Vasile Pascu – pictorul și mărturisitorul (II) - Plecarea în lumeFlorina Steliana Vasilescu 12.05.2022

”…Îmi spunea că și eu voi ajunge tot așa, un om mare, pentru că sunt un copil cu mare talent”

Cei mai luminoși ani din viața sa, așa cum reiese din paginile Jurnalului, au fost anii tinereții, petrecuți la Iași, Vaslui și Huși. Ani de cunoaștere, cu emoții, deschideri și acumulări care aveau să contureze personalitatea unui om dăruit. Sfătuit și încurajat de profesori, tânărul Vasile Pascu, capabil și ambițios, caută drumul Iașilor. ”În vara anului 1927 m-am pregătit pentru Belle Arte. Supărarea tatii cum că i-am nenorocit cu cheltuielile, adică cum ei toți or să muncească din greu pentru mine, care cheltuiesc toți banii – m-a hotărât ca să plec în lume, fără adresă. Mi s-au dat hainele și astfel am și plecat, fără bani, fără alimente și nimeni nu m-a întrebat unde mă duc….În două săptămâni m-am pregătit pentru examen. Ne-am prezentat 347 de candidați pentru 75 de locuri. Am luat al treisprezecelea. De acum încep o viață nouă în oraș nou și școală specială și națională de stat, frumos model după Paris, înființată de doamna Elena Cuza.”

citește articolul


Categoriile temporale dominante - ”Întinerim pe măsură ce înaintăm în timp”Fizician dr. Sabina Ene 10.05.2022

La noi, anul acesta, primăvara a venit devreme și a plecat târziu,  un “periplu al timpului’ însumând aproape patru luni, spre bucuria noastră și totodată un vis.Și Primăvara e belalie ca în  Ion  Barbu și răpusul ei câine Fox rămâne în amintire spre aducerea cu drag aminte și niște frumoase păsări cu pene albe și negre (niște coțofene)  își fac cuib în tuia noastră din grădină; le privesc cum împletesc nuielele cuibului meșteșugit pintre ramurile arbustului.  Se spune că păsările își fac cuib pe proprietatea unui om bun, cu suflet frumos și Dumnezeu îl ajută.

Cuprinși de ziua a opta

citește articolul


Celălalt este în noi sau nicăieriConstantin St. Dogaru 04.05.2022

Omul – ființă de relație capabilă de comuniune interpersonală, „capabilă de Dumnezeu” (vezi catehismul Bisericii catolice, București, 1993, cu un cuvânt înainte al Sanctității Sale, Papa Ioan Paul al II-lea). În persoana umană „relația” devine conștiință-de-sine-pentru-altul. Inima oricărei relații inter-umane este alteritatea. Abia în „celălalt” persoana mea se regăsește ca ceva distinct și în același timp indefinibil.  Eu-l se deschide sine-lui care îl cuprinde pe „celălalt” într-o interioritate reciprocă, iar acest „sine” lărgit se lasă cuprins de un alt „Sine”, atotcuprinzător, care este Hristos, arhetipul.

Important este ca eu să fiu de față aici și acum în celălalt, să mă dăruiesc identificându-mă cu el, ascultându-l și trăindu-i experiențele de viață ca și cum ar fi propriile mele experiențe. Altfel putem fi „prezenți” unul altuia ca două obiecte, care, deși se ating, nu se simt reciproc, ca două singurătăți prezente netransmisibile în conținutul lor. „Celălalt este în noi” (Cardinalul Carlo Maria Martini) sau nicăieri. Și suntem așa de pustii, așa de absentă este prezența noastră...

citește articolul

A apărut nr. 198-199 martie-aprilie 2022

Din sumar:

Sângele vărsat strigă la Cer - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Operațiune specială de răstignire a lui Hristos - Vlad Mușat

Război pe drumul Învierii - Gabriela Băducu

Îmi așez biblioteca - Eduard Ioan Rădună

Amprenta „Crainici” - o matrice a ortodoxiei carpatine - Silviu Alupei

Purtând cerul în inimă

Mistica bizantină pe Valea Cașinului - Silviu Alupei

85 de ani de la o caterisire nedreaptă - preotul martir Iosif Trifa - Silviu Alupei

Configurația unui destin exemplar - model de pedagogie harică - prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Savaliada - o formă de actualizare a slujirii sociale și misionare - pr. prof. dr. Mihai Milea

Pictorul și mărturisitorul Vasile Pascu(II) - Florina Steliana Vasilescu

Cu urechile astupate - Zosima Macarie

Netăcerea apei - Sau despre frumusețe - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Întinerim pe măsură ce îmbătrânim? - Sabina Ene

Celălalt este în noi sau nicăieri - Constantin St. Dogaru

Trei prieteni

Beneficiile fructelor de mare - Dr.Roxana Constantinescu

Primăvara de dincolo de cruce - Carmen Elena Toader

Chec cu glazură de lămâie - Valentina Georgescu

PARTENERI