Provocarile zilei

Foamea de putere nu știe de principiiGabriela Băducu 11.03.2024

”Și totuși, la final, iubirea va umple abisul necredinței”

18 decembrie 2023: printr-o hotărâre oficială a Vaticanului, s-a decis că preoții romano-catolici vor putea să acorde binecuvântare cuplurilor de același sex, câtă vreme aceasta nu va avea loc în cadrul ritualurilor ori liturghiilor obișnuite ale Bisericii Catolice (sursa: hotnews.ro)

citește articolul


Să pregătim ieslea, vine Domnul! Gabriela Băducu 18.12.2023

”Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul!” (Luca 2, 10)

A sosit timpul cel mai frumos din an și totodată șansa de a îngropa trecutul și a pune bun început: „Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui Iisus, căci El va mântui poporul său de păcatele lor.‟ - Matei 1, 21 – Dar începutul lunii decembrie, care ar fi trebuit presărată cu entuziasm și bucurie, s-a dovedit a fi un amalgam de stări dintre cele mai întunecate, absurdul, haosul și ostilitatea descriind cel mai bine realitatea pe care o trăim în aceste zile.

citește articolul


Pământul în care curge lapte, miere și mult sângeTraian Ionescu 31.10.2023

În ultimele săptămâni ați fost inundați de informații din mass-media cu privire la conflictul dintre Fâșia Gaza și Israel, cu termeni precum Palestina, teritoriul împărțit în două, susținerea Israelului de către SUA, disputele dintre arabi și evrei, fiecare grup având propria lor perspectivă și cerându-și drepturile. Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai vechi și mai complexe conflicte din lume, cu rădăcini istorice și religioase profunde. În esența sa, este un conflict pentru teritoriu, pentru pământ și drepturi istorice. Conflictul în curs de desfășurare și cu final imprevizibil între statul Israel și palestinieni început la mijlocul secolului al XX-lea. În cele ce urmează, voi prezenta pe scurt contextul istoric al acestor două națiuni și motivele disputelor dintre ele.

Ținutul făgăduinței

citește articolul


Zbateri și abateri de traseuGabriela Băducu 17.07.2023

”În definitiv, cine suntem și ce vrem cu adevărat?”

Iată că a sosit mult așteptata dată de 15 iunie, sfârșitul anului școlar, poate cel mai tumultuos din ultimii ani, precedat de trei săptămâni presărate de incertitudine, nervi întinși la maximum, teama că viitorul tinerilor va fi suspendat. Dar pentru că totul are un final, greva a încetat, anul școlar s-a finalizat, profesorii și-au văzut salariile majorate, ce-i drept nu cu cât și-ar fi dorit, elevii au lacune trecute cu vederea, pentru scopul îndreptățit al dascălilor, iar părinții au rămas cu soldul contului bancar diminuat substanțial, căci meditațiile nu doar că au continuat, ci s-au intensificat în perioada cu pricina. Cu alte cuvinte, un talmel balmeș care nu a adus nicio schimbare învățământului românesc, din ce în ce mai șubrezit. Nu a trecut multă vreme și cadrelor didactice le-au urmat magistrații, la rândul lor intrați în grevă. Ca nu cumva să le sară rândul, medicii au anunțat că vor protesta și ei, că doar dreptul la grevă este garantat prin Constituție. Desigur că, atât dreptul la învățătură, cât și accesul liber la justiție și dreptul la ocrotirea sănătății sunt prevăzute în Legea fundamentală, însă interesele unora ori ale altora sunt mai bine reprezentate, în detrimentul unor categorii sociale care nu au la îndemână decât varianta acceptării.

citește articolul


PRIMEȘTE-NE, DOAMNE, ÎN LUMINA SFINTEI TALE ÎNVIERIGabriela Băducu 26.04.2023

„Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine te caut dis-de-dimineață. Însetat-a de Tine sufletul meu,  suspinat-a după Tine trupul meu. În pământ pustiu și neumblat și fără de apă.“ Psalmul 62

Ceas după ceas, zi după zi, căutăm, poate fără să realizăm, împlinirea, fericirea atât de mult mediatizată și stimulată, dar mai ales simulată. Desigur, pentru fiecare dintre noi împlinirea are un conținut distinct, unii căutându-și jumătatea, alții căutând un job mai bun, poate un salariu mai mare și rămânem astfel într-o permanentă căutare. Iar zilele se transformă în săptămâni, săptămânile în luni, trezindu-ne prea târziu că anii trec și odată cu trecerea lor, acumulăm frustrări, nemulțumiri și  umplem golul neîmplinirii cu amărăciune, chiar dacă  aparent am găsit ceea ce căutam. Mi se pare izbitoare asemănarea dintre peisajul din Death Velley, California, unul dintre cel mai secetoase și fierbinți locuri din Statele Unite ale Americii, și seceta, arșița din sufletele noastre, extenuate fără să realizăm motivul. În ciuda ignoranței noastre, în urmă cu trei mii de ani, regele David înțelegea nevoia primordială a sufletului: „În ce chip dorește cerbul izvoarele apelor, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu.“ – Psalmul 41

citește articolul