Maladii ale noului timpNicușor Nacu 27.10.2023

”Rătăcite în spatele imaginii, cuvintele au încetat să mai practice căutarea.”

Imaginea. Maladia noului timp sau, dacă vreți, egoul pe cale să diminueze iremediabil interioritatea. Cuvintele au sărăcit. Fraza este motivațională, golită de căutarea sensului. Așezate în penumbră, rătăcite în spatele imaginii, ignorate cu sau fără știință, cuvintele au încetat să mai practice căutarea. Se instalează încrâncenarea, hrănită de mediocritate arogantă, pe un piedestal râvnit cu ghearele, pentru a decide, apoi, dinspre frâiele unei influențe vremelnice și sectare, ce este și ce nu este valoros, ce trebuie și ce nu trebuie făcut. Trăim, realizând că fenomenul nu este recent, în situația ca structurile mediocrității să ajungă a decide în legătură cu rolul și conținutul valorilor.

citește articolul


Nimic altcevaPr. dr. Claudiu Băzăvan 26.10.2023

Când un copil moare la fiecare cinci minute, când zilnic sunt raportate zeci și sute de morți în vreme ce fiecare tabără clamează noi performanțe militare, când suferința și absurdul cuprind milioane de oameni și siguranța întregii lumi este pusă în primejdie, un singur sentiment s-ar cuveni să ne domine: mila de toți și de toate!

Milă de copilul care nu încetează să o strige pe maică-sa dispărută sub ruinele casei.

citește articolul


„Când interculturalul devine palpabil” sau „Cum mi-am petrecut vacanța de vară” (I)Dr.phil. Cătălina Ene Onea 24.10.2023

Mi-am amintit de curând de primele teme de școală primite de obicei după încheierea vacanței mari: „Scrieți o compunere de o jumătate de pagină despre cum v-ați petrecut vacanța de vară”; și mă gândeam zâmbind, că, dacă aș fi pusă acum în postura aceasta, cu greu aș alege ce aspecte să menționez în doar jumătate de pagină, având în vedere că vara lui 2023 m-a îmbogățit cu o mulțime de experiențe și emoții (inter)culturale. Spre fericirea mea, rubrica de față îmi oferă cadrul perfect pentru a împărtăși mai pe larg cele trăite/descoperite/încercate/probate în ultimele luni, la Berlin, și nu numai.

Sunetul Botaniei și noaptea castelelor

citește articolul

A apărut nr. 215-216-217 august-septembrie-octombrie 2023

Din sumar:

Țara unde curge lapte, miere și sânge - Traian Ionescu

Nimic altceva! - pr. dr. Claudiu Băzăvan

O Clauză pentru o Cauză- Prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Pinii Marmarei, Codrii Vlăsiei - Pr. Eduard Ioan Rădună

Într-o zi se va vorbi de noi - Prof. drd. Alina Greere

Precum un fulger care luminează totul în jur - Lorena Pastor

Ileana a Românei: de la Principesă la Monahie - Marina Cristina Rotaru

Când Interculturalul devine palpabil - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Paralelism - Sabina Ene

Cel mai profund sentiment - Constantin St. Dogaru

Șansa fiecărui ceas

Maica Domnului,raza Raiului - Carmen Elena Toader

Crap cu sos de vin roșu - Marian Paraschiv

PARTENERI