Ortodocşi deci antisemiţi?Bogdan G. Bucur 05.04.2017

“Mulțimea ucigătorilor de Dumnezeu, neamul iudeilor cel fără de lege…”

Am extras fraza din titlu dintr-o stihiră (la Fericiri) ce se cântă în Joia Mare, seara (Triodul 1986, p. 532). Nimic suprinzător ca ton, Prohodul fiind plin de fraze asemănătoare: “Îngâmfat Israil, ucigaşe popor!”,  “pizmăreţ popor, ucigaş blestemat”, și alte delicatețuri despre “viclenii jidovi” și “căile lor strâmbe”.

citește articolul


E vremea să tăcem!Constantin St. Dogaru 04.04.2017

„Să tacă tot trupul!” (o imprecație creștin-ortodoxă cu rezonanțe pascale). Să tacă toată știința și cunoașterea noastră în fața crucii și Învierii lui Hristos. Nu există altă cale pentru omul de știință decât smerenia: să treacă știința prin templu și altar; la târnosirea unei biserici o singură dată în viață – bărbați și femei, copii, tineri, bătrâni – li se îngăduie să vadă și să intre în Altar trecând altfel spus prin Sfânta Sfintelor. Uneori știința a preferat să rămână afară, cu toate că avea binecuvântare de sus, dar și unii creștini care intră și ies ca la un spectacol liturgic de excepție.


Berlinala 2017 - „Bilanţul” Festivalului Internaţional de Film de la BerlinDr.phil. Cătălina Ene Onea 22.03.2017

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat între 9-19 februarie a.c., atrăgând, ca în fiecare an, oaspeţi internaţionali de cel mai înalt calibru (Richard Gere, Sienna Miller sau Hugh Jackman sunt doar câteva nume sonore), un public extrem de numeros şi jurnalişti din toate colţurile lumii, activi şi vocali, interesaţi chiar şi de cele mai mici detalii din spatele producţiilor prezentate. Cifrele exacte nu au fost încă anunţate, se lucrează în continuare la bilanţul final al ediţiei, ceea ce denotă încă o dată amploarea acestui eveniment cinematografic, cel mai mare festival de film din lume deschis publicului.

Cert este că Berlinale 2017 s-a prezentat fresh şi vital, prin cele 303 filme prezentate combinând genuri cinematografice variate şi mesaje puternice, atât în sfera artistică dar şi în sfera politică, neputându-se face abstracţie de la situaţia tensionată din întreaga lume la ora actuală. Dieter Kosslick, directorul Festivalului, a ţinut să mulţumească la gala finală tuturor cineaştilor care s-au înscris la cea de-a 67-a ediţie pentru că „au încercat să salveze lumea cu poezie, într-un prezent marcat de multiple turbulenţe”.

citește articolul


Martie, luna... sfeştaniilorBogdan Matei 21.03.2017

De ce este bine aşa şi nu altfel?

Deseori ne este dat să auzim sintagma: „Fă asta, că aşa e bine!”sau: „Aşa s-a pomenit!” Pe cei care preţuiesc puterea unui argument, astfel de cuvinte nu îi pot convinge şi mulţumi. De ce este bine aşa şi nu altfel? Iar dacă s-a pomenit, s-a pomenit bine sau rău? E cert că prin tradiţie ne parvin şi bune şi rele. Care sunt cele bune şi de ce?

citește articolul

A apărut nr. 186-187, aprilie - mai 2021

Din sumar:

Maran atha! - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Credință fără ABC? - Eduard Ioan Rădună

Viața care ne cuprinde - Gabriela Băducu

Actul de vindecare - viziunea medicului creștin - prof.univ.dr. Nicolae M. Constantibescu

Înviem sau o scăldăm? - Florina Steliana Vasilescu

Pandemonia, OMS-ul, Big Pharma - decimarea voită a seniorilor - Eugen Cojocaru

Arma bacteriologică și Neo-Marxismul - Profețiile martirului Nil Dorobanțu - Silviu Alupei

Nemurire și durere - Carmen Elena Toader

Ce apostol alegem să fim? - Vlad Mușat

Ursul de Aur de la Berlin pentru noul film al lui Radu Jude - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Semnificații - Sabina Ene

„Tu ești Fiul lui Dumnezeu Celui Viu!” - Constantin St. Dogaru

Învierea din peșteră

OMEGA 3-6-9 în prevenția bolilor  - Dr.Roxana Constantinescu

Lumină și speranță - Cosmin St. Georgescu

Drob de pui- Valentina Georgescu

PARTENERI