„Încă ne rugăm pentru buna întocmire a văzduhului, pentru îmbelşugarea roadelor pământului şi pentru vremuri paşnice” (alineat din ectenia mare la slujbele bisericeşti). Ce este acest „văzduh”? (din slavonă, „aer”, „atmosferă” – după cum traduc toate dicţionarele). Sublim cuvânt, având un conţinut poetic şi mistic, izvorând din mens-ul tradiţional-religios, dintr-un limbaj al arhetipurilor inconştientului colectiv (C.Gustav Jung).
În niciun caz nu înseamnă „aer”, „atmosferă” (termeni moderni, ştiinţifici), că pe aceştia îi cunoaştem şi ştim despre ce vorbim, dar cuvântul „văzduh” e altceva: e locaşul celor nevăzute, un câmp al energiilor mistice, un fel de auroră boreală a duhului, nor şi lumină cosmică. Văz-duh! Termenul ca atare ar trebui propus comisiei lingvistice UNESCO, ca un giuvaier rarisim al limbii române păstrat intact doar de Biserică în înţelesul său propriu şi folosit pe alocuri ca metaforă poetică.
citește articolul
Luna mai este, pentru mulți, o perioadă bună pentru o scurtă pauză de la lucru. Sărbătorile au trecut și deși vacanța de vară se apropie, ea parcă tot departe e, așa că un city-break este de multe ori soluția pentru o scurtă schimbare de peisaj și împrospătare a forțelor într-un ambient nou.
Film și teatru
citește articolul
■ Startul procesului de separare (totală, definitivă?) „Puteri politice (în limbaj popular: STATUL) de Puterea Religioasă (Bisericile Creştine din România secolului 21) a fost dat fulgerător, chiar de Preşedintele ţării [K.W.Johannis].
■ Mesajul de delimitare al Preşedintelui K.W. Johannis faţă de cele patru milioane de creştini (trei milioane de ortodocşi şi un milion de catolici şi protestanţi) a fost dur, însă mascat – prin limbaj înşelător şi formulare echivocă.
citește articolul
Ingrediente pentru aluatul de cozonac ( toate sunt la temperatura camerei ):
- 500 g făină pentru cozonac;
- 2 gălbenuşuri;
- 10 g drojdie uscată;
- 50 g unt topit ( când îl adăugăm în compoziţie acesta să fie la temperatura camerei, nu fierbinte! );
- 250 ml lapte cald;
- 130 g zahăr;
- 50 ml ulei;
- coaja de la o lămâie şi coaja de la o jumătate de portocală;
- un praf de sare
citește articolul