Trezește-te, popor subjugat şi nu-ți mai ancora nădejdea în cei străini de credință!
Este vremea schimbării. Sau, cel puţin, aşa ni se spune. Începutul cald de iunie pare a fi în ton cu siguranța multora că de acum va fi altcumva, va fi mai bine.
citește articolul
“Începutul a toată smerenia este negrăirea de rău a aproapelui, nici de față, nici în lipsă!” (Sfântul Antonie cel Mare)
O fostă campioană a gimnasticii românești a lansat de curând o carte care a stârnit multă vâlvă în lumea comentatorilor sportivi, apoi valuri de dispute în toată mass-media.
citește articolul
O sumă de zâmbete, de stări, de întrebări….
Latinii ne-au sugerat cu o precizie semantică uimitoare semnificația cuvântului aniversare (anniversarius), spunându-ne că revenind la noi înșine într-un moment anume al fiecărui an, adică atenți prin conștientă și efectivă întoarcere (versus, participiul trecut al lui a reveni, vertere) la un an (annus) precis, prin extensie, la ziua venirii noastre pe lume, o readucem și o retrăim acum în spațiul activ al conștiinței noastre temporale. Făcând astfel, readucem în memorie un eveniment esențial legat de noi înșine, ne bucurăm de realitatea și irepetatibilitatea acestei veniri personale în lume și ne aplecăm spre ea pentru a-i înțelege semnificația.
citește articolul
Să ne cultivăm talanții, să ne ținem coloana dreaptă și aspirația spre înălțime!
Fie că ajungi sau nu prea des pe la biserică, cu siguranță știi că una dintre cele mai importante porunci lăsate de însuși Mântuitorul este: „Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți!” (Mt., 22, 39). Iubirea de aproapele e predicată, amintită, discutată și mai puțin pusă în practică, în special în ultimii ani/ zeci de ani în care dezbinarea, ura, invidia și răutatea sunt cultivate pe cât mai multe canale pentru că le prind bine trăgătorilor de sfori. N-au descoperit ei focul și nici roata, divide et impera e un principiu bine cunoscut și aplicat din cele mai vechi timpuri.
citește articolul