„Şi acestea noi vi le scriem, ca bucuria noastră să fie deplină!” (I Ioan, 1, 4)

Editorial

Primăvara fără de sfârşitPr. dr. Claudiu Băzăvan 26.04.2019

„Suferinţele, aşteptările, dorurile, răul şi moartea au luat sfârşit!”

Odinioară pământul era cufundat într-un ocean de tristeţe. Soarele răsărea doar ca să apună. Florile înfloreau doar ca să se usuce. Primăvara venea ca să plece cât mai curând. Tot în acea vreme oamenii se năşteau doar ca să moară. Nici răsăriturile, nici florile, nici primăverile, nici naşterile nu erau în stare să alunge tristeţea universală. Dimpotrivă, o întreţineau şi o sporeau, pentru că toate frumuseţile lumii şi bucuriile vieţii purtau pecetea adâncă a degradării şi a morţii. Oamenii îşi plângeau soarta unii altora: „La ce bun toate acestea? La ce foloseşte zbaterea de fiecare clipă? Ne naştem fără voia noastră, creştem prea repede, trăim prea grăbiţi şi murim prea curând. Ce viaţă stupidă! Totul este deşertăciune şi vânare de vânt! (Ecclesiast 1, 14). Să mâncăm şi să bem, căci mâine vom muri! (Isaia 22, 13)”. Şi moartea venea implacabil, hâdă, rece, îngrozitoare şi urât mirositoare, luând cu ea în groapă chipurile, zâmbetele, iubirile, dorurile, speranţele, visele, nostalgiile. Pământul era cufundat într-un ocean de tristeţe şi nimic nu părea să schimbe această stare de lucruri.

citește articolul


Cât de mult îi datorăm unui câinePr. dr. Claudiu Băzăvan 04.03.2019

„Chupette nu este singurul caz bizar din categoria animalelor de companie.”

O pisică birmaneză a intrat recent în to­pul milionarilor cu o sumă frumușică de vreo 250 de milioane de euro, lăsa­tă moștenire de stăpânul ei, excentricul crea­tor de modă Karl Lagerfeld. Chupette nu este singurul caz bizar din categoria animalelor de companie. Chiar și în mediul ortodox, recu­noscut pentru restricțiile severe cu privire la pomenirea animalelor și la accesul acestora în lăcașul de cult, un câine s-a furișat hoțește în calendarul bisericesc, a rămas cuibărit acolo vreme de peste un mileniu și jumătate și nu dă semne că ar vrea să iasă.

citește articolul


Miracolul de pe raftPr. dr. Claudiu Băzăvan 23.01.2019

”Lumea se ridică sau cade, se bucură sau se întristează, se împlinește sau eșuează odată cu noi.”

La ordinul conducerii Partidului Comunist, în 1956, undeva prin sud-estul Chinei, câțiva cercetători au fost convocați ca să analizeze în secret posibilitatea construirii unei arme de distrugere în masă. Deși oamenii de știință și-au dat toată silința să nu dezamăgească  partidul, la un moment dat au fost nevoiți să suspende ședința întrucât tuturor participanților li s-a făcut rău. Duși de urgență la spital și internați, au primit același diagnostic: toxinfecție alimentară severă. Ieșit din comun era faptul că niciunul din savanții în cauză nu consumase altceva decât apă potabilă care, în urma unei riguroase analize, s-a dovedit pură din punct de vedere microbiologic. Ca și cum apa însăși participase la discuții și, profund indignată, se revoltase împotriva celor care elaborau planuri ucigașe...

citește articolul


Și totuși Domnul Se naște!Pr. dr. Claudiu Băzăvan 04.12.2018

În următoarele zile veţi fi copleşiţi de treburi. Veţi avea numeroase drumuri de parcurs, veţi bân­tui magazinele în căutarea celor mai bune oferte. Vă veţi planifica bugetul la sânge pentru ca, fără să rămâneţi în urmă cu plata deprimantelor facturi, să oferiţi daruri celor dragi şi să aveţi masa îmbelşugată, măcar de sărbători.

Dar grijile, drumurile, ofertele, darurile, bucatele asigură doar recuzi­ta spectacolului. La urma urmei, un sin­gur eveniment justifică sărbătoarea. Domnul se naște! Nu rataţi esenţialul!

citește articolul


7 câștiguri după referendum - ”Ne urăște lumea? Suprem privilegiu!”Pr. dr. Claudiu Băzăvan 10.10.2018

Avertisment: rândurile de mai jos se adresează exclusiv creștinilor practicanți. Cei care nu se numără printre aceștia sunt sfătuiți să nu le citească deoarece pot provoca indispoziții și stări de inexplicabilă furie. 
Dragii mei, 
Vă știu mâhniți și dezarmați, ca după o grea înfrângere pe câmpul de luptă. Nu vă temeți! Medicina ne spune că primul pas pentru redobândirea sănătății este să îți faci analize amănunțite! Paradoxal, a sosit momentul cel mai favorabil pentru întremarea Bisericii. Iată mai jos câteva câștiguri după referendumul eșuat din acest weekend. 
1. Se aleg apele! Știm cine cu cine suntem și ai cui suntem! Vă amintesc scena cu mascații care intră cu mitralierele în biserică și răcnesc: "Cine vrea să moară pentru Hristos, să nu miște, ceilalți să plece!" Toți o zbughesc spre ieșire, cu excepția a trei inși. După care unul dintre mascați se îndreaptă către preot și îi spune: "Părinte, te-am scăpat de ipocriți!" 
2. Pentru prima dată în acest secol, creștinii de toate confesiunile, dar și comunitățile evreiești și musulmane din România s-au unit în jurul unui obiectiv comun: familia. Nu e puțin lucru într-o societate cvasi-apostaziată. Ne stă în putere să realizăm lucruri minunate unii alături de ceilalți! 
3. Biserica a încasat o mare umilință pentru că a fost asociată cu PSD-ul. Din păcate pentru noi, partidul de guvernământ a încercat să își spele imaginea dezastruoasă pe seama Bisericii. Am fost luat drept fraieri și prinși în capcană. Să o spunem pe șleau: dacă nu ar fi fost 10 august, nu ar urmat 6-7 octombrie. Gata cu tovărășiile politice! Ori Îl slujim pe Hristos, fără condiții și în orice circumstanțe, ori "punem botul" ca să obținem fonduri, altfel necesare, pentru diferite reparatii. Ierarhii mai ales ar trebui să învețe că vine decontul pentru orice cârdășie. Deznodământul referendumului pentru familie reprezintă un astfel de decont. 
4. Partidele politice au realizat că BOR nu mai contează prea mult din punct de vedere electoral. Altfel spus, ne-a scăzut cota. Ceea ce înseamnă că politicienii vor încerca mai rar să ne mituiască pentru ca apoi să se folosească de noi. Multe puteau fi zise, în multe rânduri Biserica ar fi trebuit să ridice glasul, la nivel oficial și local, dar a tăcut, dând impresia că doarme. Nu dormea, doar că tăcerea îi fusese deja cumpărată. "Și Adevărul vă va face liberi!" (Ioan 8, 32). Chiar așa, de duminică seara suntem cu mult mai liberi!
5. Este momentul cel mai nimerit pentru a vă face curățenie de toamnă pe contul de facebook. Mulți și-au dat măștile jos, bieții de ei! Pe unii ca aceștia nu vă puteți bizui, ”nu au rădăcină și la vreme de încercare se leapădă”. (Luca 8, 13). Ușurați-vă viața și eliberați-vă de inși care vă disprețuiesc și vă batjocoresc, fără a înceta să îi pomeniți în rugăciunile voastre. Poate că voi sunteți singura lor șansă de a se regăsi pe ei înșiși! 
6. Urmează vremuri grele pentru noi, cei convertiți. Dar "ce nu ne omoară ne face mai puternici"! Mai uniți, mai mobilizați, mai treji, mai curajoși, mai stăruitori în rugăciune, mai îndrăgostiți de Hristos! 
7. Vă amintiți? "Voi nu sunteți din lume, ci pentru că Eu v-am ales din lume, de aceea lumea vă urăște!" (Ioan 15, 19). Ne urăște lumea? În sfârșit! Suprem privilegiu: suntem ai Lui, nu doar la nivel declarativ și nu doar atunci când ne convine. Și câtă fericire!