Provocarile zilei

"Dacă vreţi preoţi mai buni, naşteţi-i!"Vlad Mușat 24.10.2017

Nu sunt nedus la biserică, dar datoria mea de creștin este să merg la Sfântul Maslu, la Sfânta Liturghie, de fiecare dată când acestea se săvârșesc. De ce nu merg mai des, când am ocazia? Pentru că inventez scuze, sau nu am răbdare, sau îmi găsesc o altă ocupație. Și sunt trist, sunt trist pentru că am ratat încă o întâlnire cu Hristos, n-am aprins lumânări pentru tata, pentru cei decedați din familie, nu m-am rugat pentru mama, pentru cei bolnavi. Vedeți cât de mult am pierdut? Sufletul îmi rătăcește într-o temniță ale cărei gratii sunt construite dintr-un aliaj foarte rezistent, din lene și indiferență.

De ce ne lăsăm manipulaţi?

citește articolul


Să începem cu noi!Oana Băzăvan 13.10.2017

Nu e cazul să ne întristăm că nu suntem supermen şi wonderwomen

Doi amici, dintre care unul preot, discutau deunăzi. Unul dintre ei întreabă oftând şi cu tonul un pic patetic: “Ce ne facem noi, părinte, cu poporul acesta?” La care preotul, hâtru din fire, îi răspunde sec: “Dar cine ne-a dat nouă poporul, dragule, ca să facem ceva cu el?”

citește articolul


Frica la putereGabriela Băducu 07.07.2017

Perpetuând greșelile ne vom pustii sufletele

Omul din greşeli învaţă şi vorba românului: cât trăieşti, greşeşti! Sau nu era aşa? Chiar şi puţin modificată, zicala a devenit corolarul vieţii creştinilor de duzină, care nu se ridică câtuşi de puţin la ştacheta ridicată pe pământ de însuşi Iisus Hristos. În ciuda sfatului său „Învățați de la mine, că sunt blând și smerit cu inima” (Matei 11, 19), stăruim cu îndârjire în aceleași greșeli.

citește articolul


Comozii de azi, rataţii de mâine Ioana David 12.06.2017

Lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. (Matei 7, 13)

Devine din ce în ce mai observabil felul în care spiritul se îndobitoceşte tot mai mult pe zi ce trece. Oamenii îl zdrobesc, îl încătușează și-l lasă fără suflare. Profunzimea l-a părăsit pe individ și cu rapiditate a fost înlocuită de mediocritatea în brațele căreia  omul se afundă tot mai tare. Atât de strânsă este legătura, încât ființa umană nu vrea să o rupă și nu-și dorește debarasarea și nici curățarea sufletească de petele ignoranței. De ce nu poate omul să se ridice din propriul noroi existențial? Ce îl împiedică să poată depăși acest stadiu care îl apropie de fiară? Este vorba despre pericolul lumii moderne: comoditatea.

citește articolul


Nebunii acestei lumi Gabriela Băducu 18.05.2017

Suntem nebuni, dar rămânem cu Hristos!

O dimineață mohorâtă de mai. Un autobuz încărcat peste limită, cu oameni mult prea deranjați  că-și împart câteva minute cu niște necunoscuți, se află deja la jumătatea rutei zilnice. Involuntar, sunt martora unei scene care ilustrează perfect declinul generației tinere. Trecând prin dreptul unei biserici, un bătrân, purtând în spate povara anilor ce au trecut, dar cu chipul luminat, își dă jos încet pălăria, făcându-și semnul sfintei cruci. Printre cei care i-au zărit gestul s-au numărat doi tineri care au schițat un zâmbet sarcastic, aruncându-i pasagerului din față priviri batjocoritoare. Prea mult au ajuns să îndure creștinii ortodocși pentru că au curajul să-L urmeze pe Hristos!

citește articolul