„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Sănătatea trupului

Pentru o viață mai sănătoasă OMEGA 3-6-9 în prevenția bolilorDr. Roxana Constantinescu 13.05.2021

Acizii grași omega-3 reprezintă una dintre cele mai studiate categorii de nutrienți, mai ales datorită beneficiilor pe care le au asupra organismului uman. Literatura de specialitate asociază consumul de acizi grași omega-3 cu efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular, imunitar sau nervos, dar și cu scăderea proceselor inflamatoare în diferite patologii autoimune. Astfel, acizii grași omega-3 intervin într-o serie de reacții biochimice esențiale, contribuind la menținerea stării de sănătate.

O inimă mai bună

citește articolul


”Hormonul fericirii”Dr. Roxana Constantinescu 25.02.2021

Serotonina sau ”hormonul fericirii” este din punct de vedere al chimiei organice o monoamină derivată prin hidroxilare si decarboxilare din triptofan.Ea este sintetizată atât la nivelul sistemului nervos central de către neuronii serotoninergici, unde are rol de neurotransmitator, cât și la nivelul celulelor cromafine din tractul gastrointestinal. De aceea, atunci când simțim emoții puternice, fericire, frică, o resimțim și la nivelul stomacului, tocmai din acest motiv.

Serotonina este un neurotransmițător, un mesager al creierului, o substanță liant care ajută la realizarea conexiunilor și la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos, asigurând comunicarea între celulele neuronale și transmiterea influxurilor nervoase către organism. Numită ”hormonul fericirii”, aceasta contribuie la menținerea unei stări generale pozitive și de bună dispoziție.  Puțini știu, de exemplu, că femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, lucru tradus de psihologi de-a lungul timpului ca o explicație la faptul că femeile sunt mai deschise în manifestarea sentimentelor și a entuziasmului. Deși serotonina este un mediator important din creier, aproximativ 80-90% din cantitatea totală este produsă la nivelul tractului gastrointestinal (mai exact celulele specializate din intestine, plachetele sangvine și celulele mast), iar restul este sintetizat și eliberat în creier, de către glanda pineală. Pentru că serotonina produsă în organism nu poate pătrunde prin bariera sanguină a creierului, el trebuie să-și producă propria serotonină. Există alimente bogate in conținutul de triptofan, amoniacidul vital din care este produsă serotonina: carnea de pui, carnea de curcan, nucile, bananele, produsele lactate (iaurtul și o varietate de brânzeturi), fasolea. Totodată există alimente care conțin serotonină. Cele mai bogate în acest hormon sunt nucile, bananele, ananasul, kiwi, prunele și roșiile. Trebuie însă reținut că aceste alimente cresc nivelul de serotonină de la nivelul intestinelor, însă nu influențează și serotonina din creier.

citește articolul