Amprenta „CRAINICI” – o matrice a Ortodoxiei carpatine 45 de ani de la martirizarea părintelui-apologet NIL DOROBANȚUSilviu Alupei 26.05.2022

  • Pelerinaj mistic, cu sute de credincioși ortodocși din toată țara, a fost în ziua de 27 martie 2022, la mormântul părintelui-martir Nil Dorobanțu (n.1920, †1977) din satul CRAINICI, comuna BALA (județul Mehedinți).
  • S-au împlinit 45 de ani de la asasinarea sa (prin torturi cumplite) de către Securitate R.S.R. din Focșani (Vrancea). Acolo, schiarhiereul Nil Dorobanțu spovedea, în martie 1977, și împărtășea credincioșii în... clandestinitate, aflându-se în al douăzecilea an de misionarism (1957-1977) secret (mereu cu „Biserica-n spinare”).
  • A fost slujbă arhierească la Crainici, în același foișor în care s-au oficiat sfânta  Liturghie și pomenirea marelui mucenic Nil în vara anului 2020 (la 01 august), când se împlinea Centenarul nașterii inegalabilului apologet al secolului 20 (cu doctorat la părintele Prof. Dumitru Stăniloae).
  • După parastas (și după predica zguduitoare a preotului Ionel D. Adam – diortositor al operei martirului Nil Dorobanțu) au fost lansate noi apariții editoriale: „Predici la Penticostar” și „Predici la Octoih” (două volume). Cele trei cărți (apărute la Editura „Floarea de april”, la sfârșitul anului 2021 – www.nildorobantu.ro) reprezintă o nouă serie de manuscrise ale martirului apologet și predicator Nil Dorobanțu.
  • Dincolo de calitatea de predicator genial, părintele Nil a profețit în textele sale (scrise cu litere de sânge, în prigoană amară) vremurile de PRE-PARUSIE și de START-PARUSIE pe care omenirea le va trăi în secolul 21. În plus, „testamentele sale de catacombă” ne-au lăsat scris că Euharistia ne va ține tari în vremurile antihristice ale mileniului III.

Considerat de exegeții operei sale drept „un teologhisitor de cuvinte cerești și un euharistic păstor al catacombelor din prigoana comunistă”, părintele Nil Dorobanțu aduce mângâiere și întărire sufletească și pentru creștinii epocii post-comuniste:

citește articolul


MISTICA BIZANTINĂ pe Valea CașinuluiSilviu Alupei 24.05.2022

  • Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin protoieria Onești (protopop dr. Ioan Bărgăoanu), a organizat două evenimente religioase de anvergură națională, în lunile februarie și martie 2022 (cu binecuvântarea ÎPS IOACHIM GIOSANU).
  • Primul, pe 18 februarie a.c., dedicat celor 70 de ani scurși de la martirizarea lui Valeriu Gafencu (1921-1952), supranumit „Sfântul Închisorilor”, cu loc de veci în groapa comună a Penitenciarului-Sanatoriu din temnița bolșevică de la Târgu Ocna – Protoieria Onești (cu dosar de canonizare, depus la BOR din 1996).
  • Al doilea, pe 12 martie 2022, când s-au împlinit 1000 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului Simeon Noul Teolog (949-1022), căruia pr. dr. Ioan Bărgăoanu i-a închinat o bisericuță, în localitatea „Mănăstirea Cașin” (județul Bacău) ridicată după 2008, cu aportul credincioșilor de pe Valea Cașinului Eroic al Neamului Românesc și cu binecuvântarea P.F. Patriarh Daniel.
  • Reporterul „Conștiința” a participat la ambele evenimente bisericești naționale. După Sfânta Liturghie de la „Mănăstirea Cașin” (oficiată de trei ierarhi ai BOR: Î.P.S. Ioachim, P.S. Ignatie și P.S. Andrei). Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a lansat la Cașin lucrarea „Carte de Rugăciuni” (Editura „FILOCALIA” – Roman, 2022). Acest ierarh-cărturar al B.O.R. a publicat un set de „Rugăciuni la diferite trebuințe”, compuse special pentru creștinul ortodox al secolului 21 (acum, când B.O.R. a declarat anul 2022 ca „An comemorativ al Sfinților isihaști”).
  • Am descoperit, în rugăciunile compuse de ÎPS Ioachim Giosanu (imnograf al Sinodului B.O.R.), multe formulări teologice de mare utilitate.

Localitatea „Mănăstirea Cașin”, prin evenimentul din 12 martie 2022, organizat de pr. dr. Ioan Bărgăoanu, parohul bisericii „Sf. Simeon Noul Teolog” – unica din România cu acest hram, a punctat istoria ultimilor o mie de ani de Ortodoxie rugătoare și pătimitoare în spațiul carpato-danubiano-pontic (sau în „Dacia Mare”, cum preciza Mihai Eminescu, respectând în opera sa ziaristică această realitate geo-politică și militară, generată de etnogeneza poporului român).

citește articolul


Trei prieteni20.05.2022

Un mirean foarte evlavios în viața lui s-a dus la avva Pimen pe când la bătrân se aflau și alți frați, care veniseră să-i ceară sfatul. Bătrânul îi zice mireanului credincios: „Spune-le fraților un cuvânt”. Mireanul răspunde: „Iartă-mă, avva, dar eu am venit aici ca să primesc învățătură”. Silit însă de bătrân a zis: „Eu sunt mirean, vând legume și fac negustorie, dezleg snopii și fac legături mici, cumpăr cu puțin și vând cu mult. Nu știu să vorbesc din Scripturi, dar voi spune o pildă. Un om i-a zis prietenului său: «Vreau să-l văd pe împărat, vino cu mine». Prietenul îi răspunde: «Vin cu tine până la jumătatea drumului». Atunci el îi zice altui prieten: «Vino tu și mă conduce până la împărat». Acesta îi răspunde: «Te duc până la palatul împăratului». Omul zice și unui al treilea prieten: «Vino cu mine până la împărat». El îi răspunde: «Merg, intru în palat, stau, vorbesc și te duc la împărat». Frații l-au întrebat care este sensul pildei și el a răspuns: „Primul prieten este asceza, care îl conduce (pe călugăr) o bucată de drum; al doilea este curățenia, care merge cu el până la cer; al treilea este milostivirea, care-l duce până la împăratul nostru Dumnezeu, cu îndrăzneală”. Frații au plecat zidiți sufletește la chiliile lor.

A apărut nr. 200-201-202 mai-iunie-iulie 2022

Din sumar:

Demoni și Îngeri în spațiul locativ - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Declarație livrescă de prietenie - Bogdan Costin Georgescu

Ploieștii, în căutarea ocrotitorilor de altădată - Lucian Vasile / Claudiu Băzăvan

Cărți la lumânare - Eduard Ioan Rădună

„Și poezia e un răspuns” - Vlad Mușat

75 de ani de la arestarea mărturisitorului Traian Dorz - liderul „Oastea Domnului” - Silviu Alupei

Școala de Conștiință „Traian Dorz” - model hristic, trăire ispășitoare - Prof. Liliana Georgeta Lupoaie

Remember Conștiința nr. 161-162/2019: dezvăluiri adevărate! - Silviu Alupei

Pictorul și mărturisitorul Vasile Pascu(III) - Florina Steliana Vasilescu

Ultimul apostol, primul între ziditorii creștinismului - Petru Rubian Borcan

Superluna la puterea a treia - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Dacă iubirea ar fi stăpânit totul - Sabina Ene

Călătorim, dar cu folos? - Constantin St. Dogaru

Gânduri în cumpănă

Sedentarismul - boala civilizației - Dr.Roxana Constantinescu

În briza Duhului - Carmen Elena Toader

Salată de cartofi noi cu pesto - Valentina Georgescu

PARTENERI