"Știința fără conștiință este ruina sufletului" François Rabelais

”Cine ziceți că sunt Eu?”Constantin St. Dogaru 21.09.2022

Creștinismul este „religia iubirii” (Ilarion Felea) și „religia religiilor” (C. Noica). Hristos, Fiul lui Dumnezeu nu este numai un întemeietor de religie. Nici Moise, nici Budha, nici Mahomed, nici Lao-tse sau Confucius, nici Socrate, Platon sau Aristotel n-au trecut prin ce a trecut Iisus. Nici unul dintre ei n-a murit pe cruce răstignit și n-a înviat. Hristos nu-i cultul lui Mithra sau al lui Osiris (mitologia egipteană). „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?” Iar ei au răspuns: «unii, Ioan Botezătorul, alții Ilie, alții Ieremia sau unul din prooroci.” „Dar voi cine ziceți că sunt?” Și răspunzând Petru, a zis: „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu”» (Matei 16, 13-16). Amin, amin, amin.

 

citește articolul


30 de ani de prietenie și partneriat româno-german în EuropaDr.phil. Cătălina Ene Onea 31.08.2022

Conferință de presă și concert cameral la Berlin pentru promovarea Festivalului Internațional „George Enescu“ 2023

În cadrul programelor culturale organizate în contextul a „30 de ani de prietenie și parteneriat România-Germania în Europa“ (pe 21 aprilie 1992, la București, România și Germania au semnat „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa“), E.S. Doamna Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania, și domnul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român la Berlin, au invitat în data de 22 august 2022 la un concert cu participarea extraordinară a  laureaților Concursului Internațional „George Enescu“ - ediția 2020, violonistul Valentin Șerban și violoncelistul Ștefan Cazacu. Acompaniați la pian chiar de Cristian Niculescu, deja foarte cunoscut și îndrăgit artist român la Berlin, cei doi tineri muzicieni au prezentat un program cuprinzând lucrări de Enescu, Schumann, Ysaÿe, Beethoven ș.a., încă de la primele acorduri convingând publicul prezent la sediul Ambasadei României din Dorotheenstraße Berlin de talentul și virtuozitatea lor.

citește articolul


Amintiri de la Belinala 2022 (I) Între pandemie și bucuria revederiiDr.phil. Cătălina Ene Onea 26.08.2022

Festivalul Internațional de Film de la Berlin a avut loc anul acesta în luna februarie, în format fizic, în ciuda momentului de apogeu la momentul respectiv al valului omicron din pandemia de coronavirus.

Organizatorii s-au încăpățânat să lase Berlinala 2022 să se desfășoare cu prezența personală a starurilor invitate și a publicului (la capacitate redusă), cei doi directori ai festivalului, Mariette Rissenbeek și Carlo Chatrian, accentuand în mai multe rânduri că „acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie să vadă din nou filme în cinema“. Cu siguranță nu au avut sarcina ușoară să își ducă planul la bun sfârșit, mai ales dacă ne gândim că exact înainte de startul ediției cu numărul 72 Senatul berlinez a înăsprit restricțiile legate de pandemie, ceea ce a dus, firește, și la modificări în desfășurarea Festivalului de film. Regulile de acces pentru participanți, public și presă au fost schimbate de mai multe ori, în funcție de diferitele ordonanțe date de conducerea Berlinului la fiecare cateva zile...

citește articolul


Declarație livrescă de prietenie (epistolă către un prieten)Bogdan-Costin Georgescu 28.07.2022

Ca să înţelegi că Dumnezeu sparge limitele atunci când este nevoie trebuie să-I simţi prezenţa prin actele Sale în acele locuri unde te-ai aştepta ca El să intervină cel mai puţin. Pudibonderiile blochează accesul omului liber la acele zări şi etape, cum ar spune Blaga, inhibându-l şi betonându-l programatic într-o paradigmă rigidă şi fixată. Dacă aş fi rău aş adăuga: fixistă!… Dar aşa sunt doar glumeţ!…Dar cum gluma bună precedă totdeauna lucrurilor serioase, trebuie să realizăm că îţi trebuie un bun simţ al măsurii, cum i-ar spune Ionel Brătianu marelui Profesor Nicolae Iorga, pentru a măsura dimensiunea grădinii lui Dumnezeu. Marele Grădinar este însuşi Dumnezeu şi multe specii de fenomene se pot adăposti în acest orizont… Măsurarea Marii Grădini se face numai cu sufletul sau cu mintea coborâtă în inimă, ca într-o isihie…

”Mare Ți-e Grădina, Doamne!”

citește articolul

A apărut nr. 200-201-202 mai-iunie-iulie 2022

Din sumar:

Demoni și Îngeri în spațiul locativ - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Declarație livrescă de prietenie - Bogdan Costin Georgescu

Ploieștii, în căutarea ocrotitorilor de altădată - Lucian Vasile / Claudiu Băzăvan

Cărți la lumânare - Eduard Ioan Rădună

„Și poezia e un răspuns” - Vlad Mușat

75 de ani de la arestarea mărturisitorului Traian Dorz - liderul „Oastea Domnului” - Silviu Alupei

Școala de Conștiință „Traian Dorz” - model hristic, trăire ispășitoare - Prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Remember Conștiința nr. 161-162/2019: dezvăluiri adevărate! - Silviu Alupei

Pictorul și mărturisitorul Vasile Pascu(III) - Florina Steliana Vasilescu

Ultimul apostol, primul între ziditorii creștinismului - Petru Rubian Borcan

Superluna la puterea a treia - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Dacă iubirea ar fi stăpânit totul - Sabina Ene

Călătorim, dar cu folos? - Constantin St. Dogaru

Gânduri în cumpănă

Sedentarismul - boala civilizației - Dr.Roxana Constantinescu

În briza Duhului - Carmen Elena Toader

Salată de cartofi noi cu pesto - Valentina Georgescu

PARTENERI