Superluna la puterea a treiaDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.06.2022

Luna is my middle name

Sunt lucrurile mici, cele care dor. De fapt, lipsa lor. O îmbrățișare neprogramată; un sărut pe frunte, lângă tâmplă, ca semn de afecțiune dătătoare de forță și inspirație, energie vie; un zâmbet spontan, oferit pe nebănuite, în timp ce colțurile gurii se ridică instinctiv spre urechile atât de dornice să audă vocea care îți sună a fericire. Fericirea scăpată printre degete se transformă în cea mai cruntă pedeapsă atunci când îți dai seama de ea. Regretul nu e suficient de puternic să exprime durerea, durerea nu e suficient de dură, să exprime groaza care te năpădește atunci când realizezi că ceea ce aveai și ai pierdut se dovedește a fi mai important decât ceea ce ți-ai dorit și nu ai putut avea...

citește articolul


Amprenta „CRAINICI” – o matrice a Ortodoxiei carpatine 45 de ani de la martirizarea părintelui-apologet NIL DOROBANȚUSilviu Alupei 26.05.2022

  • Pelerinaj mistic, cu sute de credincioși ortodocși din toată țara, a fost în ziua de 27 martie 2022, la mormântul părintelui-martir Nil Dorobanțu (n.1920, †1977) din satul CRAINICI, comuna BALA (județul Mehedinți).
  • S-au împlinit 45 de ani de la asasinarea sa (prin torturi cumplite) de către Securitate R.S.R. din Focșani (Vrancea). Acolo, schiarhiereul Nil Dorobanțu spovedea, în martie 1977, și împărtășea credincioșii în... clandestinitate, aflându-se în al douăzecilea an de misionarism (1957-1977) secret (mereu cu „Biserica-n spinare”).
  • A fost slujbă arhierească la Crainici, în același foișor în care s-au oficiat sfânta  Liturghie și pomenirea marelui mucenic Nil în vara anului 2020 (la 01 august), când se împlinea Centenarul nașterii inegalabilului apologet al secolului 20 (cu doctorat la părintele Prof. Dumitru Stăniloae).
  • După parastas (și după predica zguduitoare a preotului Ionel D. Adam – diortositor al operei martirului Nil Dorobanțu) au fost lansate noi apariții editoriale: „Predici la Penticostar” și „Predici la Octoih” (două volume). Cele trei cărți (apărute la Editura „Floarea de april”, la sfârșitul anului 2021 – www.nildorobantu.ro) reprezintă o nouă serie de manuscrise ale martirului apologet și predicator Nil Dorobanțu.
  • Dincolo de calitatea de predicator genial, părintele Nil a profețit în textele sale (scrise cu litere de sânge, în prigoană amară) vremurile de PRE-PARUSIE și de START-PARUSIE pe care omenirea le va trăi în secolul 21. În plus, „testamentele sale de catacombă” ne-au lăsat scris că Euharistia ne va ține tari în vremurile antihristice ale mileniului III.

Considerat de exegeții operei sale drept „un teologhisitor de cuvinte cerești și un euharistic păstor al catacombelor din prigoana comunistă”, părintele Nil Dorobanțu aduce mângâiere și întărire sufletească și pentru creștinii epocii post-comuniste:

citește articolul


MISTICA BIZANTINĂ pe Valea CașinuluiSilviu Alupei 24.05.2022

  • Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin protoieria Onești (protopop dr. Ioan Bărgăoanu), a organizat două evenimente religioase de anvergură națională, în lunile februarie și martie 2022 (cu binecuvântarea ÎPS IOACHIM GIOSANU).
  • Primul, pe 18 februarie a.c., dedicat celor 70 de ani scurși de la martirizarea lui Valeriu Gafencu (1921-1952), supranumit „Sfântul Închisorilor”, cu loc de veci în groapa comună a Penitenciarului-Sanatoriu din temnița bolșevică de la Târgu Ocna – Protoieria Onești (cu dosar de canonizare, depus la BOR din 1996).
  • Al doilea, pe 12 martie 2022, când s-au împlinit 1000 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului Simeon Noul Teolog (949-1022), căruia pr. dr. Ioan Bărgăoanu i-a închinat o bisericuță, în localitatea „Mănăstirea Cașin” (județul Bacău) ridicată după 2008, cu aportul credincioșilor de pe Valea Cașinului Eroic al Neamului Românesc și cu binecuvântarea P.F. Patriarh Daniel.
  • Reporterul „Conștiința” a participat la ambele evenimente bisericești naționale. După Sfânta Liturghie de la „Mănăstirea Cașin” (oficiată de trei ierarhi ai BOR: Î.P.S. Ioachim, P.S. Ignatie și P.S. Andrei). Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a lansat la Cașin lucrarea „Carte de Rugăciuni” (Editura „FILOCALIA” – Roman, 2022). Acest ierarh-cărturar al B.O.R. a publicat un set de „Rugăciuni la diferite trebuințe”, compuse special pentru creștinul ortodox al secolului 21 (acum, când B.O.R. a declarat anul 2022 ca „An comemorativ al Sfinților isihaști”).
  • Am descoperit, în rugăciunile compuse de ÎPS Ioachim Giosanu (imnograf al Sinodului B.O.R.), multe formulări teologice de mare utilitate.

Localitatea „Mănăstirea Cașin”, prin evenimentul din 12 martie 2022, organizat de pr. dr. Ioan Bărgăoanu, parohul bisericii „Sf. Simeon Noul Teolog” – unica din România cu acest hram, a punctat istoria ultimilor o mie de ani de Ortodoxie rugătoare și pătimitoare în spațiul carpato-danubiano-pontic (sau în „Dacia Mare”, cum preciza Mihai Eminescu, respectând în opera sa ziaristică această realitate geo-politică și militară, generată de etnogeneza poporului român).

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI