognoză a consecințelor pastorale și sociale, arătând implicațiile teologice și unele dileme morale ale credincioșilor, legate de situația creată.
”Nu-l amăgiţi pe țăran cu glia strămoşească sau cu bisericuţa din sat, sau cu căciula de stele !”
”Ubi bene, ibi patria.”
Satul românesc dispare. Nu, nu e vreun dezastru. În ciuda jelaniilor, a tristelor concluzii, a regretelor etnologice, nu suntem martorii vreunei apocalipse. Ceea ce se petrece are legătură cu un proces istoric de o legitate nemiloasă şi inevitabilă, cunoscut din antichitatea timpurie, de pe vremea triburilor habiru. Trăim un moment al adevărului.