Extra muros

Curs de recuperare a fericiriiTeodora Moldovan 02.05.2019

”Oxigen, glicogen, somn, paza hormonilor, concepții de viață creștine” Părintele Arsenie Boca

Demersul nostru, deschis de  cuvintele Părintelui Arsenie, îndrumă înțelegerea și spre trupul omenesc, despre care se cuvine să ne aducem aminte de faptul că este ”templu al Duhului Sfânt” (I Corinteni 6, 19).

citește articolul


Curs de recuperare a sănătății și bunei dispozițiiTeodora Moldovan 04.02.2019

”Oxigen, glicogen, somn, paza hormonilor, concepții de viață creștine” (Părintele Arsenie Boca)

Cuvintele Părintelui au izvorât din iubirea aprinsă a Sfinției sale față de Dumnezeu și oameni, din credință, din rugăciune și, uneori, tăcere. Legătura dintre Părintele Arsenie și neamul nostru românesc ”cel creștinesc și de Hristos iubitor” este pusă în evidență de cuvinte pe care  le-a scris pe un Liturghier de slujbă - rugăciunea din vremea Ceasurilor din sfântul și marele Post: ”Dumnezeule, milostivește-te spre noi și ne binecuvintează, luminează fața Ta peste noi și ne miluiește!”.

citește articolul


Satul românesc adevărat? Doar ici-colo, ca muzeu...Paul Ghițiu 31.01.2019

„Neputinţa neamului românesc de a se realiza pe plan politic şi material l-a închis în sine (faţă de celelalte popoare), dar l-a deschis faţă de Dumnezeu. Durerea şi sărăcia, povara vremurilor grele pe care neamul a pur­tat-o îndelung, au adus la viaţă un tip uman de o mare înălţime spirituală, un om ales, un om simplu şi adânc. Civilizaţia română sătească este întemeiată pe o anume viziune de viaţă, pe un anume stil etnic, care se desprinde din omenia românească. Ţăranul român este creatorul acestei civilizaţii, în care se îmbină permanent utilul cu frumosul, gravul cu subtilul.”

Ernest BERNEA – „Civilizaţia satului românesc”

citește articolul


Tentaţia cafeleiOvidiu Badea 12.09.2017

„Neagră precum diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger şi dulce ca dragostea.” (Talleyrand).

George Steiner a sugerat la un moment dat (într-o conferinţă despre Europa, dacă îmi amintesc eu bine) că ar trebui scrisă o istorie a lumii luând în considerare distribuţia cafenelelor în marile oraşe ale lumii. Într-adevăr, istoria cafelei este fascinantă, întocmai ca licoarea însăşi. Sultani, şeici, colonişti, stăpâni şi sclavi, intrigi politice, ştiinţă şi creativitate, negustori veneţieni, luptă pentru putere şi bogăţie, seducţie - toate aceste elemente pot fi găsite în povestea acestei băuturi care ocupă locul al doilea în lume, ca importanţă economică, imediat în urma petrolului.

citește articolul


Liber la furt? Sebastian Ştefănucă 13.02.2017

Ceea ce până acum era fapt social desfăşurat „pe şest” ar urma să devină perfect legal.

Teza pe care urmează să o susţin în acest text este următoarea: unul dintre efectele (nu are importanţă dacă principal sau secundar) contestatelor ordonanţe de Guvern din zilele lunii de început de an 2017 este că acestea legalizează, consacră, oficializează practici sociale. Ceea ce până acum era fapt social desfăşurat în dosul existenţei sociale, ar urma să se desfăşoare de acum înainte în faţa acesteia.

citește articolul