Papa Francisc ne-a arătat fățarniciiGabriela Băducu 27.06.2019

”Stima pentru țară și pentru frații noștri români este mai joasă decât talpa încălțămintei”

La douăzeci de  ani de la prima călătorie a unui papă într-o țară ortodoxă, papa Francisc repetă istoria, la sfârșitul lunii mai aflându-se în România pentru câteva zile. De această dată vizita a avut caracter diferit, papa ajungând acasă la enoriașii catolici. Dacă inițial organizatorii acestui eveniment s-au temut cu privire la reacția majorității ortodoxe, românii s-au dovedit a fi gazde primitoare, întâmpinându-l cu respect pe reprezentantul Bisericii apusene. Mai mult decât atât, televiziunile și-au dedicat întregul program vizitei papale, iar internauții au bombardat rețelele de socializare cu mesaje pline de admirație la adresa protagonistului acestui pelerinaj mult așteptat.

citește articolul


Hrana zeilorDr. Roxana Constantinescu 25.06.2019

Mierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om, fiind preţuită în special de preoţi în cadrul diverselor ritualuri. În vechime, originea mierii a rămas vreme îndelungată un mister, astfel că populaţiile care o consumau venerau albinele şi considerau produsul lor o hrană a zeilor, înregistrându-l în numeroase mituri şi obiceiuri. Cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. În lumea antică mierea era folosită la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen şi levuri din faguri. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare şi folosire a mierii. Babilionenii şi diferite civilizații străvechi din India şi China utilizau mierea ca medicament cât şi la ritualuri şi ceremonii. În vechiul Testament găsim scris “miere” de peste 60 de ori. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecţiuni gastro-intestinale, renale, respiratorii şi pentru tratamentul plăgilor. Pliniu indica mierea în asociere cu untura de peşte la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală.

Compoziţia chimică a mierii constă în glucide, dextrine, enzime, săruri minerale, vitamine, acid folic, fermenţi, hormoni, antioxidanţi, proteine (12 aminoacizi), urme de polen. Valoarea alimentară a mierii constă în bogăţia ei în zaharuri 70-80%, din acest punct de vedere fiind un aliment energetic prin excelenţă. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple (glucoză şi fructoză), care nu necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate şi arse complet, până la stadiul de dioxid de carbon şi apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec, astfel că mierea este un aliment uşor de asimilat şi digerabil. Deosebirea esenţială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conţinutul său ridicat în unele substanţe nezaharoase: microelemente, enzime, vitamine, care îşi exercită efectul pozitiv atât prin acţiunea de reglare a unor funcţii ale organismului, dar contribuind la conferirea calităţilor gustative specifice. Atât aspectul, cât și consistenţa, gustul și mai ales aroma sa specifică fac din miere un aliment mult apreciat. Datorită  conţinutului în uleiuri eterice, parfumul mierii este identic cu parfumul florilor din care provine.

citește articolul

A apărut nr. 165-166, iunie-iulie 2019

Din sumar:

Fiul risipitor în turneu - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Papa Francisc ne-a arătat făţărnicii - Gabriela Băducu

"Pe noi, nouă înşine redă-ne!" - Eugen Cojocaru

Patricienii părăsesc patria - Eduard Ioan Rădună

Pe urmele Mântuitorului (partea I) - Georgiana Ionescu-Iordache

Am ajuns la vorbele Mitropolitului - Silviu Alupei

Profanare de cruci şi morminte - Marian Scarlat-Ghiţeanu

Papa, Luther şi Max Weber - brand-urile Europei descreştinate - Silviu Alupei

V: Cupa deschisă spre cer. Mărturii despre Vasile Voiculescu - Florina Steliana Vasilescu

"Intercooltural" cucereşte Berlinul - Dr. phil. Cătălina Ene Onea

Pictorul lui Dumnezeu - Sabina Ene

Curs de recuperare a bucuriei de a fi - Teodora Moldovan

"Nu umbla cu cioara vopsită!" - Cosmin St. Georgescu

Gelozie - Monahia Zosima

Hrana zeilor - Dr.Roxana Constantinescu

Gomboti sau "găluşti cu prune" - Valentina Georgescu

Crucea din creştetul capului - Constantin St. Dogaru

"Rugaţi-vă ca să nu cădeţi în ispită!"

PARTENERI