Demoni și Îngeri în spațiul locativPr. dr. Claudiu Băzăvan 18.07.2022

Umblând pe străzile orașului, nebunul întru Hristos Arseni obișnuia să arunce pietre în casele oamenilor evlavioși. Pietrele loveau bârnele cu un zgomot surd de lemn, locatarii speriați și nedumeriți ieșeau din case, iar nebunul întru Hristos li se înclina făcându-și semnul crucii. Dar la casele oamenilor desfrânați ori care nu se purtau cum se cuvine, nebunul întru Hristos se ducea aproape de tot, se lăsa în genunchi, săruta pereții acestor case și șoptea ceva nedeslușit. Mulți se mirau și se indignau de purtarea nebunului. Atunci Forma, coleg de nebunie întru Hristos, le spune oamenilor: Nu vă mirați, căci fratele nostru are deplină dreptate! Pietrele le aruncă doar în casele oamenilor cuvioși pentru că din casele acestora îngerii au alungat diavolii, iar diavolii se tem să intre înăuntru și se agață de colțurile caselor. Dar la oamenii nevrednici diavolii stau în casă, fiindcă îngerii, dați spre păstrarea sufletului omenesc, nu pot trăi acolo. Îngerii stau lângă casă și plâng sufletele căzute. Iar fratele nostrum se adresează îngerilor și îi roagă să nu lase neluată în seamă ruga lui, pentru ca sufletele să nu piară definitiv. Și voi credeți că el vorbește cu pereții... (adaptată după Evgheni Vodolazkin, „Laur”, Humanitas, 2017, pp. 136-137).

Nebunii întru Hristos pomeniți mai sus descoperă o realitate înfricoșătoare: fiecare casă cu îngerii sau demonii ei. Aceștia îi slujesc pe locatari cu devotament și profesionalism. Unii îndeamnă la rugăciune, smerenie, înfrânare, ceilalți la indiferență, trufie și necurăție. În vreme ce unii insuflă gânduri bune, cuvinte inspirate și fapte ziditoare, induc siguranță, pace și bucurie, alții, dimpotrivă, asmut gânduri rele, cuvinte necugetate și fapte nesăbuite, instaurând confuzie, dihonie, lehamite. Prin opțiunile, înclinațiile și gusturile lor, proprietarii îi resping pe unii, îi atrag pe alții, se familiarizează cu unii, se înstrăinează de ceilalți. Conviețuind îndelung, gazdele preiau tot mai mult din trăsăturile și deprinderile întreținuților până când devin asemenea lor, de unde și expresiile „tare de înger”, „omul lui Dumnezeu” sau, din contră, „slab de înger”, „al dracului”. O privire caldă sau respingătoare, un chip luminous sau înnegurat, un cuvânt însuflețit sau formal, binevoitor sau isprețuitor, o atitudine prietenoasă sau dușmănoasă dau mărturie despre starea locatarilor și despre întreținuții lor.

citește articolul


Gânduri în cumpănă14.07.2022

Un frate l-a întrebat pe avva Iosif: „Vreau să ies din chinovie și să trăiesc în singurătate”. Bătrânul îi zice: „Așează-te unde vezi că sufletul tău este liniștit și nu se tulbură”. Fratele îi zice: „Eu sunt liniștit și în chinovie, și în singurătate. Ce să fac?”. Bătrânul îi zice: „Dacă ești liniștit și în chinovie și în singurătate, pune cele două gânduri ale tale ca într-o cumpănă, vezi care dintre ele îți folosește și te atrage mai mult și îndeplinește-l pe acela”.

 

citește articolul


SEDENTARISMUL- boala civilizațieiDr. Roxana Constantinescu 11.07.2022

”Sedentarismul a devenit cel mai de temut inamic al omului contemporan.”

Stilul de viață este un factor determinant al stării de sănătate a unei populații. Sedentarismul reprezintă un stil de viață, care constă în perioade prelungite de repaus, frecvent întâlnite atât în rândul adulților care au activitate de birou, comunică predominant electronic și folosesc doar mașina pentru transport, cât și în rândul copiilor care sunt atrași de jocurile și device-urile electronice. Sedentarismul este apanajul țărilor dezvoltate, în care tehnologizarea avansată a proceselor de muncă a determinat înlocuirea muncii fizice cu munca sedentară, de birou. Activitatea fizică reprezintă orice mișcare a corpului care implică mușchii scheletici și care consumă energie. Dintre activitățile care presupun mobilizarea unei singure grupe de mușchi sau mai multe, menționăm: activitățile ocupaționale, activitățile din timpul liber (sport, exerciții și activități recreaționale), școala, activitățile casnice, transport (mers pe jos sau cu bicicleta). Activitatea fizică aerobică este activitatea în care mușchii mari se mișcă ritmic și în mod susținut pe o perioadă de timp. Este o activitate de rezistență care îmbunătățește condiția fizică cardio-respiratorie și este reprezentată de mersul pe jos, alergat, înot, ciclism.

citește articolul


A apărut nr. 200-201-202 mai-iunie-iulie 2022

Din sumar:

Demoni și Îngeri în spațiul locativ - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Declarație livrescă de prietenie - Bogdan Costin Georgescu

Ploieștii, în căutarea ocrotitorilor de altădată - Lucian Vasile / Claudiu Băzăvan

Cărți la lumânare - Eduard Ioan Rădună

„Și poezia e un răspuns” - Vlad Mușat

75 de ani de la arestarea mărturisitorului Traian Dorz - liderul „Oastea Domnului” - Silviu Alupei

Școala de Conștiință „Traian Dorz” - model hristic, trăire ispășitoare - Prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Remember Conștiința nr. 161-162/2019: dezvăluiri adevărate! - Silviu Alupei

Pictorul și mărturisitorul Vasile Pascu(III) - Florina Steliana Vasilescu

Ultimul apostol, primul între ziditorii creștinismului - Petru Rubian Borcan

Superluna la puterea a treia - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Dacă iubirea ar fi stăpânit totul - Sabina Ene

Călătorim, dar cu folos? - Constantin St. Dogaru

Gânduri în cumpănă

Sedentarismul - boala civilizației - Dr.Roxana Constantinescu

În briza Duhului - Carmen Elena Toader

Salată de cartofi noi cu pesto - Valentina Georgescu

PARTENERI