Sănătatea trupului

Pentru un ficat sănătosDr. Roxana Constantinescu 26.06.2017

Lacul lebedelor, de Ceaikovski “cade bine” la ficat!

Steatoza hepatică este o afecţiune reversibilă caracterizată prin acumularea trigliceridelor în celula hepatică în timpul procesului numit steatoză – altfel spus reţinerea anormală a lipidelor în interiorul celulei. Această afecţiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasă şi poate fi asimptomatică o lungă perioadă de timp.

citește articolul


Să nu uităm de anti-oxidanţi!Dr. Roxana Constantinescu 26.05.2017

Sau despre aliaţii sănătăţii şi frumuseţii

Radicalii liberii sunt molecule toxice care se formează atunci când o persoană este stresată din cauza poluării mediului înconjurător, a pesticidelor, a radiaţiilor, a fumatului. Atunci când radicalii liberi atacă, ei nu ucid doar celulele pentru a dobândi molecula lipsă, ci pot deteriora ADN-ul, ceea ce poate conduce la apariţia anumitor afecţiuni degenerative de tipul Boala Parkinson, degenerescenţa maculară, cataracta, artroza. Radicalii liberi stau la originea unor boli grave precum cancerul, dar şi la îmbătrânirea prematură a organismului, a tegumentelor. În ceea ce priveşte pielea, radicalii liberi reduc elasticitatea, rezistenţa, supleţea ei, conducând la apariţia ridurilor şi nu numai. Atunci când moleculele de oxigen sunt implicate în reacţii chimice pierd de obicei un electron din electronii lor. La rândul lor, aceste molecule, care sunt numite radicali liberi, vor căuta electroni de la moleculele din apropiere. Astfel se va porni o reacţie în lanţ.

citește articolul


Pâinea cu maiaMihaela Popa 17.01.2017

Vreţi să fiţi mai sănătoşi? Preparaţi pâinea în casă!

Dospirea aluatului unei pâini este rezultatul unor reacții chimice la care contribuie bacteriile și enzimele din maia și din aer precum și mineralele din sare.

Maiaua este un produs din făină și apă ce fermentează îndelung  cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consumă zahăr și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este saracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru şi are o aromă distinctă, lucru datorat prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili.

citește articolul


Postul ne reface sănătatea!Dr. Roxana Constantinescu 11.12.2016

Ne aflăm în postul Crăciunului, care reprezintă primul post din anul bisericesc cu durată de 40 de zile și care pregătește ființa omului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post, specific anotimpului rece, pregătește organismul pentru intrarea în iarnă, ținând cont de încărcătura alimentară specifică sfârșitului de an, respectiv sedentarismului și temperaturilor scăzute care favorizează îmbolnăvirile.

Semnificația spirituală a postului constă nu numai în abstinența de la mâncare, băutură, ci trebuie să fie o continuă strădanie de a domina cu spiritul și cu voința instinctele, patimile și pornirile inferioare ale trupului. Din punct de vedere religios, postul este o rânduială disciplinară, prin care Biserica îndrumă viața credincioșilor pe căile creștine ale virtuții și cinstirii lui Dumnezeu. Cunoscută drept cea mai veche metodă terapeutică, postul reprezintă o modalitate foarte simplă și la îndemâna oricui de a redeveni mai ușori și mai luminoși, de a ne redobândi sau de a păstra puritatea și libertatea. În loc să vrem să acumulăm cu lăcomie prea mult din toate, învățăm să renunțăm și să fim mai detașați, pentru că înțelegem că exact această tendință instinctuală de a acumula este în realitate ceea ce ne împiedică să fim cu adevărat fericiți și mulțumiți.

citește articolul