Focus

50 de ani fără NICHIFOR CRAINIC – teolog genial şi ziarist inegalabilSilviu Alupei 07.10.2022

  • Nichifor CRAINIC (pseudonimul lui Ion Dobre, născut în 1889 la Bulbucata, jud. Vlaşca, pe malurile Neajlovului şi trecut la Domnul în 1972) a fost profesor de Teologie Ortodoxă la Universităţile din Chişinău şi Bucureşti (unde a fondat catedra de „Mistică”).
  • A înfiinţat, condus şi patronat un adevărat trust de presă ortodoxă, în epoca interbelică: revista lunară „GÂNDIREA”, publicaţia săptămânală „SFARMĂ-PIATRĂ” şi ziarul „CALENDARUL” (primul cotidian creştin-ortodox din Europa).
  • Nichifor CRAINIC a fost laureat al Premiului Naţional de Poezie (1930), preşedinte al Radiodifuziunii (1940), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Viena (1940) şi membru titular al Academiei Române (1941).
  • Fiind considerat un director de conştiinţă al tineretului universitar (ca şi Nae Ionescu, profesorul de Logică şi Metafizică de la Universitatea Bucureşti), genialul teolog şi inegalabilul ziarist ortodox Nichifor Crainic a executat 15 ani de temniţă grea, ca deţinut politic, la Închisoarea Aiud, sub regimul comunist (alături de sociologul Traian Brăileanu, de filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu şi de Profesorul Ion Petrovici).
  • Puţin sau deloc cunoscute sunt astăzi multe din articolele sale de forţă din revista „Gândirea” (interzisă de ocupaţia militară sovietică, în august 1944). O parte din eseurile şi studiile sale fenomenale au fost strânse în volumul „Puncte cardinale în haos” (1936), un best-seller al epocii interbelice în materie de apologetică ortodoxă.
  • În documentarul nostru de presă, redăm citate/pasaje din publicistica sa, care a generat curentul „GÂNDIRISMULUI”, susţinut de elita intelectualităţii ortodoxe a epocii interbelice. Din redacţia „GÂNDIREA” au făcut parte: Lucian Blaga, Vasile Băncilă, Aron Cotruş, Dan Botta, Petrescu P. Ionescu, Nicolae Roşu, Emilian Vasilescu, Pan M. Vizirescu, Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Radu Gyr, Ovidiu Papadima, Vasile Voiculescu, Tudor Vianu, Ioan Coman, Ion Petrovici, Dragos Protopopescu, Ilariu Dobridor.
  • Remarcabil este volumul intitulat „TEOLOGIE ŞI FILOSOFIE”, editat la „Aius Printed” din Craiova, de filosoful dr. Adrian Michiduţă, în 2010 (cu binecuvântarea P.S. Ambrozie, Episcopul Giurgiului) în care au fost adunate articole zguduitoare, publicate de Nichifor Crainic în timpul dictaturii antonesciene (1941-1944), sub ocupaţia germană (din lucrare lipseşte teribilul eseu „TEHNICĂ fără suflet”, publicat de teologul anti-comunist în ultima ediţie a revistei „GÂNDIREA” din iulie 1944). Revista „CONŞTIINŢA” promite să îl recupereze din arhivele unor foşti deţinuţi politici.

GÂNDIREA, nr. 7-8/iulie-august 1927/rubrica pp. 181-184 – „Cronica măruntă”, articol de Nichifor Crainic:

citește articolul


FENOMENUL TÂRGU OCNA – Locul nașterii de sfințiSilviu Alupei 08.03.2022

18 februarie 2022 – 70 de ani de la martirizarea lui Valeriu Gafencu

Foştii detinuţi politici care au pătimit alături de „Sfântul închisorilor” au depus, încă din 1996, la Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, un dosar cu mărturii despre sfinţenia vieţii lui Valeriu Gafencu, cerând canonizarea acestuia.

citește articolul


PANDEMIE, ADICŢII ŞI ALTE MALADII – văzute prin ochiiSfinţilor PărinţiSilviu Alupei 22.10.2021

Mediatizăm o încercare excepţională, salutară (de pionierat) a unui reputat cleric-universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti de a problematiza şi actualiza elemente de doctrină evanghelică şi patristică la început de Mileniu III, pentru viaţa creştinului (şi din Vestul capitalismului, şi din Estul post-comunismului), marcată de „era pandemismului”.

Părintele prof.univ. Emanoil Băbuş (dascăl de „Istoria Bisericii Universale” şi preot la Biserica „Sf. Ilie-Gorgani” din Capitală) a trecut printr-un „RMN de 10 Tesla” (!) sufletul „omului digital”, confruntat cu „Marea Resetare Tehnologică”, cu „Pandemia COVID-19”, cu „noua normalitate”...

citește articolul


Vremurile de START-PARUSIE în predicile lui Nil DorobanţuSilviu Alupei 13.10.2021

-        Pofeţiile martirului anticomunist Nil DOROBANŢU (1920-1977) se adeveresc pe an ce trece, pe zi ce trece!

-        Încă un sac de manuscrise – redactate cu litere de... sânge, în amară prigoană, sub regimul NKVD-KGB-Securitate-PCR – au fost recent tipărite la Editura „Floarea de april” (2021) de Asociaţia Nicolae D. (Nil) Dorobanţu (www.nildorobantu.ro).

citește articolul