Provocarile zilei

Dumnezeu S-a făcut de-al nostru!Gabriela Băducu 30.12.2019

”It’s the most wonderful time of the year!”

Aceasta este concluzia cântecului interpretat de Andy Williams și difuzat cu regularitate de posturile radio în această perioadă.  Și pentru că este într-adevăr perioada minunată a anului, numărătoarea inversă a început pe rețelele de socializare cu peste o sută de zile înainte. Cu două luni înainte supermarketurile și-au reamenajat produsele, încărcând rafturile cu mii de ornamente, de parcă ar fi de unică folosință și în fiecare an este nevoie de altele noi și cu dulciuri din belșug, de parcă pe toți ne așteaptă o criză hipoglicemică, iar nu pruncul Iisus.

citește articolul


Merităm jertfa lor?Stelian Gomboş 10.12.2019

”Părem prea mici pentru o jertfă atât de mare”

La sfârşitul acestui an vom comemora, rotund, treizeci de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Ne aflăm, deja, la trei decenii după jertfa sângeroasă a tinerilor noştri români! Treizeci de ani, mult, puţin, Dumnezeu ştie!, de când unii au murit pentru ca alţii să (re)învieze.

citește articolul


Biserica și tineriiGabriela Băducu 01.11.2019

”Tinerii refuză să mai fie mobilă în biserică, vor să fie oamenii vii, să respire prin Evanghelie!” (preot Constantin Necula)

S-au scurs deja două ceasuri de când oamenii așteaptă entuziasmați o strângere de mână, câteva rânduri scrise sau poate doar un zâmbet din partea unuia dintre cei mai iubiți români ai tinerilor zilelor noastre. Cu fiecare copil, cu fiecare bătrân ori adolescent, parcă bucuria de a fi printre oamenii și pentru oameni se intensifică și oboseala finalului de zi nu se mai simte. S-ar părea că nu s-a terminat, ci abia acum începe conferința „Biserica și tinerii“, susținută de părintele profesor Constantin Necula, conferință cu care a debutat Festivalul Conștiința, un festin cultural, devenit pentru ploieșteni o tradiție a anotimpului arămiu.

citește articolul


Un nou început, o nouă șansă Gabriela Băducu 17.09.2019

”Îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei care o află!” (Matei 7, 14)

Un alt ciclu s-a încheiat și natura e chemată la raport. Natura deja a trecut la veșminte arămii, semn că pământul și-a dat rodul său, îndeplinindu-și menirea și de această dată. Recolta este strânsă, hambarele sunt pline, iar strugurii mustesc în zdrobitor. Cu alte cuvinte, natura a înțeles și s-a supus Providenței.  „Certetat-ai pământul și l-ai adăpat pe el, bogățiile lui le-ai înmulțit. [...] Vei binecuvânta cununa anului bunătății Tale și câmpiile Tale se vor umple de roade grase.“ – Psalmul 64. Din nefericire, nu întreaga creație urmează Creatorului ei, mulți dintre oameni făcând notă discordantă.

citește articolul


Profanare de cruci și morminteMarian Scarlat-Ghițeanu 16.07.2019

  • La Valea Uzului, necuratul umblă cu saci menajeri şi lacăte pe poarta cimitirului.

„Trebuie să apărăm şi să cultivăm unitatea de credinţă şi neam, pentru a promova demnitatea poporului român în dialog şi cooperare cu celelalte popoare ale lumii.” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul Centenarului Statului Național Unitar

citește articolul