Sănătatea trupului

Lupta împotriva COVID-19Dr. Roxana Constantinescu 03.11.2020

Sistemul imunitar este un sistem complex, alcătuit din mai multe elemente,care prin buna lor funcționare asigură funcția imună a organismului. Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni: viruși, bacterii, paraziți, astfel încât să se mențină sănătos și de a face diferența între celulele proprii (self) și cele străine (non-self). Acest sistem este reprezentat de o rețea complexă de celule și molecule care ne protejează de microorganisme și substanțe ”străine corpului” și ne împiedică să dezvoltăm boli. Rezistența organismului față de infecții se manifestă prin mijloace de apărare specifice și nespecifice.

Modalitățile de apărare nespecifice constituie rezistența naturală a organismului și este reprezentată de: 1.barierele mecanice (date de integritatea mucoaselor și epidermei); 2.barierele fizico-chimice realizate de aciditatea sucului gastric; 3.moleculele antibacteriene: imunoglobulinele și lizozimul; 4.tranzitul intestinal, fluxul secrețiilor bronșice și al urinei, contribuie continuu la eliminarea agenților infecțioși; 5.ingestia și distrugerea bacteriilor de către un anumit tip de leucocit-granulocitele pentru bacteriile care au depășit barierele cutanate și mucoase.

citește articolul


Alungați răul din minte!Dr. Roxana Constantinescu 30.07.2020

Pentru evitarea anxietății și păstrarea echilibrului interior este foarte important să emanăm gânduri pozitive despre propria persoană și despre evenimentele viitoare. Gândurile pozitive au un efect benefic asupra organismului, amplificând starea de bine și încrederea în propria persoană. S-au mai constatat și alte efecte asupra organismului: stimularea sistemului imunitar, creșterea longevității, dezvoltarea alternativelor pentru a face față dificultăților și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor. O altă recomandare importantă pentru atingerea echilibrului interior este ca în majoritatea timpului să ne concentrăm asupra prezentului și acest lucru se efectuează prin exerciții de mindfulness. De obicei persoanele depresive sunt prada trecutului, iar cele anxioase trăiesc în viitor, deci momentul prezent este cel care trebuie trăit, analizat și epuizat. De multe ori comparația cu alte persoane ne aduce frustrare și emoții negative și uneori poate dorim să fim altcineva sau să avem ceea ce are altă persoană. De aceea nu este indicat să facem astfel de comparații, întrucât nu cunoaștem viața, trecutul sau sentimentele persoanei respective. Cel mai important este să ne comparăm cu propria persoană, să ne iubim așa cum suntem, cu bune și cu rele, încercând să evoluăm spiritual și nu în ultimul rând să devenim mai buni. Socializarea este importantă pentru păstrarea echilibrului emoțional și este necesar să fim înconjurați de oameni pozitivi, onești, care emană curaj și forță interioară și care pot oferi un sprijin. Evitați persoanele negativiste, care tulbură și descurajează! La finalul fiecărei zile să fim recunoscători pentru toate lucrurile frumoase din viața noastră. Descoperindu-le, ne vom prețui mai mult viața, ne vom aprecia mai mult pe noi înșine și ne vom simți mai împliniți. Nu în ultimul rând, pentru echilibrul emoțional este nevoie ca odihna să fie suficientă și alimentația să fie echilibrată și completă în nutrienți și vitamine.

Criza psihologică apare când individul percepe o situație ca fiind intolerabilă, în sensul că resursele psihologice sunt depășite de impactul situației. Starea de anxietate se acutizează și este însoțită de gânduri de neajutorare și deznădejde, precum și de manifestări neuro-vegetative: tremor, transpirații,tahicardie, iar în fazele avansate se poate ajunge până la dezorganizarea comportamentului, la scăderea atenției și a memoriei, uneori pâna la tulburări de conștiință. Pandemia cu covid-19 reprezintă o situație capabilă să inducă o criză psihologică la persoane cu anumite particularități psihologice sau aflate într-un anumit context situațional. Un istoric englez susține că marile civilizații     s-au dezvoltat datorită simțului sacru și au pierit datorită atrofierii acestui simț. Simțul sacru s-ar putea compara cu nevoia noastră de oxigen, iar rugăciunea ar avea funcția similară respirației. Rugăciunea este o forță care restabilește echilibrul organic, reașezând toate celulele și funcțiile corpului în fața puterii infinite a lui Dumnezeu, de la care obținem ”odihnă” și refacere.


Tristețea la vreme de pandemieDr. Roxana Constantinescu 18.05.2020

■ Presiunile vieții moderne fac să fie adesea dificil să ne păstrăm echilibrul emoțional. Echilibrul emoțional reprezintă starea de liniște și calm cu care lași lucru­rile să se întâmple. Acest lucru se întâmplă în momentul în care în­cepi să devii rezistent la stres, as­pect care se traduce prin:

1. Capacitatea de a accepta schim-bările;

citește articolul