Extra muros

Când Dumnezeu se uită la fotbalVlad Mușat 11.08.2021

Desigur, acesta nu este un articol în care vom vorbi doar despre fotbal, ci și despre deja câștigătoarea competiției, așa cum titrau ziarele internaționale: echipa medicală a Danemarcei care i-a salvat viața jucătorului Christian Eriksen.

Cei care au urmărit Campionatul European de fotbal, au asistat sâmbătă, 12 iunie, la un moment extrem de emoționant. Brusc, inima lui Eriksen a încetat să mai bată. Kjaer, căpitanul Danemarcei, a demonstrate ce înseamnă să fii un adevărat lider și i-a acordat primul ajutor colegului său, care în campionatul Italiei îi este adversar, în special în Derby della Madonnina. În timp ce medicii își făceau treaba exemplar, Kjaer a creat repede un "scut uman", scut care îi apăra (în special) pe cei din familia Eriksen. Căpitanul Danemarcei știe că fotbalul se joacă și în afara ierbii, știe că miliardele de dolari vin din publicitate și, uneori, din imagini care ne pot afecta emotional (​"Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!”). Apoi, Kjaer s-a dus să o consolezepe soția lui Eriksen, șocată de situația din teren. Din fericire, așa cum declara antrenorul Jose Mourinho: „Dumnezeu s-a uitat la fotbal.” Danezii ne-au demonstrate ce înseamnă solidaritatea, curajul și ne-au făcut pe noi, suporterii acestui sport, să ne declarăm fanii lor până în ultimul meci disputant. Faptul că talentatul jucător se află în afara oricărui pericol reprezintă un miracol.

citește articolul


Ce apostol alegem să fim?Vlad Mușat 29.04.2021

Se apropie Învierea Domnului și se amestecă sentimentele de tristețe, dacă ne gândim la patimi, cu cele de bucurie și speranță, dacă ne raportăm la Învierea Mântuitorului. Anul acesta pare că intrăm pe un făgaș normal. Sperăm ca prin respectarea regulilor și vaccinare (cine are recomandarea medicului, nu intru în detalii)  să scăpăm de acest dușman nevăzut care a intrat în viețile noastre. Să înălțăm o rugăciune pentru cei care nu mai sunt printre noi și să Îi mulțumim Celui de Sus că ne-a ferit de necazuri.

M-am gândit la un lucru în aceste zile, și anume  că Iisus Își poate găsi un apostol în fiecare dintre noi. Cred că fiecare are câteva trăsături comune cu cei care i-au urmat Fiului lui Dumnezeu. Fiecare apostol a avut marea lui importanță în istorie, dar îi vom pomeni pe cei mai prezenți în textele Evangheliei.

citește articolul


Nu vă mai folosiți de Hristos!Vlad Mușat 21.12.2020

”Să te folosești de Ortodoxie și în același timp să promovezi ura față de aproapele tău, înseamnă că te afli la ani lumină de Hristos.”

Mulți nu vor fi de acord cu acest articol, dar nu pot să nu scriu despre un pericol care ne pândește, un partid de extremă dreapta. La fel de periculos precum unul de extremă stânga.

citește articolul


Al doilea val Vlad Mușat 26.10.2020

Mai sunt două luni și jumătate din anul 2020 și, după câte am constatat împreună, nu a fost un an foarte bun. Am fost obligați să stăm izolați, nu am avut voie să mergem la cinema, restaurant, bibliotecă și, o mare durere pentru creștini, nu am avut voie să participăm la slujbele săvârșite în biserică. Nu am să discut despre nicio teorie a conspirației, nu e nici locul, nici momentul, am să încerc să vă expun punctul meu de vedere.

Distanțarea și aproapele

citește articolul


Apocalipsa neiubirii – pecetluirea persoaneiMarian Scarlat-Ghițeanu 25.08.2020

“Nimic nu arată mai bine vrednicia unui stăpân decât dragostea și grija față de supușii săi. Aceasta este trăsătura caracteristică a stăpânilor buni. Dacă stăpânul îl iubește pe supusul său, toate problemele se rezolvă și peste toate domnesc liniștea și ordinea.”

- Sfântul Ioan Gură de Aur – “Cuvinte de folos și povețe”

citește articolul